6. díl: Nezapomínejte - prázdniny 2005

Ohlížíme se za rokem 2005, za rokem, který přinesl fanouškům Bohemians tolik starostí i radosti. Letní prázdniny bývají tradičně chudé na důležité události, ale na Bohemce se letos dělo každý den něco důležitého. Proto Vám předkládáme autentické úryvky článků z Virtuálního Ďolíčku. V červenci se poskládal tým pro nadcházející sezónu a v srpnu sehráli Klokani první utkání v ČFL. Pro fanoušky to byl nejemotivnější zážitek z celého roku - alespoň to vzešlo z výsledků ankety na těchto stránkách. Připomeňte si to dobré i to zlé - nesmíme zapomenout, abychom se poučili do budoucna.

6. díl: Nezapomínejte - prázdniny 2005

1. července
Výkonný výbor ČMFS definitivně a nezvratně rozhodl: "VV schválil změnu názvu AFK Vršovice a.s. na Bohemians 1905, a.s. a zamítl změnu názvu FC Střížkov Praha 9 na Bohemians Praha." Toliko výňatek z komuniké ze zasedání nejvyššího orgánu fotbalového svazu. Znamená to jediné - konečně končí spory o jméno Bohemians, které nepomáhaly nikomu a škodily fotbalovému klubu, o který všem prý tolik šlo. Družstvo fanoušků Bohemians se jako akcionář společnosti Bohemians 1905 dočkalo další odměny za své úsilí.

1. července
Čtyřiadvacet jmen vyřkl dnes trenér Bohemky Zbyněk Busta. Četl je ze seznamu fotbalistů, kteří si během uplynulého týdne vybojovali účast v zúženém kádru třetiligového týmu. Tento výběr zamíří v neděli na soustředění do Vrchlabí, kde bude nabírat fyzickou kondici. Ze známých hráčů, kteří v týdnu běhali po trávníku vršovického Ďolíčku, schází na listině Jiří Němec a Miroslav Obermajer. "U Obermajera se zatím zkomplikovalo jednání s jeho agentem Vandasem," objasnil absenci opory zadních řad trenér Busta. Jiří Němec byl na konci týdne nakloněn variantě ukončení aktivní kariéry, ale vršovický kouč se ještě nevzdává: "Stále s ním jednáme, nic prozatím není uzavřeno."

1. července
Další dobrá zpráva na cestě do světa velkého fotbalu. Tradiční Bohemka přežila a vrací se k tradičním dresům. "Podepsali jsme tříletou smlouvu se známou španělskou firmou Kelme, která oblékala i slavný Real Madrid. Bohemka bude mít zelenobílé pruhované dresy," sdělil Virtuálnímu Ďolíčku předseda představenstva Bohemians 1905 Emil Buřič. Dresy dorazí do Ďolíčku zhruba za deset dní. "Jsou vyráběny na zakázku, proto jejich dodání trochu trvá."

4. července
Devětatřicetiletý Jiří Němec neoblékne zelenobilý dres Klokanů. V Ďolíčku absolvoval tři tréninky a sám odhadl, že by týmu nebyl prospěšný. Jeho bohatá kariéra tak zřejmě končí. "Po několika dnech čekání už je to defintivní. Jirka Němec k nám nepřijde," potvrdil v neděli ředitel klubu Jiří Steinbroch. Němec měl své rozhodnutí oznámit ve středu, ale nakonec se tak stalo až v sobotu. "I tak je dobře, že si s ním mohli hráči zatrénovat. Odhadl své možnosti a skončil," řekl trenér Zbaněk Busta. Místo defenzivního záložníka by mohl ve třetí lize opanovat Jiří Rosický.

4. července
V neděli odpoledne Klokani vyrazili na první utužovací kúru do Vrchlabí. Kondiční soustředění, které naplánoval trenér Zbyněk Busta bude velkou prověrkou pro čtyřiadvacet vybraných hráčů. Právě tady se možná ještě někteří fotbalisté rozloučí se zelenobilým dresem. Ve Vrchlabí Bohemka nesehraje žádné přípravné střetnutí, první herní prověrka jí čeká až v neděli 10. července od 17 hodin v Ďolíčku proti Spartě B.

