Sezona B týmu pohledem hlavního trenéra

Soutěžní ročník rezervy Klokanů zhodnotil kouč Dalibor Slezák.

Sezona B týmu pohledem hlavního trenéra

B tým Bohemians se v minulém ročníku umístil na skvělé druhé pozici. Trenér Dalibor Slezák popisoval odlišnosti jarní části ČFL od té podzimní, neopomenul ofenzivní potenci Klokanů a přiblížil i nejbližší dění v týmu.

Máme za sebou veleúspěšnou sezonu. Jaké bylo hrát o špičku tabulky ČFL?
Bylo to motivující pro všechny. Hrát bez stresu sestupu je samo o sobě velká herní devíza. 

Za dob třetí ligy a juniorské nepamatujeme, že by tým Bohemky hrál v tabulce takhle vysoko. Vnímali jste to? 
Hráči to dle mě nevnímali, já jako největší pamětník ano. Ovšem není to tak docela pravda. Jednu sezonu v juniorské lize se ještě za trenéra Kopače hrálo taky na špici tabulky. 

Jakou motivací byla baráž o druhou ligu pro kluky, ale i pro tebe osobně, jako trenéra? 
Velká. Kluci cítili možnost sáhnout si na něco, v jejich kariérách velkého, neznámého. Pro mě jako trenéra to byla možnost kariérního zviditelnění. 

Bohemians B - Zbuzany 6:0 (2:0)
Bohemians B - Zbuzany 6:0 (2:0)
Bylo z některých soupeřů na jaře cítit, že do zápasů s námi nastupovali jinak, než proti tradičnímu B týmu, vzhledem k našemu postavení v tabulce? 
Téměř ze všech. Nejvíc jsem to ale cítil v Domažlicích, které proti nám podaly pravděpodobně svůj nejlepší výkon v sezoně. V zápase měly vysokou herní a mentální kvalitu. 

Klíčový zápas jsme sehráli v Domažlicích, který se nám po výsledkové stránce nepodařil. Můžeme s odstupem času říct, že byl rozhodující? Mrzí tahle porážka nejvíc? 
Porážka mrzí jako každá jiná. V Domažlicích jsme podali výborný výkon, ale chyběla nám kvalita v koncovce. Měli jsme spoustu možností na to neprohrát. V očích kluků jsem tehdy viděl obrovské zklamání. 

Nastříleli jsme celkem 68 gólů, což je ještě o dvě více, než má suverénní Žižkov z druhé skupiny. Jaká je to pro nás vizitka?
Je moc dobře, že jsme branky stříleli. Góly jsou kořením fotbalu a vnáší do kabiny dobrou náladu a tvůrčí atmosféru. A co to vypovídá o mě? Že nejsem pouze trenér obranář. 

Jaro nás nezastihlo v takové formě, v jaké jsme byli na podzim. Čemu se to dá přisuzovat? 
Formu jsme měli dobrou, akorát soupeři proti nám hráli s větší motivací. Vnímal jsem to už v přípravných zápasech na jarní část. S naší jarní prezentací jsem byl celkově zase spokojen. 

Na podzim jsme inkasovali gólů minimum, na jaře už se to změnilo. V čem vidíš příčiny této změny? 
Ve změně rozestavení a obranné formace. Na podzim byla velmi dobrá a funkční obranná pětka Denis Vala - Adam Kadlec - Filip Dostál - Matěj Kadlec - Stefan Vilotić. Ta se po odchodu Valy s Vilotićem do Vlašimi a zapojení Adama Kadlece do zápasů A týmu rozpadla. Změnili jsme rozestavení a přešli na 4 obránce. V obraně jsme sice dostali branek víc, ale zároveň jsme jich i víc vstřelili. 

V několika případech šlo vyloženě o smolné inkasované góly. Neměli jsme štěstí? 
O smůle bych nemluvil. Padaly góly po systémových chybách, ale také po individuálních, či po odrazu v mlýnici těl před bránou. Nic, co by se vymykalo. 

Bohemians B - Karlovy Vary 5:2 (2:0)
Bohemians B - Karlovy Vary 5:2 (2:0)
Pro jaro se stal součástí týmu zkušený David Bartek. Jaký byl jeho přínos? 
David je profík, který fotbal stále miluje především hrát. Udržuje si vysokou výkonnost, klukům jde příkladem. V každém zápase byl tahounem týmu za vítězstvím. Jsme moc rádi, že ho tady máme. 

S vizitkou 22 vstřelených branek zakončil sezonu Vladimír Zeman, který okusí druhou ligu v dresu Táborska. Jak vidíš jeho šance na uplatnění? Jeho odchodem pak určitě utrpíme i my. 
Jeho 22 branek nám bude rozhodně chybět. Sám jsem zvědav, jak se s tím tým vypořádá. Pokud se chce Zemi posunout, musí jít hrát o soutěž výš, navnímat výrazně větší požadavky na individuální i týmový výkon. Je hodně věcí, které má nadstandardní, ale také věci, které musí zlepšit. A s nimi mu pomůže posun do větší kvality. 

Kdo dál na sebe ještě upozornil svými výkony? 
Byl to především stoper Filip Dostál. Ten je momentálně taky jednou nohou na odchodu do vyšší soutěže. Přeji mu to. Pokud by se to nezrealizovalo, byl bych rád za jeho setrvání v týmu i pro další sezonu. 

Změnou pro jaro byl příchod kondičního trenéra a fyzioterapeutky. Povedlo se mít lépe pohlídané hráče po zdravotní stránce a předcházet různým zraněním? 
Povedlo. Posloupnost přechodu hráče od zranění zpět na hřiště je výrazně erudovanější a tím pádem rychlejší. Tím chci poděkovat jak kondičnímu trenérovi Ivanu Baratynskému tak fyzioterapeutce Nele Zdobinské. 

Během jara nás hráči A týmu doplňovali minimálně. Těší nás umístění ještě o to víc, že si to uhráli „sami“ hráči B týmu?
Je otázkou, co je málo nebo moc doplňovali? Vše bylo koordinováno s trenérem Veselým tak, aby byly funkční oba týmy a zároveň se nenarušila chemie v „B“ týmu. Všichni hráči áčka chodili vždy po vzájemné domluvě, nikoliv příkazově. Charakter doplnění, post a doporučenou minutáž jsme spolu s trenérem Veselým pečlivě zvažovali. Za to patří velké dík Jardovi i sportovnímu řediteli Miroslavu Držmíškovi.