Příspěvek Diskuzního fóra

TEXT INTERPELACE PŘEDSEDY DFB NA ZHMP 23.3. 2023

Vážené zastupitelstvo, pane primátore.

 

Nejdříve mi dovolte Vám pogratulovat ke zvolení a přeji Vám i Radě a zastupitelstvu úspěšné řízení Prahy.

 Dnes jsem přišel, abych Vás poprosil o moderování dialogu mezi koaličními partnery na téma rekonstrukce Městského stadionu Ďolíček.

Předchozí vedení a Rada připravila a odsouhlasila Tisk, který má za cíl vyhlásit architektonickou soutěž.

Příprava soutěže se dělala v rámci neformální pracovní skupiny za účasti radních HMP, klubu, a hlavně zástupců Družstva fanoušků Bohemians i obyvatel Prahy.

 I když se v minulém volební období udělal velký kus práce pro záchranu Ďolíčku, tak na ten zásadní krok stále čekáme – na samotné vyhlášení soutěže.

Obyvatelům Prahy a fanouškům Bohemians se slibuje již více než rok začátek revitalizace srdce Vršovic a architektonická soutěž.

Bohužel klíčový Tisk R-46728 stále není schválen.

Stejně tak i další projekty spojené s údržbou tohoto městského majetku – třeba přemístění montované tribuny z Městského stadionu Žižkov na Městský stadion Ďolíček jsou ve velkém zpoždění.

Dokonce tak zásadní věc, jako je pasportizace technického stavu Ďolíčku firmou Liga servis stále není v procesu, protože dle sdělení zástupců Liga servis na to nejsou peníze.

 Vážený pane primátore, chci vaším prostřednictvím požádat o svolání pracovní skupiny k projektu Městského stadionu, aby se vyřešily tyto naléhavé kroky co nejdříve. My se v Bohemians o stadion v maximální míře staráme, ale bez aktivního přístupu města jako vlastníka stojí všechny zásadnější projekty a městský majetek tak zbytečně chátrá.

 

MHMP kupoval v roce 2017 stadion pro fotbal a když jeho opravy nezačneme řešit hned, tak se brzo dostaneme do vážných problémů.

Technický stav Ďolíčku dělá nejen Praze a klubu Bohemians ostudu, ale reálně hrozí, že za pár let se tam již nebude moct odehrát fotbalový zápas.

 

Chci tedy Radu požádat o odpovědi na dotazy vedení Družstva fanoušků Bohemians a obyvatel Prahy 10:

 

1.     podporuje nové vedení Hlavního města Prahy stále rekonstrukci svého majetku – městského stadionu Ďolíček?

2.     kdy můžeme očekávat vyhlášení architektonické soutěže a schválení Tisku – R-46728?

3.     do doby zahájení generální rekonstrukce, podpoříte opravy havarijních částí stadionu?

4.     dokončíte v nejbližší době přesun montované tribuny v majetku města z jednoho Městského stadionu na druhý v Ďolíčku?

5.     zadáte urgentně správcovské firmě Liga servis pasportizaci technického stavu Ďolíčku?

 

Závěrem vás chci všechny požádat, nejen o odpovědi na naše otázky, ale jako správné hospodáře a obyvatele Prahy a spoluobčany, o maximální spolupráci a podporu.

Ďolíček je již déle než 90 let jednou ze sportovních architektonických dominant a nedílná součást celé Prahy, přežil nálety za války, ignoraci za minulého režimu i nedávný havarijní stav.

Nyní, s vaší podporou pane primátore, má velkou šanci být opět důstojným místem pro pražský sport a cenným majetkem hlavního města na další desetiletí.