6. července
Jednatřicetiletý obránce Miroslav Obermajer od nové sezóny nebude působit v Bohemce, ale v FC Střížkov. Odchovanec Klokanů začal ve Vršovicích přípravu, podepsal tříletý kontrakt, který mu zaručoval nejvyšší plat ze všech hráčů v současné Bohemce, přesto zelenobílý dres neoblékne. „Vytvořili jsme mu nejlepší možné podmínky, na které také přistoupil. Dokonce jsme jeho fotku dali i na permanentky, které se tak v současnosti stanou zajímavým sběratelským suvenýrem,“ říká ředitel klubu Jiří Steinbroch. Co se tedy stalo? Obermajer smlouvu s Bohemkou podepsal, ovšem na smlouvě chyběl podpis jeho manažera Pavla Vandase. Podání ruky už v současném fotbale nic neznamená, když navíc manažer Vandas bez omluvy nedorazil na smluvenou schůzku, kde se měla smlouva s ním podepsat, už se nikdo nedivil dalšímu vývoji. Manažer Vandas náhle Obermajera odvolal z přípravy, ten bez rozloučení a tiše opustil tým a vydal se za štěstím na Střížkov.

7. července
Bohemka už má své vůdce. "Kapitánem jsme určili Tomáše Freislera, jeho zástupce bude Dalibor Slezák. Byla to jednoduchá volba. Tomáš má vztah k Bohemce, je to inteligentní kluk a ve svých pětatřicet je velkou autoritou i pro mladé hráče. Stejně tak Dalibor," odůvodňuje volbu trenér Zbyněk Busta. "Kapitánem jsem už byl i ve Vítkovicích a potom si vzpomínám, že i v Dukle Hranice na vojně. Ale to už je dávno," rekapituluje své postavení na kapitánském můstku Tomáš Freisler. Měl by být zároveň i nejzodpovědnější z týmu. Jako jediný ze současné Bohemky je ženatý a má dítě.

10. července
Obrovská průtrž obstarala úvod prvnímu přípravnému zápasu nové Bohemky. Nebylo vidět skoro ani metr, místy padaly kroupy, přesto do Ďolíčku dorazilo osm stovek fanoušků. Zápas se Spartou končil velkým aplausem. Lidé stáli a dlouhé minuty tleskali. První příprava skončila remízou 1:1, jediný gól Klokanů dal už v úvodu utkání krajní obránce Daniel Vilhelm. Sparta vyrovnala sedm minut před koncem po chybě Žáčka. Konečné skóre stanovil Ondřej Herzán. Bohemians 1905 nastoupili poprvé v nových zelenobílých dresech od firmy Kelme.

11. července
Vedení Bohemians 1905 udělalo další krok při návratu k tradicím slavného klubu. Se společností Bohemians Real byla podepsána smlouva o pronájmu stadiónu ve Vršovicích do konce této sezóny. "Smlouva platí do 30.6.2006, i poté ale chceme spolupracovat s Bohemians 1905 a společně s radnicí Prahy 10 se snažit o rekonstrukci stávajícího stadiónu," řekl na pondělní tiskové konferenci Dalibor Lacina, člen představenstva Bohemians Real, majitele stadiónu. Současná smlouva o pronájmu platila do konce srpna 2005.

13. července
Fotbalisté Bohemians dosáhli po půl roce opět vítězství. Ve druhém přípravném zápase na novou sezónu porazili Horní Měcholupy 3:0. Naposledy se Klokani radovali z výhry 16. ledna 2005 proti Příbrami. V souboji s divizním nováčkem se v prvním poločase trefili Vlastimil Chod a Miloslav Strnad, po přestávce uzavřel skóre kapitán Tomáš Freisler. Utkání přihlížely zhruba čtyři stovky fanoušků, kteří tentokrát seděli na tribuně pod tabulí. Hlavní tribuna byla z technických důvodů zavřena, po vydatných deštích se ze střechy uvolnilo několik železných předmětů.

15. července
Ani ve třetím přípravném zápase na novou sezónu fotbalisté Bohemians neprohráli, divizní Kácov porazili 2:0. Gólově se znovu prosadil útočník Miloslav Strnad, Klokani navíc dostali výhodu dvou pokutových kopů. První ještě neproměnil Jiroušek, po přestávce už byl ze stejné pozice Jaroslav Svozil úspěšný. V sestavě se opět neobjevil nachlazený Dalibor Slezák. Chyběl i Vlastimil Chod, který má problémy s kolenem. Čtyři stovky fanoušků viděly poslední ze série tří přípravných zápasů v Ďolíčku.

18. července
Fotbalisté Bohemians 1905 zůstávají neporaženi. V pěti zápasech letní přípravy jen jednou remizovali a další čtyři utkání vyhráli. Díky této sérii zvítězili i v sobotním turnaji v Manětíně. V prvním střetnutí porazili domácí tým brankou Růžičky 1:0, ve finále pak Klokani zdolali Cheb 5:1, když čtři góly dali Bustovi svěřenci po přestávce.

