Bohemka generálku zvládla

V zápase se jako jediný prosadil Lietava.

Bohemka generálku zvládla

Pryč jsou doby, kdy Ústečtí brázdili prvoligové trávníky. Od jejich poslední - a zatím jediné - prvoligové sezony již uběhly čtyři roky a dost se toho změnilo. Pamětníků posledního ligového utkání, které se hrálo ještě v Edenu, není tedy mnoho. Hubené vítězství 1:0 tak pamatují ze zelenobílého kádru Jindřišek, Moravec a Cseh. Ze Severočechů je pak posledním pamětníkem sám kapitán Martykán.

Zápas s mužstvem, které se umístilo vloni ve Fotbalové národní lize na sedmém místě, začal v nevalném tempu. Podepsat se nad tím mohla i absence několika hráčů. Bartek s Klavíkem shodně nenastoupili k jedinému přípravnému zápasu, ani tentokrát nebyli Romanu Pivarníkovi k dispozici. Lehké zranění si léčí Šírl a Nerad. A z důvodu absence v prvním ligovém utkání se na trávníku nepředvedli ani Pauschek se Švengerem. S Dmytrem Jeremenkem se jedná o dalším působení.

První náznak šance přišel v osmé minutě. Rada zahrál přímý kop z pravé strany prudce do brány, Novák si však i přes lehkou teč Engelmanna s míčem poradil.

Za čtyři minuty se Brabec nikým neobtěžován doslova zavěsil ve vzduchu, ale na Jindřiškův roh hlavou stejně nedosáhl. Soupeř odpověděl sice náhodně, přesto nebezpečně. To když se opřel Zeman volejem do míče z dobrých třiceti metrů. Střela to byla prudká, navíc díky absenci Havránka v brance zajímavá, naštěstí jí chybělo do branky minimálně 15 decimetrů.

A pak se dlouho nic nedělo. Až ve 30. minutě vymyslel zajímavou kolmici Jursa na Leibla, který by už jen přistrčil do prázdné branky Smolovi, nebýt však Leiblova těsného ofsajdu.

Klokani kontrovali vzápětí. To když Zeman vyrobil svojí nedůraznou přihrávkou hrubici a nabídl tak Mikušovi možnost ke zviditelnění. Šikovný slovenský útočník si chytře obhodil Vaňka a vnějším nártem si připravil střelu na pravou nohu. Zkusil to po zemi na vzdálenější tyč, a ačkoliv nebyla jeho střela důrazná, Novák s ní měl problémy. Nepohodu ústeckého brankáře pak dokreslil zákrok, který předvedl při Engelmannově střele z pětadvaceti metrů. Naneštěstí nejistě vyboxovaný míč před ním uklidili obránci.

Těsně před poločasem diváci konečně viděli čistokrevnou tutovku. Mezi střelce se mohl zapsat Rada, když postupoval po chybě hostující obrany sám na Nováka, ale jeho zakončení levou šajtlí branku minulo.

Začátek druhé části hry nepřinesl téměř žádný vzruch. Teprve v 70. minutě Lietava dobře naváděl míč na obránce, před vápnem naznačil kličku a předkopl si míč na levou nohu. Balon se mu však svezl po jeho slabší noze a z nadějné pozice zamířil daleko od branky.

Neúnavný útočník pak sám vypracoval šanci svým spoluhráčům, když se v rohu vysmýkl ze sevření a pádil do šestnáctky podél brankové čáry, nikdo však na jeho důraznou přihrávku nezareagoval a tak prolétla vápnem jako nůž máslem.

Do třetice to ale Lietavovi vyšlo. Běžela dvaaosmdesátá minuta, když Bratanovičova přihrávka s velkým štěstím prošla k Ivanovi do běhu. Vytáhlý útočník zvedl hlavu, podíval se, kde je brankář Novák a potrestal jeho další chybu skvělým padáčkem z hranice velkého vápna.

Odskočit o dvě branky mohli Klokani ještě v závěru utkání, ale Rada si prožil malé déja vu a opět před Novákem nevyřešil situaci gólově. Tentokrát si ale šanci vypracoval skvělým slalomem mezi stojatou čtyřkou obránců.

Na Ústeckých byla sice vidět snaha, ale Klokany moc neprověřili. Ti tak ukončili letní přípravu s bilancí 3-2-2. Jak si Zelenobílí povedou v lize, můžete posoudit již za týden, když v Ďolíčku přivítají Spartu. Dnes se cirka sedm set fanoušků muselo spokojit pouze s jednou brankou.