Klokani v deseti na Spartu nestačili

Oslabená Bohemka si z Letné veze tříbrankový příděl.

Klokani v deseti na Spartu nestačili

Nedělní podvečer proti sobě svedl dvě družstva z opačných pólů tabulky. Sparta opanovala průběžné první místo, Bohemka předposlední. Oběma celkům chybělo několik opor, na straně Sparty pro čtyři žluté karty nesměli hrát Costa s Frýdkem, za Klokany nemohli nastoupit Pauschek se Schickem po dohodě klubů, jelikož jsou u Botiče na hostování právě z letenského celku.

Zápas začal minutou ticha za zesnulého místopředsedu představenstva klubu Vladislava Suchého. Posty absentujících hráčů v zelenobílém obsadili na pravém kraji obrany Havel a na hrotu Mikuš. Sparta začala aktivně a držela si od začatku herní i územní převahu. Duo Lafata a Fatai zle zatápělo obraně Bohemians, byl to ale Bartek, kdo se jako první dostal do zápisu o utkání. V deváté minutě srazil Hybše a obdržel úvodní žlutou kartu utkání. Pár minut poté se už Sparta poprvé radovala, Fataiův gól ale pro ofsajd neplatil. Hráči v rudých dresech i nadále tlačili a Bohemka jim jejich snahu ještě více ulehčila. Na světelné tabuli svítila číslovka 23, když Bartek znovu v souboji s Hybšem udeřil protivníka loktem do obličeje a po druhé žluté kartě musel zamířit do kabin. Klokani hráli o deseti.

Voda na mlýn Spartě se mohla projevit hned v minutě následující. Fatai se zjevil úplně sám na zadní tyči, ale ve vyložené pozici trestuhodně vůbec netrefil bránu. Bohemka tudíž chtěla také zahrozit a málem se jí to povedlo. Z následného Zlámalova výkopu se dostal k míči Mikuš a vysunul Hubínka. Mladík ve službách týmu z Vršovic pádil vstříc bráně Sparty, zasekávačkou se zbavil posledního obránce a na hraně vápna vyslal střelu na brankáře Bičíka. Netrefil bohuže prostor mezi třemi tyčemi.

Poté se hra nesla opět v režii Sparty a Klokani mohli být rádi, že zápas nedohrávali oslabeni o dalšího hráče. Mosquera zezadu tvrdě zajel do Marečka a mohl jen děkovat rozhodčímu, že ten jeho zákrok ocenil pouze žlutou kartou. Letenský tým stále ztékal bránu stráženou Zlámalem a dlouho ji nemohl dobýt. Série rohů úspěch nepřinesla a všichni už pomalu čekali na poločasový hvizd, když tu náhle před bránou vyskočil Lafata na centr, přehlavičkoval Krcha a gólem do šatny přinesl Spartě jednobrankové vedení. 
AC Sparta Praha - Bohemians Praha 1905 3:0 (1:0)
AC Sparta Praha - Bohemians Praha 1905 3:0 (1:0)


Do druhého hracího dějství již nenastoupil otřesený Hybš a nahradil jej Krejčí. Oběma družstvům se přestala dařit mezihra a většina zárodků šancí končila nepřesnými přihrávkami už na ve středu hřiště. Pak se ale jako blesk z čistého nebe objevil sám na penaltovém puntíku Fatai a tváří v tvář Zlámalovi si s nabídnutou šancí poradil. Běžela pětašedesátá minuta a Sparta vedla 2:0. 

Co Bohemce rozhodně fungovalo byla ofsajdová past. Takřka každý útok soupeře byl zastavován praporkem postranního sudího. Lafata s Dočkalem sice vstřelili branky, nebyly ale uznány právě pro ofsajdová postavení hráčů. Hru Klokanů se jal na hřiště rozpohybovat místo Mikuše Čížek, k ničemu to ale nevedlo. Bohemians v deseti už jen čelili útočné vozbě protivníka a čekali, jestli se nevydaří nějaký ojedinělý protiútok. To se nepodařilo, tudíž ještě jednou zaúřadovali domácí. Čerství hráči na hřišti ještě více rozhýbali ofenzivní hru Sparty, a tak dostali svůj tým do třígólového vedení. Steinhöfer vyslal ostrý centr do vápna, ten se snesl k Litsingimu a hráč z Konga nezaváhal. Svým prvním zářezem v rudém dresu tak dal konečný účet smolného utkání - 3:0.