19. července
První přípravné utkání v rámci herního soustředění mají za sebou fotbalisté Bohemians 1905. Proti divizní rezervě Kladna uhráli remízu 1:1, když jediný gól zelenobílých dal Pavel Lukáš, který by měl přijít z Hradce Králové. V nervózním závěru pak ještě břevno trefil Jiroušek.

20. července
Soustředění v Karlštejně dál úspěšně pokračuje. Ve druhém přípravném zápase během dvou dní Klokani porazili třetiligový Břevnov 1:0. Jediný gól dal ještě v prvním poločase Miloslav Strnad po chytré kolmici Choda. S Břevnovem se potkáme i v blížícím se ročníku ČFL, proto trenér Zbyněk Busta šetřil některé hráče základního kádru - Lukáše, Rosického, Jirouška a Slezáka.

21. července
Trenér Zbyněk Busta říká: "Mám dvaadvacet hráčů a už do toho nechci sahat. Snad jen, kdyby se Tomáš Kuchař rozhodl kývnout na naší nabídku. Pak bychom vyřadili ještě jednoho hráče. Ale jinak je toto kádr pro třetí ligu." Z týmu vyřadil kvarteto hráčů - Janů, Jirásek, Vyskočil, Žáček. "Už ani nebudeme čekat na odložené hráče z ligy, kteří by přišli na hostování. Tahle parta si zaslouží kopat za Bohemku," dodává Busta.

22. července
Ani v poslední zápase na herním soustředění v Karlštejně fotbalisté Bohemians neprohráli. Divizní Hořovice porazili 3:1 a po jedné remíze a dvou vítězstvích odjíždějí spokojeně domů. Proti Hořovicím se dvakrát střelecky prosadil záložník Jaroslav Svozil, jednou skóroval Dalibor Slezák.

31. července
Pohárová cesta obrozené Bohemky končí už v prvním kole. Stop Klokanům vystavil divizní tým Čelákovic, který na svém hřišti odolával technicky lepším hostím a těsně před odchodem do šaten se dostal do vedení. Když zelenobílí nedokázali po přestávce odpovědět a dvacet minut před koncem Čelákovičtí přidali druhou branku, zdálo se, že je rozhodnuto. Hosté ale v závěrečné destiminutovce proti oslabenému soupeři vybojovali výhodu pokutového kopu, kterou využil Slezák a na začátku dlouhého nastavení srovnal skóre Vojtíšek. Domácí ale ztraceného náskoku nemuseli litovat, neboť zvládli následnou penaltovou loterii a postupují do druhého kola soutěže. Bohemka tak bude upírat zraky pouze k třetiligové tabulce.

SRPEN

5. srpna
Přímo v útrobách tribuny vršovického stadiónu (na místě bývalého tiskové střediska) byl v pátek v poledne otevřen oficiální fanshop Bohemians, zároveň sloužící jako prodejna firmy Kelme, která obléká fotbalisty Bohemians 1905. Pro fanoušky bude prozatím největším lákadlem prodej replik zelenobílých dresů, které jsou už od dnešního dne k dostání za 695 korun. V blízké budoucnosti se pak počítá i s prodejem kompletního sortimentu firmy Calcio. Fanshop bude mít otevřeno každý všední den od 10 do 18 hodin, fanoušci mohou shop navštívit i v čase domácích zápasů.

5. srpna
Největší novinkou páteční tiskové konference bylo představení zelenobílých dresů s novým znakem Bohemians 1905. Klokan v jednom kolečku a s nápisem Bohemians 1905 - to bude provizorní symbol vršovického klubu do vyřešení celé kauzy s logem a názvem. "Věříme, že vše brzy dobře dopadne, ale chtěli jsme fanouškům už teď dopřát klokana na dresech," zdůvodnil rozhodnutí klubu ředitel Jiří Steinbroch.

5. srpna
V rámci páteční tiskové konference vedení klubu představilo i program na očekávaný nedělní zápas. Už je prodáno přes dva tisíce lístků, další lidé přicházeli během pátečního dne. Chystá se velký svátek, vše vypukne v neděli už ve tři hodiny, samotný zápas začíná v 17 hodin. Lístky budou k dostání ještě na pokladnách. Na stání stojí vstupenka 40 korun, na sezení 70 korun.

