Randers FC: Druhá turecká zkouška

Bohemku čeká nelehký soupeř.

Randers FC: Druhá turecká zkouška

Dnes ve 13 hodin po obědě českého času nastoupí Klokani v daleké Malé Asii proti dánskému Randers FC. Soupeř okupuje po podzimní části dánské superligy čtvrtou příčku. Na jaře bude chtít určitě zaútočit na bronzovou příčku a zajistit si tak místo v předkole Evropské ligy.

Dánský tým přiletěl do Turecka teprve v neděli a v pondělí poprvé v místě trénoval. Bohemka tak bude jeho prvním soupeřem, mimo to se ještě utkají s lublaňskou Olimpijí.

V zimním přestupovém období zaznamenali Randers zatím zajímavé pohyby v útoku. Tým opustil jeho nejlepší střelec, švédský mladý reprezentant Mikael Ishak, který dal na podzim 8 ligových branek. Dánové ho prodali do Norimberka. Tuto ztrátu se klubový management pokusí zacelit jiným švédským mladíkem, Samem Ludholmem, který přišel na hostování z holandského Nijmegenu, ale zejména zkušeným srbským forvardem Nikolou Djurdjićem. Ten do Randers přestoupil čerstvě a v pondělí v Turecku vůbec poprvé trénoval s týmem. Má za sebou mnoho angažmá ve Skandinávii i v německých klubech - v Augsburgu se na rok sešel i s naším odchovancem Janem Morávkem. V nominaci na zápas s Bohemians však nová hvězda soupeře není.

Klub z šedesátitisícového města na Jutském poloostrově se spoléhá zejména na hráče ze skandinávských zemí. Islandský trenér Ólafur Kristjánsson má přetlak kvalitních fotbalistů zejména v útoku. Mimo výše připomínaných střílí branky v blankytném dresu s logem hřebce na srdci i další nadějný Švéd Viktor Lundberg či německý světoběžník Marvin Pourié. Obrannou hru Randers diriguje klubová legenda Mads Fenger a branku stráží islandský reprezentační obr Hannes Thór Halldórsson. V součtu mají Randers mladý a dynamický tým, který může být za dobré konstelace konkurenceschopný i v evropských pohárech.

Randers FC vznikl teprve v roce 2003, kdy se v dánském městě Randers rozhodli spojit více místních klubů v jeden, který by reprezentoval celý region a postupně se propracoval do horních pater dánského fotbalu, což se velmi rychle podařilo. Pod jednou hlavičkou tak zfúzoval tehdy druholigový tým se stoletou tradicí Randers Freja s menšími lokálními kluby Dronningborg BK, Kristrup BK, Vorup Frederiksberg BK a Hornbaek SF a Randers KFUM. Tým převzal druholigovou licenci od Randers Freja. Jeden klub tak získal mnoho tréninkových kapacit a pod jednou hlavičkou působí nespočet výkonnostních úrovní i na amatérské bázi, což je model v Dánsku obvyklý. Profesionální tým dostal do vínku desetitisícovou arénu BioNutria Park. Díky 150milionové investici vlastníka stadionu, města Randers, v roce 2006 proběhla generální rekonstrukce stadionu a nyní tak Modří hřebci mají k dispozici moderní a krásný stadion anglického typu. Místní radnice v bezprostřední blízkosti stadionu investovala i do tréninkového zázemí, takže dánští fotbalisté mohou ke své přípravě v jednom areálu využívat jak hlavní stadion, tak čtyři další travnatá hřiště a tři s umělou travou.

Klub si už ve druhém roce své existence vybojoval postup do superligy a v roce 2006 dokonce vyhrál dánský pohár. Už pětkrát Randers FC hrál předkola Evropské ligy, přičemž často získal účast na základě soutěže UEFA Fair play. Nejzazší metou je prozatím pravidelně třetí předkolo, kde Dánové nedokázali dosud nikdy postoupit přes favority dál. Postupně nestačili na Fenerbahce, Hamburger SV, Lausanne a Rubin Kazaň. Zdá se, že největší klubové úspěchy na mladý tým teprve čekají. Se jménem Randers FC se ještě určitě v budoucnu v evropských fotbalových soutěžích setkáme.

Aktuální zpravodajství přímo ze zápasu z Turecka budete moci sledovat jak na Facebooku, tak především na Twitteru. Fotky a videa uvidíte poté na Instagramu a Snapchatu. Zápas začíná již ve 13 hodin českého času (v 15:00 tureckého).