Josef Jindřišek je nejstarším hráčem v historii ligy

Kapitán Bohemians překonal dosavadní rekord Pavla Zavadila.

Josef Jindřišek je nejstarším hráčem v historii ligy

Klokani v neděli porazili Jablonec na jeho hřišti 1:0 a zapsali si tři body do prvoligové tabulky. Ještě zajímavější zápis do statistik si ovšem připsal kapitán Bohemians Josef Jindřišek. Běžela 81. minuta utkání, když trenérský štáb sáhl ke střídání. Právě Jindřišek byl vyslán do boje a v momentě, kdy vkročil na hrací plochu, stal se historicky nejstarším hráčem FORTUNA:LIGY. Nový rekordman tak nasadil prozatimní laťku na věkovou hranici 42 let, 8 měsíců a 8 dnů.

ZAVADIL PŘEKONÁN
Svým nedělním startem Josef Jindřišek překonal brněnskou a opavskou fotbalovou ikonu Pavla Zavadila, který do té doby držel rekord z utkání Opava - Baník. To se hrálo v koronavirové sezoně 2020/2021, konkrétně 5. prosince 2020. Zavadilovi bylo v ten den 42 let, 7 měsíců a 5 dnů. Další prvoligový start již nepřidal a o pár dnů později poprvé ukončil svou kariéru. V létě 2021 se z fotbalového důchodu ještě na jednu sezonu vrátil v brněnské Zbrojovce, ta ovšem tou dobou hrála pouze druhou ligu.

Bohemians - Jablonec 4:1 (2:0)
Bohemians - Jablonec 4:1 (2:0)
OSUDOVÝ JABLONEC
Pojďme se v tomto kolotoči čísel vrátit ještě o pěknou řadu let zpět. Píše se datum 16. srpna 2003 a tehdy dvaadvacetiletý Jindřišek si připisuje v dresu Jablonce, jehož je odchovancem, první prvoligový start proti tehdejšímu Synotu (dnešní Slovácko). Severočeši zvládli utkání vyhrát 1:0, o jediný gól zápasu se postaral už v osmé minutě bývalý Klokan Zdeněk Šenkeřík, který do Jablonce zamířil právě z Vršovic. Kromě zmíněného rekordu nejstaršího hráče je Jindřišek také držitelem titulu nejstaršího střelce první ligy. V posledním utkání základní části loňského ročníku si Bohemka připomínala v retro dresech 40. výročí zisku dosud jediného titulu mistra. Kapitán Bohemians se ve dvacáté minutě postavil k exekuci pokutového kopu. Penaltu proměnil a poslal Klokany do vedení 2:0. A hádejte, proti komu to bylo? Samozřejmě FK Jablonec.

SEKUNDANT JÁNOŠ
Přepisování rekordů nejstaršího hráče první ligy má ještě jednu zajímavost. V obou případech byl v centru dění také záložník Bohemians Adam Jánoš. Ve zmíněném prosincovém slezském derby mezi Opavou a Baníkem byl Pavlu Zavadilovi soupeřem v dresu Ostravy. Minulou neděli to byl právě Jánoš, kdo Jindřiškovi místo v sestavě přepustil. První a dosud poslední start Josefa Jindřiška v první lize dělí 20 let, 2 měsíce a 6 dnů. Za tu dobu nasbíral veterán zelenobílé kabiny 436 startů v nejvyšší soutěži. Postupně v dresech Jablonce, Olomouce a Bohemians. Mezi střelci jeho jméno figuruje zatím pětadvacetkrát.

Pepo, gratulujeme k dalšímu milníku a přejeme Ti ještě desítky dalších startů v tom nejhezčím dresu na světě. Jsi borec!

#BOHEMKADOTOHO

Bohemka TV