Vršovické derby znovu v Ďolíčku

V neděli Bohemka doma hostí červenobílého rivala.

Vršovické derby znovu v Ďolíčku

Minulý týden v pátek se Bohemka utkala defacto s tabulkovým sousedem (remíza - 0:0). Ve středu poté přivezla tři body z Příbrami (vítězství - 4:1). No a v neděli uzavřou Bohemians anglický týden proti samotnému lídrovi tabulky a největšímu rivalovi v jednom balíčku, a to pražské Slavii. Lokalitou nejbližší soupeř sice platí za favorita celé soutěže, jenže Klokani na podzim v Edenu odehráli kvalitní utkání a nebyli daleko od bodového zisku. A poslední domácí utkání v Ďolíčku vyhráli právě svěřenci trenéra Luďka Klusáčka, kdy rozhodl jediným gólem Jan Vodháněl.

Bohemians - Slavia 1:0 (0:0)
Bohemians - Slavia 1:0 (0:0)
Během zimní pauzy se do kabiny Slavie vrátilo několik hráčů, kteří na podzim hostovali v jiných klubech. Místo v kádru si po comebacku z Liberce vybojovali mladý Michal Beran s útočníkem Júsufem a záložníkem Jakubem Hromadou. Dále přišel z jihu Čech forvard Mick van Buren. V Edenu pro změnu hostuje od liberecké Nisy obránce Taras Kačaraba, kterého nepustí v neděli do hry trest za čtyři žluté karty. Defenzivu posílil i Simon Deli, jenž se vrátil do Slavie po necelých dvou letech z belgického Club Bruggy. Pravý kraj obrany vyztužil dánský obránce Alexander Bah.

Naopak do Mladé Boleslavi odešli Tomáš Malínský s Ladislavem Takácsem. Mladý Patrik Hellebrand vyměnil Slovácko za Opavu. Útočník Petar Musa zažívá zkušenosti s německou Bundesligou v Unionu Berlín. Trio mladíků Jakub Markovič, jeho jmenovec Křišťan a Matěj Jurásek hostují ve Vlašimi. Obránce Daniel Kosek se z Liberce přes Slavii přesunul právě do Bohemians. Přestože v Ďolíčku hostuje právě ze Slavie, v neděli nastoupit může.

Asistent trenéra Erich Brabec mluvil před derby o jasném cíli Bohemians: "Motivace porazit Slavii je velká sama o sobě. Samozřejmě nikdo nechce být u toho, když se korunuje mistr. Doufám, že uděláme všechno pro oddálení korunovace Slavie."

Senegalec Abdallah Sima nastoupil do zápasu naposledy na začátku dubna proti Arsenalu: "Simovi je pořád jen devatenáct let. Je strašně těžké, aby si udržoval konstantní výkonnost. To se na něm podepisuje, ale rozhodně má velké předpoklady."

Hra Slavie se vyznačuje i obrovskou fyzickou náročností: "Myslím, že po fyzické stránce by na naší straně neměl být problém. Kluci jsou dobře natrénovaní. Bylo to vidět i na jaře, neboť zvládali rychlý sled zápasů. Doufám, že to potvrdíme i v neděli."

Klokanům bude do derby chybět záložník Roman Květ, který si odpyká trest za čtyři žluté karty: "Květák měl dobrou formu a v ofenzivní fázi nás táhl. Je škoda, že do derby nebude k dispozici. Máme hráče, kteří jsou na jeho pozici určení a doufám, že ho plnohodnotně zastoupí."

Bohemians - Slavia 1:0 (0:0)
Bohemians - Slavia 1:0 (0:0)
Za hráčskou kabinu promluvil zkušený obránce Martin Dostál: "Motivaci máme obrovskou. A netýká se jen toho, abychom oddálili oslavy titulu, ale i jejich dlouhé série bez porážky. Navíc se jedná o vršovické derby. Zápas proti nejlepšímu tuzemskému týmu je motivací sám o sobě. Další věci k tomu jen přispívají."

Vršovické derby se hraje v Ďolíčku od nedělních 18:30 hodin. V přímém přenosu ho bude vysílat stanice O2 TV Sport. Jako hlavní sudí byl delegován Pavel Julínek a k němu asistenti Tomáš Mokrusch s Milanem Flimmelem. Chybět nebudou ani videorozhodčí. O nejdůležitějších momentech budeme informovat na sociálních sítích.

Informace pro fanoušky

Na pravidelné bezpečnostní poradě před utkáním klub Bohemians informoval MP a PČR, že má maximální zájem na co nejmenším omezování fanoušků v okolí Ďolíčku a požádal o maximální snížení těchto opatření. Jednalo se zejména o dva hlavní a velmi diskutované body.

1. Fanoušci na štaflích:

Městská policie nám oznámila, že vzhledem k nejasnostem byl o stanovisko dotázán silničně správní úřad MČ Praha 10. Ten označil takové jednání za porušení zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, jelikož umísťování žebříků a štaflí podle něj není běžným užíváním komunikace. Stanovisko MČ Praha 10 citujeme: Podle § 42a odst. 1 písm. b) zákon č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích se fyzická osoba dopustí přestupku tím, že v rozporu s § 25 odst. 1 až 7 zmiňovaného zákona užije bez povolení zvláštního užívání místní komunikaci jiným než obvyklým způsobem nebo k jiným účelům, než pro které je určena, anebo nedodrží podmínky stanovené v povolení zvláštního užívání. Za přestupek lze podle § 42a odst. 8 uložit pokutu do 500.000 Kč.

Na základě stanoviska MČ Praha 10 tak nemůže být toto jednání ze strany Městské policie a Policie ČR tolerováno.

2. Zakrytý výhled:


Dalším požadavkem klubu bylo nezakrývat fanouškům plachtou žádné průhledy z ulice. V tomto bodě jsme dosáhli úspěchu. Bylo sděleno, že mimo zákazu štaflí se jiná omezení po klubu nevyžadují.

Proto můžeme fanouškům vzkázat, že plachta z brány u vchodu č. 2 před nedělním utkáním zmizí. Stejně tak se klub pokusí odstranit co nejvíce dalších překážek bránících ve výhledu z ulice i na ostatních místech stadionu.

Veškerá omezení fanoušků nás velmi mrzí. Děkujeme za pochopení.