7. srpna
"Doba temna končí, pro nás slunce opět vyšlo," stálo na jednom z transparentů za brankou Boheminas. Byla to nádherná oslava návratu Bohemians 1905 do světa fotbalu. Do Ďolíčku přislo 7 344 diváků, mezi nimi i premiér Jiří Paroubek. Bohemka prohrála 0:1, jediný gól dostal z brejku v 74. minutě, kdy se trefil Pavel Eliáš. I přes porážku ještě deset minut po utkání fanoušci děkovali hráčům za jejich výkon.

11. srpna
Do Ďolíčku se v neděli vměstnalo 7 344 diváků, což je nejvyšší návštěva za poslední dva roky. Naposledy bylo tolik lidí na Bohemce při derby se Slavií v únoru 2003. Tehdy tribuny zaplnilo 8 350 příznivců, ale to byla ještě v provozu trbuna u pošty. Málokdo věřil, že tentokrát přijde tolik lidí, ČFL takovou návštěvu už dlouho nepamatuje. Snad jen před třinácti lety přišlo na souboj Viktorie Žižkov a Blšan dvanáct tisíc diváků. Oba kluby tehdy byly na vzestupu a bojovaly o postup do druhé ligy a shodou okolností u toho byl také současný ředitel Bohemians 1905 Jiří Steinbroch, který působil na Žižkově. Ale zpátky do Ďolíčku, takovou atmosféru asi většina většina z přítomných dlouho nezapomene.

13. srpna
Fotbalisté Bohemians 1905 získali ve svém druhém zápase v ČFL první bod. V Českém Dubu remizovali s rezervou Jablonce 2:2. Za Klokany otevřel skóre v 11. minutě Dalibor Slezák, domácí srovnali dvacet minut před koncem po trefě Vágnera. V 80. minutě Bohemka znovu vedla - Petr Jiroušek dorazil do branky odražený míč, nůžkami předtím Škoda trefil tyč. Jablonec vyrovnal v poslední minutě, když střídající záložník Malý dovolil domácím odcentrovat a zcela osamocený Huber rozvlnil síť. Bohemka ztratila v Jablonci vyhraný zápas, i když remíza odpovídá průběhu hry. Utkání přihlíželo 800 diváků, více než polovina přijela povzbudit Klokany.

18. srpna
Ve čtvrtek odpoledne vydal Českomoravský fotbalový svaz prohlášení, podle kterého se podrobuje předběžnému opatření civilního soudu ve věci znovuzařazení mužstva Střížkova do třetí ligy. Podle rozhodnutí soudu navíc musí být tomuto týmu umožněno hrát pod jménem Bohemians Praha. Tedy pod názvem, který si představitelé střížkovského klubu zaregistrovali na Ministerstvu vnitra ve chvíli, kdy fanoušci skutečné Bohemky rozjížděli nevídanou akci za záchranu svého klubu. Je evidentní, že za tímto krokem nebyla snaha pomoci umírajícímu vršovickému klubu, což potvrdily i následné kroky představitelů Střížkova. Šlo o kalkul se slavným jménem, snahu o využití jeho marketingového potenciálu. Nejparadoxnější na tom je fakt, že na tomto spolupracoval i poslední majitel Bohemians, který klub poslal definitivně do kolen.

21. srpna
Bohemka ani ve třetím utkání třetiligové soutěže neochutnala sladkost vítězství a zopakovala výsledek 0:1 ze své domácí premiéry. Ráz utkání s Karlovými Vary určila rychlá branka hostí, po níž musela Bohemka útočit do plných. Vstřelit vyrovnávací gól se nepodařilo ani za drtivého tlaku ve druhém poločase, když největší šanci měl Jiroušek. Neuspěl, stejně jako Rosický a Slezák, kteří pálili do tyčí. Záznam do statistik si ale připsal Vyskočil, který inkasoval zbytečnou červenou kartu.

28. srpna
Fotbalisté Bohemians 1905 se konečně dočkali první výhry ve třetí lize. Po dramatickém zápase porazili Zenit Čáslav, když jediný gól utkání dával Milan Škoda v první minutě nastaveného času. Velký tlak Bohemky sledovalo v ochozech téměř pět tisíc diváků. Bohemka měla výraznou převahu, ale hosté odolávali téměř do posledních vteřin. Až série standardních situací a famózní průnik a centr Jirouška přinesli první gól Klokanů v domácím utkání v nové sezóně ČFL. V Ďolíčku propukla obrovská radost, první tři body jsou doma! V sestavě Bohemians nastoupil poprvé brankář Filip Rada, záložník na postu obránce Václav Kotrba a dorostenec David Bartek.