Příspěvek Diskuzního fóra

JohnZ napsal:

Díky moc za tohle vysvětlení.Využiju toho a zeptám se.Před nějakou dobou jsem četl rozhovor s bývalým slávistou Zimou,který v současnosti hraje za FC Turín ( řekněme průměr italský ligy).Ten řekl,délka tréningů je tu stejná,ale intenzita neporovnatelná.A ...

Tak na tohle ti nedokážu odpovědět a opravdu by mě zajímalo reálné porovnání tréninkových jednotek a celkově tréninkového plánu v zahraničních ligách. Protože Zima není první, kdo to říká. Bylo by zajímavé, kdyby nějaký český ligový tým převzal trenér např. z té Serie A (schválně nepíšu italský, to už tu bylo před pár lety a Sparta se z toho dostává dodnes :) vč. svého realizáku a porovnat pak fyzickou výkonnost toho týmu proti zbylým ligovým týmům. Nebo třeba přivést z té Serie A kondičáka a v průběhu sezony to porovnávat.

Nicméně mám takovou ideu, proč českým hráčům po příchodu do zahraničí přijde, že ty tréninky jsou mnohem intenzivnější. Jak všichni víme, v zahraničních ligách jsou hráči mnohem lépe technicky vybavení, takže herní cvičení mohou dělat v podstatně vyšším tempu. Celkově ten trénink bude koncipován mnohem více na zrychlení, maximální intenzitu atd., ale ten objem bude třeba +- stejný, tzn. reálně ta doba v zátěži je kratší. Jenže tu intenzitu prostě člověk vnímá mnohem více a tak mu může připadat celkově ten trénink mnohem náročnější.

Pak do toho ještě vstupuje zázemí na úplně jiné úrovni, než co máme u nás, a také je v zahraničních top soutěžích mnohem větší tlak na správnou životosprávu - od stravy přes suplementy až po kvalitní spánek (velmi opomíjená, přitom extrémně důležitá věc).

Ale to vařím z vody, zas tak vzdělaný v tom oboru ještě nejsem a hlavně nemám relevantní data či informace o trénincích zahraničních týmů.