Hodnocení sezóny 2001/2002

Čtvrté místo jako úspěch, ale v kontextu podzimních výsledků a výkonů, nakonec zklamání. Tak by se asi daly vystihnout pocity trenéra <b><font color="yellow">Vladimíra Borovičky</font></b> po skončené sezóně. "Pokud by tu Horák s Marešem dohráli jaro, bojovali bychom o titul," tvrdí...<br/><br/> <i>V článku najdete i hodnocení jednotlivých hráčů</i>

Hodnocení sezóny 2001/2002

Stručné shrnutí sezóny trenérem Borovičkou:

Už v létě ve Francii jsme s Vlastou Petrželou věděli, že mužstvo má na to, aby hrálo do pátého místa. Když to Vlasta vykládal novinářům, všichni se mu smáli. Ke skvělému podzimu, který nám dal zapravdu, se nemá smysl vracet. Hráli jsem skvělý fotbal, chodili diváci a byli jsme ve hře o titul.

Obtížná finanční situace ale donutila klub prodat Mareše, přesto se domluvilo jeho dohrání sezóny u nás. Vše zkomplikoval odchod Labanta ze Sparty. Stažení Horáka po dvou jarních kolech pak naši obranu úplně rozhodilo. Ale šlo hlavě o psychiku ostatních hráčů. Zjistili, že jim mizí možnost dosáhnout úspěchu a na sebevědomí a psychice se to zákonitě podepsalo. Pokud by Mareš s Horákem zůstali, hráli jsme stoprocentně o titul, mužstvo na to mělo.

Můj osobní názor je takový, že se v zimě mohl prodat Hartig a ti dva by nemuseli odcházet a nebo si prostě peníze půjčit, protože vložená investice by se musela vrátit.

Zlomové utkání jara bylo v Olomouci. Vyhraný zápas jsme ztratili brankou v poslední minutě a na kluky to hrozně dolehlo. Srazilo je to dolů a zpátky už se nedostali. Kdyby stav na Hané udrželi, do příštího rozhodujícího utkání doma s Viktorkou by šli úplně jinak naladěni a hlavně se dvěma body navíc.

Před sezónou bychom samozřejmě čtvrté místo brali, po jejím skončení mám já a určitě i hráči velmi smíšené pocity...

Hodnocení jednotlivých hráčů:

Brankáři:


Čontofalský – za celou sezónu mu nemám co vytknout. Kromě pár drobných chyb jednoznačně velká opora. Zaslouženě se dostal i do reprezentace Slovenska. Když jsem ho v Trenčíně viděl poprvé, šli jsme s jeho nákupem trochu do rizika, dal jsem na nějaký vnitřní pocit a naštěstí to vyšlo. První sezóna mu úplně nevyšla, myslím, že mu trochu vadilo, že nemá jisté místo, protože se krát chytil náhradník Holec. Musel stát a trochu ho to zabrzdilo. Má vynikající reflex na čáře i odvahu chodit ven z brány na vysoké míče. Rezervy má v založení protiútoku. Jistě o něj bude zájem, ale on je velice rozumný kluk a nekývne na nabídku třeba ze Švýcarska, kde by sice vydělal peníze, ale fotbalově by šel dolů.

Charvát – v tréninku velice dobrý, ale nemá odchytán ještě ani jeden ligový zápas a jednou začít musí. Možná by mu prospělo hostování, jenže pak narážíme na problém, kde vzít dalšího náhradníka.

Obránci:

Petrouš
- podával výkony na stabilní velice solidní úrovni. Na jaře se trochu svezl s celým mužstvem a některá utkání mu nevyšla. Má zažitou hru na lajně, takže u něj nepřichází v úvahu možnost přejít na místo stopera, jak je u starších hráčů často zvykem. Strašně moc u něj záleží, jak natrénuje. Má ještě rok platnou smlouvu a stoprocentně s ním počítám.

Janáček - obrana je bez něj poloviční. Ani on se nevyhnul zkaženému zápasu, ale to je prostě fotbal. Je stále dostatečně rychlý, velmi dobře vykrývá prostor a je výborným hlavičkářem. Navíc plní i nezastupitelnou funkci v kabině. Jednoznačně s ním nadále počítám.

