Shrnutí končícího roku 2013

Představenstvo klubu se ohlédlo za letošním rokem.

Shrnutí končícího roku 2013

Blíží se konec roku a s ním přichází čas na určité bilancování, shrnutí kladů a záporů a i naznačení vyhlídek klubu do nejenom následujícího roku 2014. Je sice pravdou, že jiné kluby většinou své silné a slabé stránky, respektive hrozby a příležitosti, tak podrobně veřejně neprezentují, ale Bohemka má specifické postavení fanoušků v akcionářské struktuře a ve fungování klubu. To vše si vynucuje podrobnější diskuse i na našem klubovém webu, pro který jsme připravili následující shrnutí roku 2013.

Mezi pozitiva tohoto roku lze určitě zařadit:

a) postup zpět do Gambrinus ligy, to pro Bohemku znamenalo pouze ročním působení ve Fotbalové národní lize. Vždyť jiné ekonomicky i sportovně poměrně silné kluby s prvoligovou tradicí takto úspěšné nebyly - například Zlín, Karviná, Ústí nad Labem.

b) vybudování nového vyhřívaného trávníku a co musíme zvýraznit - bez financování z veřejných zdrojů a naopak s finanční podporou našich fanoušků. Následovaly další úpravy na stadionu i díky důležité pomoci fanoušků – např. bezplatné brigády před sezonu, při kácení topolů, které ohrožovaly životy a majetek.

Klokan

c) zlepšování tréninkového zázemí a to především areálu v Uhříněvsi, který není sice ještě dobudován, ale slouží nejen A-mužstvu, ale i juniorce, protože ještě v nedávné minulosti Bohemka žádné takové tréninkové zázemí neměla a musela na tréninky cestovat nejen po Praze, ale i dál kolem Prahy

d) nastolení úsporného programu k nezvyšování dluhu a k ekonomické stabilizaci klubu. Již nejsou dluhy vůči finančnímu úřadu a jiným státním institucím, plní se závazky vůči ostatním věřitelům - bankám, firmám a podobně, byť někdy i s pomocí nových splátkových kalendářů. Náklady jsou důsledně regulovány a kontrolovány, k udržení platební schopnosti je mimořádně důležitá i finanční pomoc předsedy představenstva klubu (ing. Jakubowicz) a jeho firmy Barvy a Laky Hostivař.

e) prosazování nového způsobu hry a vybudování základní osy A mužstva, i když za cenu většího počtu hráčů na hostování z jiných klubů. Ale naopak se podařilo získat na přestup hráče Jakuba Radu ze Sparty, udržet kapitána Josefa Jindříška, stopera Martina Cseha, záložníky Davida Bartka a Jana Moravce a postupně se daří zapracovávat i mladého odchovance Petra Nerada, mládežnického reprezentanta České republiky, který patří nejen k největším fotbalovým talentům v ČR, ale také k nejlepším sportovcům - juniorům na Praze 10.

f) zlepšení pozic klubu v rámci FAČR a pozitivní posun v řešení kauzy Bohemians i za přispění aktivní práce představenstva a ředitele klubu v rámci FAČR. Ve spolupráci s advokátní kanceláří Hartman, Jelínek a Fráňa se představenstvu podařilo dosáhnout pokroku v soudních a dalších sporech, respektive dosáhnout dohody s FAČR o řešení kauzy Bohemians také s Michalem Vejsadou a tím otevřít dveře k dokončení konkursního řízení a inkasování pohledávky za přestup Jana Morávka do Schalke 04. Podařilo se dosáhnout rozhodnutí Arbitrážní komise FAČR ve prospěch našeho klubu ve sporu s Mladou Boleslaví nebo soudních rozhodnutí ve vztahu ke Střížkovu atd.

g) zlepšení komunikace a kooperace s MČ Praha 10 - jak pro řešení stadionu v Ďolíčku, tak i v jiných oblastech spolupráce, řešení financí z loterijních příjmů, granty pro mládež a pro podporu vybraných akcí klubu, podobně i s Magistrátem hl. m. Prahy

