Nácvik se vyplatil

Bohemka jela do Hradce Králové dobře takticky připravená a slavila úspěch.

Nácvik se vyplatil

Podobný scénář jako se Slavií, stejný výsledek. To je průběh 2. kola Gambrinus ligy, kdy se Bohemka představila před vyprodaným stadionem v Hradci Králové. Klokany přijely povzbudit tři stovky fanoušků, kteří úspěšně vzdorovali přesile šesti tisícovek domácích diváků. Stejně tak úspěšně se s převahou domácích vypořádali fotbalisté na ploše. „Čekali jsme těžší zápas než na Slavii. Hradec má výborný přechod do útoku, naopak jsme chtěli využít jeho slabší obranné činnosti,“ popsal trenér Pavel Hoftych záměry, se kterými do Hradce Bohemka jela. Tým se v týdnu zaměřil na dvě oblasti: napadání soupeřovy rozehrávky a standardní situace. „Hradec má hodně míč v držení, hrají na hodně přihrávek a často přes brankáře. Naším cílem bylo tuto rozehrávku narušovat, protože v tom mohou chybovat. To se střídavě dařilo, měli jsme několik získaných míčů a šli jsme do přečíslení. Bohužel musím hráčům vytknout tyto situace, protože jsme řešili špatně. Měli jsme přibližně šest možností zakončit z brejku, ale ani jednou jsme pořádně branku neohrozili. Nicméně záměr s napadáním rozehrávky se ukázal jako správný,“ řekl trenér.

Nácvik standardních situací přinesl i gólový efekt. Bohemka nedává často góly z rohových kopů, tentokrát však tato standardka slavila úspěch. „Věnovali jsme se nácviku dvou variant, jedna z nich vyšla. Je to vždycky povzbuzení pro hráče, když vyjde něco, co se nacvičuje,“ poznamenal kouč. „Máme v týmu Jirku Kaufmana, který standardky zahrává velmi dobře, takže je možné je nacvičovat. Bohemce dlouho chyběl hráč, který by to uměl takhle dobře kopnout,“ dodal Hoftych. Právě Kaufmanův roh dolétl až na hlavu Škody, který nasměroval míč na branku a ještě ho otřel o záda Pávkovi. Branka tak byla v zápise oficiálně označena jako vlastní a připsána bývalému hráči Bohemians.

Bohemka šla stejně jako proti Slavii do vedení a během celé první půle měla hru pod kontrolou. „Doma jsme neprohrávali snad rok, byla to pro nás nová situace,“ prohlásil domácí kouč Václav Kotal. Jeho Hradec prošel suverénně druhou ligou a v prvním zápase Gambrinus ligy porazil i Spartu. Bohemka Východočechy zaskočila, ale ve druhé půli se domácí vrátili rychle do hry. „Přísná penalta přišla rychle po přestávce, to byl nejhorší možný scénář. Diváci pak hnali domácí do útoku, ale my jsme obranný blok dobře uzavřeli, chvílemi jsme byli ale příliš pasivní, až postupem času jsme zase ohrožovali branku soupeře,“ popsal děj druhé půle kouč Hoftych.

Obrana Bohemky fungovala dobře, i když hrála bez dvou tradičních hráčů. Rychlíka vyřadila červená karta z utkání se Slavií, Marka Nikla skolil zánět a ve čtvrtek musel nasadit antibiotika. Na hře obrany to ale příliš znát nebylo. Daniel Nešpor si na postu levého beka počínal suverénně a Pavel Lukáš je již tradiční jistotou. Kompaktní výkon slavil úspěch, Bohemka i ve druhém zápase v Gambrinus lize dala gól, znovu bodovala a už se chystá v neděli do Plzně.