Obajdin věří v záchranu

<b>Josef Obajdin</b> se v pátek ráno nejprve dozvěděl, že s ním trenér Kotrba nepočítá do užšího kádru Sparty. O pár minut později musel své velké ambice rázně přehodnotit – na jaře nebude bojovat o mistrovský titul, ale bude se prát pouze o záchranu. Spartu a Bohemians dělí v tabulce patnáct míst a propastných sedmadvacet bodů. Jediným podpisem tak dvaatřicetiletý útočník výrazně pozměnil své nejbližší plány.

Obajdin věří v záchranu

Obajdin na sparťanském soustředění v Turecku pravidelně nastupoval a dal dokonce dvě branky. O to více ho zaráží krok trenéra Kotrby. "Během soustředění jsem nepociťoval žádné náznaky, že by se mnou kouč nepočítal. Po zápase s CSKA Sofie trenér nebyl spokojen s mým výkonem, i když jsem se v tom zápase podílel na dvou gólech. Pak už jsem začal tušit, že je zle," říkal v pátek večer autor 57 ligových branek. Ze současné Sparty nedal nikdo více gólů.

Pátek 31.ledna nebyl pro Obajdina zrovna nejšťastnější den. Znovu musel opustit svoji milovanou Spartu. "Doteď si nedokážu vysvětlit, proč to vzniklo. Proč jsem to měl odnést právě já? Byl jsem ve Spartě od žáků a teď najednou mám změnit klub a jít na hostování do Bohemky," neskrýval Obajdin své rozpaky. Za chvíli ale obrací své myšlenky do optimistické nálady. "V tuto chvíli za Spartu hrát nechci a pomůžu Bohemce v boji o udržení. V životě jsem o záchranu nehrál. Doufám, že to dobře dopadne," věří ve šťastný konec svého půlročního hostování v Ďolíčku.

Dvaatřicetiletý Obajdin nedávno odmítl nabídku řeckého klubu OFI Kréta, protože se chtěl porvat o místo ve Spartě. Neuspěl a na další nabídku, tentokrát z Vršovic, už kývl. "Hodně tomu pomohlo mé přátelství s Pavlem Švarcem. Už mě do Bohemky několikrát lákal, tentokrát jsme se dohodli," hovořil o jednom z důvodů změny dresu zkušený útočník. Jedním z dalších důvodů bylo zachování stávající smlouvy, která mu podle zdrojů z letenského týmu, zajišťuje příjem okolo 400 tisíc korun měsíčně. "Něco mi bude platit Sparta, něco Bohemka, každopádně o nic nepřijdu," upřesňuje Obajdin.

Obajdin začínal v Poděbradech, od čtrnácti hrál pět let ve Spartě, poté si užil dosyta fotbalové turistiky – prošel Tábor, Plzeň, pražskou Duklu, Kladno, ale výrazně se prosadil až v Liberci. V roce 1995 prošel neúspěšným angažmá v Eintrachtu Frankfurt a vrátil se do Liberce. Od roku 1996 je znovu ve Spartě. Před rokem se neprosadil do kádru trenéra Hřebíka a vysvobodilo ho až angažmá v kyperské Nikósii. Na podzim se vrátil na Letnou, avšak kouč Jarabinský mu dal jen dvakrát důvěru v základní sestavě. Dvěma podzimními góly Obajdin zkompletoval svoji ligovou bilanci na 213 zápasů a 57. gólů.

Josef Obajdin je v současném kádru Bohemians třetím fotbalistou s reprezentačními zkušenostmi. Svůj jediný start v národním dresu si odbyl na sklonku roku 1995 proti Kuvajtu.