Bohumil Zoufalík

h) zlepšení herního projevu i výsledků juniorky a dorosteneckého týmu U19 pod vedením mladého talentovaného trenéra Jaroslava Köstla, který vede souběžně oba týmy, které mají, na rozdíl od konkurenčních klubů, prakticky zcela amatérský statut. Především ke konci podzimní části měla juniorka zlepšující výsledkovou sérii.

ch) uspořádání či podpora sportovně společenských akcí v Ďolíčku. V roce 2013 se na stadionu uskutečnilo například mezinárodní utkání starých gard k 30. výročí získání mistrovského titulu, nebo 2. ročník memoriálu Lukáše Přibyla. Klub přichystal i několik akcí pro obchodní partnery, tenisový turnaj na Hotelu Zámek Berchtold, bowlingové střetnutí na Bowlingu v Továrně zde na Praze 10, nebo nyní v prosinci i setkání v tradičním pivovaru U Fleků. Nedávno jsme se mohli všichni potkat i na tradiční a příjemné akci Vánoce s Klokanem.

i) další zlepšení vybavení a procesů pro technické, účetní a obchodní činnosti klubu včetně fan-shopu (e-shopu a mobilního fan-shopu), i když některé problémy v oblasti fan-shopu přetrvávají.

j) rozvoj spolupráce se školami, zvláště s Vysokou školou finanční a správní a také komunikace se zahraničím, viz. získávání hráčů ze zahraničí jako Jeremenko na hostování nebo Ibeagha na přestup z USA, příprava soustředění v zahraničí v Turecku, kde budou i mezinárodní přípravná utkání, anglické verze či zprávy v anglickém jazyce na klubovém webu, či v magazínu 1905 Klokan apod.

k) získání bezpečnostního kamerového systému, který byl před sezonou nainstalován v Ďolíčku a který napomáhá při následné spolupráci s Policií ČR a s dalšími partnery k udržení a zlepšení bezpečnosti na stadionu při utkáních.

l) zlepšení fyzioterapeutické a rehabilitační péče o hráče ve spolupráci s pražským Institutem sportovního lékařství a to přímo ve středisku v útrobách tribuny na stadionu v Ďolíčku s využitím nejenom pro A mužstvo a juniorku, ale také pro mládežnické týmy - a to jak pro léčebné, tak i preventivní potřeby, specializované prohlídky, testy apod. – tak i pro širší veřejnost.

ISL

Naopak mezi neúspěchy v roce 2013 patří:

a) aktuálně poslední místo v prvoligové tabulce Gambrinus ligy, byť bodové rozdíly jsou minimální a o záchranu bojují i takové velké a tradičně prvoligové kluby jako Slavia Praha, Baník Ostrava, či Sigma Olomouc.

b) neefektivní ofenzivní hra A mužstva, zvláště citelná je absence koncového útočníka – střelce. Zvláště markantně tato absence působí při domácích utkáních, kdy ani náš tlak, zvláště ve druhých poločasech, nepřinesl větší počet šancí a i ty, které se vytvořily, nebyly úspěšně zakončeny, takže místo výher, pouze remízy nebo i prohry s propadem na dno tabulky.

c) nepodařilo se například lépe zapracovat mladého talentovaného hráče, mládežnického reprezentanta Lukáše Budinského, u kterého nastal pokles sportovní výkonnosti.

d) nedostatečně všestranná komunikace s fanoušky (jak na úrovni sportovního úseku, tak na úrovni tiskového mluvčího a ředitele klubu, respektive také představenstva a dozorčí rady klubu), částečně podmíněno nutností nevyzrazovat důležité interní informace konkurenci, které se týkaly např. soudních sporů či postupů vůči ostatním klubům

e) nezískání nového strategického reklamního partnera, případně spoluinvestora. Řada sondážních, či předběžných jednání s potenciálními partnery sice v průběhu roku vedena, ale zatím bez potřebného pokroku a úspěchu.

