Doma nebyl nikdo

Dva týmy z jednoho stadionu...

Dva týmy na jednom stadionu se ocitly ve schizofrenní situaci. Slavia tradičně užívá Eden jako domácí, ale tentokrát byla v roli hostujícího týmu, Bohemka se naopak ocitla poprvé v Synot Tip Aréně jako domácí tým. Bohemka se však jako doma příliš cítit nemohla, Eden se od Ďolíčku přeci jen hodně odlišuje, ani pro Slavii to nebyl tradiční zápas „venku“. A právě tato prazvláštní situace trápila i fanoušky, kteří to dali najevo protesty před stadionem.

Na stadionu samotném se toho mnoho nezměnilo. Slavia nadále užívala svoji domácí kabinu, jen při zápase pobývala dle rozpisu na lavičce hostí. Bohemka si do svých barev proměnila kabinu, ve které bude působit v roli domácího celku. „Chceme, aby hráči měli alespoň psychologický pocit, že tady nejsou cizí. Do kabiny jsme pověsili plakáty Bohemky a znaky, po utkání si vše zase odvážíme do Ďolíčku,“ popisuje stav věcí Lukáš Přibyl, ředitel Bohemians 1905. „Stejné je to i s reklamními panely nebo s nápisem Bohemians 1905, který je na hlavní tribuně. Jelikož tam má Slavia tradičně velký nápis s logem a názvem klubu a dle nájemní smlouvy by ho měla po každém zápase odstraňovat, tak jsme se dohodli na rozumném řešení, že ho překryjeme, aby tam tato velká cedule mohla zůstat,“ vysvětluje ředitel Bohemians důvod jediného označení, které vzniklo na ochozech.

Části fanoušků Bohemky a Slavie se přesto současný stav nelíbí a vyjádřili to bojkotem a protestním pochodem, kterého se zúčastnilo přibližně pět set fanoušků obou klubů. „Mrzí nás, že tito fanoušci nebyli na stadionu, ale chápeme i jejich postoj. Kdyby byli na stadionu mohli na celou věc poukázat lépe. Přesto se na stadionu sešla slušná návštěva a chceme poděkovat těm, kteří nás povzbuzovali celý zápas,“ řekl po utkání trenér Pavel Hoftych.

Další domácí zápas hraje Bohemka se Slováckem až ve 4. kole, to už nebude určitě tak emočně vyhrocené jako první utkání se Slavií. „Určitě se s částí fanoušků potkáme a budeme o věcech nadále diskutovat. Klub je v takové mlýnici mezi akcionáři a fanoušky. Každý se na věc dívá odlišně a každý pohled je něčím opodstatněný. Akcionáři nemají peníze na dotování klubu a proto hledají ekonomicky nejpřijatelnější řešení i na úkor tradice, fanoušci chtějí zachovat tradice a rodinnou atmosféru Bohemky, ale nemají na to finance. Klub se nyní ocitl v Edenu, je to realita, se kterou pracujeme a pokud s ní chceme něco učinit, měli bychom postupovat jednotně. V tuto chvíli nejsou jednotní ani fanoušci, což je podle mého základ. Snad další diskuze a další zápasy ukážou, že i fanoušci mezi sebou najdou společnou řeč a utvoří jeden silný celek, který má pak daleko větší moc něco dosáhnout. Pro klub a pro hráče je důležité, aby je fanoušci podporovali. Jen takový fotbal má smysl. Hrát pro prázdné ochozy není smyslem fotbalu a už vůbec ne Bohemky,“ říká Lukáš Přibyl, ředitel Bohemians 1905.

Derby se Slavií mohlo být svátkem fotbalu i v ochozech, takhle bylo jen zajímavým zápasem s průměrnou ligovou návštěvou.