Nehledejme nepřátele, ale spojence!

Vyjádření Ing. Dariusze Jakubowicze, předsedy představenstva Bohemians Praha 1905.

Nehledejme nepřátele, ale spojence!

Vážení fanoušci a příznivci Bohemky,

rozpoutaly se vášnivé diskuze, avšak ne všechny vystihují situaci a potřeby, které před Bohemkou stojí. Jsou dvě roviny pohledu, jak se na současnou situaci a probíhající diskuse dívám já. Emoce dávám stranou a hledám opravdu korektní a praktické pohledy.

První pohled: Jde o širší souvislosti
Bohemka potřebuje posílit vně klubu. Dlouhodobě je stále poměrně velmi slabá navenek. Má v porovnání s ostatními profesionálními kluby málo vlastních lidí na FAČR, v Parlamentu - v Poslanecké sněmovně i v Senátu, v obecním zastupitelstvu, na Magistrátu hl. m. Prahy apod. Pokud chceme mluvit do budoucího vývoje a něco ovlivnit, musíme to změnit. Nežijeme izolovaně na nějakém ostrově.

Proto podporuji každého Bohemáka, a to i napříč politickým spektrem a všude, kde mohu. Věřím, že konkrétně Antonín Panenka, při pohledu na ostatní kandidáty, je pro nás všechny sportovce a Bohemáky tím pravým kandidátem. Hodně toho pro Bohemku a pro celý český, respektive i československý fotbal vykonal a dosáhl opravdu mezinárodního uznání.

V této zemi se po dlouhé době konečně připravují klíčové zákony v oblasti podpory sportu a Senát bude hrát svoji roli. Budeme mít možnost se k nim vyjádřit dříve, než budou schváleny a také i díky Panenkovi získávat podporu na schválení zákonů a dalších opatření na podporu sportu obecně a fotbalu či Bohemky zvláště.

Ještě poznámka k pomluvám na adresu Antonína Panenky. Osobně vím, jak byl v minulosti kontaktován „druhou stranou“ a jak nás jeho jasné odmítnutí posílilo, byť to pro něj znamenalo finanční ztrátu. Dnes je za to ze strany skupiny Vejsada dehonestován, tak jako každý, kdo se jim postavil. Važme si svého klubového prezidenta, který má celosvětový kredit a dokázal nám již tzv. otevřít spoustu dveří, pěstovat tradice Bohemky a propagovat její dobré jméno v tuzemsku i vůči zahraničí.

Druhý pohled: Obecní zastupitelstvo Prahy 10
Desítka pro domácí vznikla z našich fanoušků ve chvíli, kdy jsme byli nuceni hrát v Edenu a oni pomohli nastartovat proces odkupu stadionu Ďolíček do rukou MČ Praha 10. Opakovat, co to pro nás znamená, nemá smysl, to přece všichni moc dobře víme. Všichni, kdo se o to zasloužili, mají velkou pochvalu a ocenění celé Bohemácké rodiny. Nyní ale stojíme před konečným rozhodnutím, posledním krokem. Potřebujeme vyjádření Magistrátu hl. m. Prahy, který nyní vše brzdí, a následně pak finální schválení na zastupitelstvu Prahy 10, získat tedy 19 hlasů. DPD má 3 hlasy, další získáme od těch, kteří s námi sympatizují, nebo kteří si uvědomují, jaký význam má Ďolíček pro Prahu 10. V tak závažné věci si nemohu dovolit nějak politikařit, a proto podpořím každého, kdo nám pomůže s tímto naším cílem.

Obracím se na Vás, všechny fanoušky Bohemky, nehledejme nepřátele, ale současné spojence. Jinak celá dosavadní společná práce bude k ničemu. Vyzývám především politiky, nezatahujte prosím Bohemku do předvolebního boje lokální politiky a pokud nás - voliče - chcete skutečně oslovovat, tak ne pomluvami těch ostatních, ale argumenty o tom, co jste pro Bohemku a sport na Praze 10 udělali a případně co konkrétně pro nás chcete udělat.

Věřím, že tak jako se podařilo i v jiných ligových fotbalových klubech, se také Bohemce podaří získat spojence tzv. napříč politickým spektrem, aby se dořešil nejen stadion v Ďolíčku, ale i zvýšila celková podpora sportu a fotbalu na Praze 10, kam Bohemka a Ďolíček historicky jako rodinné stříbro patří.

Děkuji Vám za dosavadní podporu a obrovské fanouškovské úsilí a nasazení pro Bohemku.

S pozdravem
Ing. Dariusz Jakubowicz
předseda představenstva