Tyto základní úspěchy a neúspěchy mají samozřejmě své hlubší a širší příčiny, důsledky a souvislosti. K jejich pochopení a především k jejich postupnému a efektivnímu a rychlému řešení musí představenstvo a management klubu vycházet z reality, která panuje nejen uvnitř klubu, ale i na fotbalovém trhu, především v rámci Gambrinus ligy, kde kromě ekonomických, sportovních, marketingových a dalších objektivních faktorů hraje velkou roli nejen situace na trhu, ale i obyčejný faktor štěstí a smůly, ale také další faktory.

3. výročí titulu

Především faktor rozhodčích a vliv různých skandálů, které deformují působení trhu a konkurence i na náš klub, který se důsledně snaží o uplatňování principů fair-play a vystupuje aktivně proti nešvarům v našem fotbale.

Samozřejmě požadujeme v duchu hesla "chceme fotbal pro fanoušky" také lepší a modernější přístupy vůči fanouškům a to i na venkovních utkáních. Požadujeme povolení tribun na stání a celkově kultivovanější přístup k fanouškům i ze strany policie, bezpečnostních agentur a pořadatelské služby či médií.

V tomto širším kontextu plusů a mínusů musí představenstvo a management klubu denně zvažovat různá pro a proti, zvláště když ideální recepty nemá žádný klub. Proto tak jako všechny kluby i my musíme usilovat o udržení a zlepšení silných stránek, omezení těch slabších a samozřejmě také provádět opatření k ochraně klubu proti hrozbám a k využití příležitostí, které existují v tuzemském a mezinárodním vrcholovém fotbalu, v ekonomice a ve společnosti vůbec.

Silné stránky Bohemky:

- historické tradice a úspěchy v 80. letech
- fanouškovská základna a její oddanost klubu
- účast v Gambrinus lize
- mládežnická základna, resp. účast v nejvyšších mládežnických soutěžích
- portfolio menších, ale stabilních firemních partnerů
- solidní jméno nejen v Praze, ale i v ČR, na Slovensku a vůči dalším zemím

Slabé stránky:

- nevlastní stadion, ani tréninkové centrum
- nedořešené staré spory a dluhy, byť letos došlo k velkému pokroku
- minimální podpora z veřejných rozpočtů, i když probíhají jednání o zlepšení
- sestupové místo v Gambrinus lize, ale s minimálním bodovým rozdílem na konkurenční kluby mobilizující finanční a další zdroje k záchraně
- omezené finanční zdroje k posílení hráčského kádru a k dalším investicím do rozvoje klubu, včetně jeho infrastruktury a mládežnické základny
- nemáme specializované oddělení skautingu, či síť placených skautů a návrh nového systému tzv. akademií mládeže existující rozdíly ještě zvýší

Hrozby:

- sestup do druhé ligy (FNL) se všemi sportovními, ekonomickými a společenskými důsledky
- nedořešení stadionu v Ďolíčku v průběhu jarní sezony
- nedostatečná podpora města (MČ Praha 10) k dořešení stadionu v Ďolíčku a k financování dalších oblastí rozvoje klubu, včetně mládežnické základny
- aktivizace tuzemské konkurence nejen ve sportovní a ekonomické síle, ale také v zákulisí a politice vůbec
- negativní vliv hráčských agentů, kteří sledují své zájmy s hráči, které zastupují bez ohledu na zájmy klubů, které je platí a kteří získávají stále mladší hráče a požadují nepřiměřené podmínky při jejich uplatnění v seniorském fotbale a při transferech do jiných klubů, resp. do zahraničí apod.
- případné deformace v rámci FAČR ve vztahu k profesionálnímu fotbalu, např. při neposilování samostatnosti, transparentnosti a efektivnosti profesionálních soutěží (zjm. Gambrinus ligy), dále případně nové nepřiměřené požadavky FAČR na licenční řízení k účasti v Gambrinus lize (nejen infrastruktura, ale i další parametry, včetně finančních, bezpečnostních a organizačních parametrů, popř. i úsecích mládeže či v mládežnických soutěžích, které neodrážejí objektivní ekonomické možnosti klubů v
ČR.)
- negativní vliv skrytých zákulisních praktik a jejich prosazování přes rozhodčí či jiné mechanismy, případně i přes media a další platformy, které nesouvisejí se sportovní výkonností.