Obermajer - skončila mu smlouva, máme zájem na jejím prodloužení, uvidíme , jak se rozhodne on. Je to hráč vhodný především na naše malé hřiště a důležitý hlavně při osobním bránění soupeřových, stejně fyzicky vybavených, útočníků. Jakmile se ovšem hraje na velkém hřišti, projeví se jeho slabiny - menší rychlost a neobratnost.

Kulig - po odchodu Mareše byl jeho přesun na levého beka asi jedinou možností. Chybí mu výbušnost, na tomto postu velmi potřebná. Přesto některé zápasy zvládl velmi dobře, jiné mu ale nevyšly. Na jeho místě nás na jaře nejvíce tlačila bota, Mareš byl velkou oporou. Pokud se nám podaří zapracovat tam třeba jiného hráče, vrátí se zpět do zálohy, kde je platnější.

Čep - Bohemka hraje převážně systémem na čtyři obránce a zatím si na něj příliš nezvykl. Pokud má hrát "na hráče", je platnější. Jeho předchůdce z Olomouce Marin Horák byl fotbalovější. Až mu skončí hostování, bude se jeho případné setrvání v klubu řešit, uvidíme.

Valenta - smlouva mu skončí v zimě a měl chuť odejít. Snažím se mu to rozmluvit, chtěl bych mu dát šanci na jiném postu, než nastupoval. Může hrát jednoho ze středních obránců, je i alternativou na místo levého beka.

Hrbek - více než rok byl zraněný. V červnu mu končí smlouva a nebude obnovena.

Kotrys - zdá se mi, že má pohybové nedostatky. Zápasy, ve kterých nastoupil, mu nevyšly. Uvidíme, zda se mu přes léto podaří dostat do formy - kondiční i herní.

Zeidler - mladý hráč, který ještě hraje za dorost. Talent určitě má, příští sezóna bude rozhodující, projeví se, jestli na ligu má.

Grombíř - přišel z divize a zatím si nezvykl na obrovský rozdíl. V první lize je i na tréninku na hráče vyvíjen velký tlak. Má především technické nedostatky, fyzicky poměrně stačí.

Záložníci:

Kisel
- kluk, který když není stoprocentně zdravý, je poloviční. Jeho hra je totiž založena na agresivitě a výbušnosti. Problémy se zraněním poznamenaly jeho jarní výkon, který se zdaleka nepřiblížil tomu podzimnímu. Zlepšoval se ke konci, pomohla mu nominace do národního týmu, kde patřil k nejlepším. Je to rváč v dobrém slova smyslu, hecuje celou kabinu, na hřišti nenechá nikoho vydechnout.

Melecký - podzim vynikající, na jaře přišel útlum. Přemýšlel jsem, že by to mohlo být způsobeno tím, že se jim narodilo dítě, od té doby mi přišel trochu rozhozený. Poprvé absolvoval celou zimní přípravu, jeho možnosti jsou mnohem vyšší. Jsem přesvědčen, že bude předvádět ještě lepší výkony než na podzim. Někdy si zbytečně komplikuje situaci, měl by si na hřišti více věřit a hrát uvolněně. Důležité je to, že to má srovnané v hlavě.

Matuszny - odešel z Bohemky a vrátil se zdevastovaný. V Neratovicích se už asi smiřoval s tím, že tam asi s fotbalem skončí. Musí zlepšit svůj druholigový tréninkový přístup. Je trochu svůj, jeho povaha ho svazuje. Ale je to hráč, který dokáže přejít přes soupeře a hlavně při zápasech venku bude hodně zlobit. Proti Spartě zahrál velmi slušně.

Szabó - přišel v dubnu a je velice kondičně zanedbaný. Potřebujeme do jeho hry vtisknout agresivitu a schopnost zakončení, on je spíš fotbalista, který si chce hrát. Vrací se pro míč hluboko dozadu. Nevím, jestli se dokáže přizpůsobit.

