Fanoušci vyhráli právní bitvu o název Bohemians!

Rozhodnutí soudu je definitivní.

Fanoušci vyhráli právní bitvu o název Bohemians!

Již v minulém roce Družstvo fanoušků Bohemians vyhrálo u soudu I. stupně soudní spor, který vedlo s klubem ze Střížkova a ve kterém požadovalo, aby se střížkovský klub zdržel jakéhokoliv užívání názvu Bohemians a aby se přejmenoval. Vítězství v uvedeném sporu poněkud neoprávněně zapadlo v kontextu stěhování našeho klubu z Ďolíčku, zejména i proto, že proti předmětným rozhodnutím bylo ze strany právních zástupců střížkovského klubu podáno odvolání a není zvykem chválit dne před večerem a opírat se o nepravomocná rozhodnutí, jak činí na svých stránkách jiní.

Dnes obdrželo vedení Družstva fanoušků Bohemians usnesení Vrchního soudu v Praze, kterým bylo odmítnuto odvolání střížkovského klubu do shora uvedeného vítězného rozsudku proto, že bylo opožděně podané. Právní zástupci střížkovského klubu se poněkud nezorientovali v platných procesních předpisech, upravujících občanské soudní řízení a nepodali svá odvolání včas.

Rozsudek soudu I. stupně, kterým se zakazuje střížkovskému klubu užívat v jakýchkoliv sportovních souvislostech název Bohemians je tak pravomocný a nezvratný.

Střížkovský klub se musí zdržet jakéhokoliv užívání slova Bohemians ve svém názvu, na svých dresech, ve všech sportovních soutěžích FAČR (dříve ČMFS). Jedna z vůbec prvních kauz Bohemky tak končí, končí vítězstvím Družstva fanoušků Bohemians a na rozdíl od ostatních kauz končí pravomocně.

Uvedené vítězství je významným mezníkem ve sporu o „pravost“ Bohemky a je pouze symbolické, že tohoto vítězství dosahuje družstvo, které sdružilo ty, kteří chtějí dělat fotbal pro radost a pro fanoušky a že poraženým je skupina osob, u kterých je tato motivace minimálně sporná.

Máme za to, že uvedené rozhodnutí je i velkým vítězstvím původních fanoušků Dropy Střížkov, kdy jejich klub má historickou šanci vrátit se k vlastní tradici, názvu a historii a možná i „na nic si nehrát a mít konečně klid“ jak vyjádřil jeden z nich na střížkovském diskusním fóru, než byl v diskusi trvale zablokován. V tomto jim držíme palce.

Velké poděkování potom samozřejmě patří týmu právníků, kteří se na tomto úspěchu podíleli. Jde o první výraznou satisfakci všem těm, kteří stáli a stojí za pravou Bohemkou, Bohemkou fanoušků po celou dobu její existence.

Je možné uzavřít tento komentář slovy, že je soudně definitivně rozhodnuto, že střížkovský klub není pravou Bohemkou, název Bohemians užívá neoprávněně a pod hrozbou exekuce je nucen se užívání tohoto názvu nadále zdržet.


Bohemians 1905 ve spolupráci s DFB v této souvislosti svolává mimořádnou tiskovou konferenci, která se uskuteční ve vršovickém Ďolíčku v pátek 2. prosince od 13 hodin.

V přiloženém souboru je Usnesení a Rozsudek jménem republiky.