Příležitosti:

- udržení se v Gambrinus lize - v případě posílení kádru A-mužstva a zvýšení náročnosti na přípravný proces a výkonnost v prvoligových utkáních
- uplatnění nejmodernějších metod a forem sportovní přípravy a koučování utkání, včetně moderního skautingu zejména pokud se podaří získat finanční zdroje pro jejich financování, např. i pro využití stáží trenérů a dalších specialistů v zahraničí, účast na mezinárodních turnajích a pokud se podaří posílit zdravotní, rehabilitační a fyzioterapeutickou péči jak pro zdravotní prevenci, tak pro léčbu po zraněních hráčů, pro jejich dietologii atd.
- získání vhodných hráčů pro záchranu A-mužstva v Gambrinus lize, ale i pro další budování perspektivního kádru v dalších letech, zkušených i talentovaných mladých hráčů, zvláště z vlastní mládežnické základny, popřípadě i ze zahraničí, pokud se naplní kritéria UEFA a FIFA pro transfery mladých hráčů
- rozvoj spolupráce se zahraničím pro přípravný proces (viz. soustředění v zahraničí), pro získávání hráčů a pro využívání mezinárodních přípravných a dalších utkáních, nejen pro A mužstvo, ale i pro juniorské a další kategorie, tak pro oblast investic, obchodu, marketingu a komunikace vůbec
- spolupráce s MČ Praha 10 a Magistrátem hl. m. Prahy nejen v oblasti infrastruktury, ale i v dalších oblastech, kde lze využít grantů a dalších forem podpory vrcholového i mládežnického fotbalu a všech jeho obecně - prospěšných funkcí v moderní společnosti v dané komunitě a regionu či spádové oblasti
- rozvoj komunikace a spolupráce s fanoušky, zejména ve spolupráci s Družstvem fanoušků Bohemians a s Desítkou pro domácí a samozřejmě také s portfoliem stávajících a nových obchodních partnerů (využití nejen oficiálních a formálních, ale také neformálních komunikačních forem a postupů, včetně sociálních sítí a také tzv. přímých forem, jako např. využití speciálního gestora klubu pro komunikaci s fanoušky nebo v rámci vytvoření tzv. grémia expertů atd.)
- získání nového minoritního akcionáře Ondřeje Novotného, který se jako dlouhodobý fanoušek a sponzor klubu stal současně také novým členem DR klubu
- progresivní marketingové projekty a další koncepty FAČR, LFA a STES, které přinesou vyšší finanční plnění pro profesionální fotbalové kluby nad rámec dosavadních zdrojů a současně přispějí k větší transparentnosti, efektivnosti a férovosti při řízení profesionálních fotbalových soutěží

Výše uvedené aspekty a dimenze jsou pro život klubu zcela zásadní, jak z hlediska faktického přežití, tak i z hlediska dalšího rozvoje ve stále náročnějším konkurenčním prostředí.

O to více je třeba formálně i neformálně o těchto věcech diskutovat i s fanoušky, obchodními a dalšími partnery. Ke všem těmto otázkám se bude v závěru roku a pak zejména v průběhu celé jarní sezóny vracet nejenom náš klubový web, ale také představenstvo a management a samozřejmě také akcionáři klubu, jejichž role je v každé akciové společnosti zcela nezastupitelná.

Suchý, Jakubowicz

Věříme, že toto poctivé a poměrně široké strukturování naší situace bude podnětem k dalším diskusím mezi fanoušky a našimi partnery, aby se společnými silami dosáhlo uvedených zlepšení. Přejeme všem fanouškům Bohemky, a také všem fotbalovým příznivcům, krásné vánoční a novoroční svátky a samozřejmě také vše nejlepší do nového roku 2014, včetně záchrany našeho klubu v Gambrinus lize.

Představenstvo klubu Bohemians Praha 1905, a. s.