Příspěvek Diskuzního fóra

damhA napsal:

Ještě pár slov k Dannerovi:  Moc se to sice Bohemky netýká, ale třeba to někoho zaujme :-)  Zdeněk Danner byl mj. ústřední postavou vykoupení rodného domu Karla Havlíčka Borovského ze soukromých rukou do státních!!!   Býval členem správní rady Českomoravské strojírny Kolben ...

Ahoj, opět doplním pár zajímavostí z mého archivu. Zdeněk Danner měl prsty ve výstavbě kostela sv. Václava na Čechově náměstí. Občanská záložna zřejmě poskytla farnosti pozemky a sám Zdeněk Danner byl pak členem (jako vyslanec arcibiskupství!) spolku pro výstavbu kostela. Jeho roli a roli Záložny mimo jiné v kostele připomínají i dvě památeční desky.

Vztah k náboženství opravdu mít musel. Sbíral prý sošky sv. Jana Nepomuckého a jednu takovou měl i ve své pracovně v Občanské záložně. Při dojednávání transparentního účtu u České spořitelny na Vršovickém náměstí nás vzal ředitel pobočky do ředitelny, která měla být Dannerovou pracovnou, ale žádná soška tam prý už nebyla, ani není. :) Sochu sv. Jana prý nechal zbudovat i při vchodu do Petrovického zámku, který sice patřil jeho bratru Romanovi, ale Zdeněk tam zřejmě bydlel, neb si to místo velmi oblíbil a nechal ho celé zrekonstruovat. Vztah ke svatojánským soškám však může reflektovat i vztah k rodnému místu pochopitelně.


Co se týče Poděbrad, jsem přesvědčen, že opravdu umřel tam. Mám záznam z poděbradské matriky, který říká, kde zemřel (Poděbrady 482-II) a že příčinou bylo zkostnatění tepen, cukrovka a následné ochrnutí srdce. Tento záznam mimochodem potvrzuje tvé poznatky s pohřbem. V matrice je jako místo pohřbení zapsán Nepomuk, který je následně přeškrtnutý a pod tím jsou dopsány Vršovice. Nechybí ani poznámka o povolení k převozu těla.