Dvořák - velice zlepšil sebeovládání na hřišti. Dříve patřil k nejtrestanějším hráčům, letos hrál velice čistě. Nebojí se jít přes hráče, zdobí jej tvrdá střela. Neměl by se bát více doplňovat útok. Jeho možnosti jsou ještě vyšší, rozhodně neukázal všechno. Bohužel, když se dostával do formy, přišlo nešťastné zranění. Můžu ho použít na střed zálohy nebo třeba i na stoperské místo.

Kolář - pro něj je moc dobře, že vůbec mohl ligu hrát, získal tím potřebné sebevědomí. Po fotbalové stránce je skvělý, u něj je perspektiva jasná. Na začátku jarní sezóny ho svazovala psychická bariéra, proto se často zdálo, že je o poločase vyčerpaný. Na tréninku si dovolí mnohem více věcí, než potom při zápase. Tam je pořád ještě vyjukaný z velkých jmen. Uvažuji i o možnosti postavit Martina na místo krajního obránce. Musíme z něj dostat jeho obrovský fotbalový potenciál. Snad se bude rozvíjet u nás v Bohemce.

Šnajdr - pokud bych ho znal jen z tréninku, mohl by ligu klidně hrát. Jenže potom přijde zápas a ten bývá slabší. Asi je to zapříčiněno jeho dobrosrdečnou povahou, chybí mu snaha se prosadit na úkor kamaráda. Tím se sám odsuzuje na lavičku, je až příliš hodný. Charakterizoval bych ho slovy "dobrý náhradník".

Rygel - v tréninku se zdá, že na ligu má, ale při utkání mě vrátí zpátky do reality. Je výrazně handicapován svou tělesnou konstrukcí.. Musel by být abnormálně rychlý nebo technický, aby se dokázal se svou subtilní postavou trvale prosadit.

Šírl - jednoznačně se ho pokusíme získat ze Sparty na hostování. Je to kluk, který návrat nebral jako potupu, naopak po zkušenostech ze Sparty, kde hrál třetí ligu, si hostování v Bohemce vážil. Kluci ho vzali v pohodě a on byl obrovsky platnou posilou. Vyhovuje mu více hra v útoku, kde má větší prostor. Když hraje v záloze, je pořád nalepen u čáry. Je ale důležité, že je to hráč použitelný na oba posty. Zápas s Libercem odehrál fantasticky a to se postavil na hřiště po delším zranění.

Útočníci:

Hartig
- u něj je důležitá jediná věc, aby byl stoprocentně zdravý. Snaží se dostat do pořádku, zjistilo se prý, že zatěžuje jednu nohu více než druhou. Aby zdravotní problémy zmizely,  zkouší speciální cvičení. Měl dlouhou pauzu a bude mu zase chvíli trvat, než se dostane do bývalé formy. Od té doby, co přišel do Bohemky, udělal ohromný fotbalový pokrok, přesto už těžko změníme jeho slabší techniku. Tu však on dokáže bohatě nahradit svou rychlostí.

Opic - jeho předností je vysoká postava, schopnost sjednat si respekt v pokutovém území. Přesto dává málo gólů. Je rozdíl střílet branky v divizi a v první lize. Je znát, že pro útočníka bývá skok do ligy ještě větší než pro jiné posty. Při zakončování by mu mohlo pomoci jeho sebevědomí, jenže to by se musel do střeleckých pozic dostávat.

Baláž - univerzální fotbalista, umí v obraně, záloze i útoku. Může se stát, že bude zase nastupovat na jeho dřívějším obranném postu. Jinak je to spíše brejkový hráč, je na tom velice dobře kondičně. Občas mu překáží jeho zbrklost a některé situace řeší nefotbalově. Velmi dobrý je ale ve hře hlavou.

Šenkeřík - Zdeněk zaznamenal za poslední rok veliký pokrok. Těžko se prosazoval do základní sestavy, ale na jaře se propracoval na místo nejklíčovějšího útočníka. Bavil diváky svými kličkami, kterými udivoval už na soustředění ve Francii. Přesto jeho výkony mají velké výkyvy, někdy vymýšlí na hřišti nesmyslné věci. Má od nás pokyn, že když se dostane do blízkosti soupeřovy šestnáctky, má do ní vletět. Je mladý a jeho nejlepší chvíle teprve přijdou.