Příspěvek Diskuzního fóra

Zdravíme zelenobílou rodinu!

Do další části fotbalové ligy jsme vstoupili svižně. Děkujeme za DFB za podporu, která se – nevídáno! – promítla i do diskusí na fanouškovském fóru.

Svižným tempem pokračujeme i na několika dalších frontách, které jsou pro DFB (i klub) pro budoucí fungování zásadní. Nejde jen o konkrétní projekty, ale i společné aktivity utužující našeho klokaního ducha. Takže díky všem, kteří se zapojili do sbírky na obnovu hrobky pana Dannera, zejména pak klubu, Nadačnímu fondu Bohemians a České spořitelně. Příspěvky dále vybíráme na transparentním účtu 6352898309/0800 nebo do kasičky ve fanshopu. Doposud jsme vybrali cca 250.000 Kč. Jen houšť a větší kapky!

Ta poděkování jsou na místě. Chválí se málo, anebo formálně. Případně pozdě a někdy i zbytečně. Ale my v DFB to vnímáme jako slušnost. Takže poděkování by si zasloužili všichni okolo DFB, kteří neúnavně tlučou na železné brány, okované dveře a někdy i neprůstřelná okna všech úřadů a institucí, jejichž součinnost je nezbytná pro rekonstrukci milovaného Ďolíčku.

Až potkáte Martina, zeptejte se ho, kde na Magistrátu mají nejpohodlnější sedačky, nejzářivější kliky a skousnutelné bagety. Tu budovu a její zákruty zná už dokonale.

Ono to ani jinak nejde. I tak „něžná“ záležitost, jakou je modernizace Ďolíčku obnáší procesy na úrovni developerské výstavby. Pro nás (paradoxně) tím složitější, že vlastníkem je město, správce městská organizace a investorem další městský odbor. Není to prostě jednoduchý proces – byť by nám měl trochu pomoci nový stavební zákon platný od léta 2024. A rovněž snad už konečně konstituovaná koalice ve vedení celého pražského Magistrátu.

Nadechněte se, a vzhůru do stenopisných záznamů DFB:

•             Snad již brzy by nová Rada města měla pro zastupitele posvětit vyhlášení architektonické soutěže, která bude rozsahem (a tedy i investicí) více umravněná, než se původně zdálo.

•             Aby se tak mohlo stát, musely se prověřit a vyjednat podmínky přeložky stavebně impozantní, ale žel se stavbou neslučitelné podzemní kanalizační štoly, po které si nevědomky podupáváme čekaje na vstup hlavní branou na stadion.

•             Zadání soutěže již „ošetřuje“ i to, aby se vítěz mohl pustit do zpracovávání projektové dokumentace, což nebyl snadný úkol – a děkujeme tímto za kreativitu a pomoc týmu Pražské developerské společnosti. Toto ještě podléhá schválení.

•             Jo, opět poděkování: takže vězte, že nic z výše uvedeného by nebylo bez empatie, pracovitosti a zkušeností členů bývalé Rady města: pánů Hlaváčka, Šimrala a Chabra – a vlastně všech, kteří nás svými hlasy posunuli až sem. Věřte, není to automatické.

•             V těsné spolupráci s majiteli Bohemky připravujeme plán na přechodné období (několik let) mezi vyhlášením soutěže a prvního (stavařského) výkopu rekonstrukce stadionu: na prvním místě je pasportizace všech neduhů Ďolíčku a plán racionálních oprav, abychom dostáli nárokům na první ligu a snesitelný komfort fanoušků.

•             S výše uvedeným (přeložkou stoky i přechodným obdobím) se pojí rovněž otázka instalace tribuny do prostoru za brankou směrem k Vršovické ulici (pamatuje si ještě někdo, o jaký šlo sektor?): zde jsme v téměř každodenním spojení se servisní společností Liga Servis, jež se o stadion coby městský majetek stará. Doufáme, že se s novým vedením Prahy pohnou ledy i na některých úřadech a zjara dotáhneme podmínky instalace tribuny tak, aby mohla být co nejdříve instalována.

•             Díky intervencím DFB jsme získali garanci z nejvyšších pater Magistrátu, že výstavba bytového domu na škvárovém parkovišti vedle stadionu neohrozí podmínky konání prvoligových (ehm, tedy našich!) zápasů v Ďolíčku. Oč šlo? Bytový dům, který rovněž připravuje Pražská developerská společnost, totiž zastaví plochy, jež jsou nyní využívány jako bezpečné parkování pro hostující hráče, delegáty, rozhodčí a také televizní štáby. Detaily nebudeme plýtvat vašim zelenobílým časem: prostě „je to písemně ošetřeno“!

•             Taktéž za aktivní participace majitele klubu i Pražské developerské společnosti jednáme se sousedním Sokolem, jehož část pozemků je pro rekonstrukci a dílčí rozšíření Ďolíčku nezbytná. Snad je to na dobré cestě: mimo jiné se Martin Kurka s Vaškem Vlčkem stali „odborníky“ na podmínky lukostřelby, jehož střeliště spolu s architekty aktivně formátují. Zde si držme palce, protože Sokolové jsou zocelení a sveřepí a jednání jsou namáhavá i fyzicky. Ač jsme vděčni, že vůbec nějaká jsou…

Dočetli jste až sem? Pak ve vás plápolá ryzí družstevní zelenobílý plamen! A pokud ho chcete ještě více rozdmychat, foukejte 16. února směrem k budově pražského Magistrátu. Bude se volit nová Rada HMP.

Každý hlas se počítá! Mezi členy pražského zastupitelstva i ten váš na DFB kanálech na Facebooku, fóru DFB, na webu – a samozřejmě i v hledišti Ďolíčku!

Vždycky jsme s Váma!

Martin, David, Milan, Martin a Vašek