Chci pryč od Petržely, říká Čontofalský

Bývalý brankář Bohemians Kamil Čontofalský, který na začátku tohoto roku přestoupil do Zenitu Petrohrad, chce co nejdříve z ruského týmu odejít. Slovenský reprezentační gólman to řekl slovenskému deníku Šport. "Francúz" nehraje podle svých představ a většinu zápasů odseděl na lavičce. "Nechápu, proč si mě sem Petržela bral," podivuje se nad zájmem současného trenéra Zenitu.

Chci pryč od Petržely, říká Čontofalský

Poté, co do Zenitu Petrohrad přišli dva bývalí trenéři Bohemians Vlastimil Petržela a Vladimír Borovička, přivedli si s sebou i pět svých bývalých svěřenců. Čontofalský dostal z celé pětice nejméně příležitostí. "V novém klubu jsem odchytal dosud čtyři zápasy. Dva v lize, dva v poháru." Prozatím definitivní stopku pro něj znamenal ligový debakl na hřišti Dinama Moskva 1:7. "Od té doby jsem si v lize nezachytal. V konečném důsledku jsem ten debakl odnesl jen já. Funkcionářům klubu jsem řekl, že chci v nejbližším možném termínu přestoupit. Nejlépe ještě letos v zimě," přibližuje své požadavky bývalý brankář Bohemians.

Funkcionáři by se takovému kroku nebránili, ale kdo zaplatí za Čontofalského 100 tisíc dolarů? "Na hostování mě nepustí. Kdybych odešel, tak jedině na přestup. I pro klub by to bylo lepší. Proč má být v pozici dvojky zahraniční gólman, když tam může být mladý ruský brankář." Čontofalský by už nechtěl zkoušet další ruský klub. "Přál bych si, abych v zimě odešel někam na Západ. A nebo přinejhorším do Čech."

Jedním z důvodů Čontofalského odchodu je i trenér Vlastimil Petrežela. Český kouč o slovenského gólmana moc stál, teď ho odstrčil na vedlejší kolej. "Menší šok jsem zažil už během předsezónního soustředění, když trenér řekl, že začnu na pozici dvojky. Nerozumím, proč si mě tedy do Petrohradu bral," podivuje se gólman ve slovenském deníku Šport. Současný vztah s drsným koučem není příliš přátelský. "V Rusku s Petrželou příliš nekomunikuju. Bavím se jen s asistentem Borovičkou, který mě má rád. Jako brankáře, i jako člověka. Kdyby bylo na něm, tak bych chytal já."

Petržela nedávno oslavil padesáté narozeniny a i přes veškeré neshody Čontofalský mezi gratulanty nechyběl. "Samozřejmě jsem trenérovi zatelefonoval a poblahopřál. Zároveň jsem ho seznámil se svým zdravotním stavem," připomíná Čontofalský další stinnou stránku ruského angažmá - zranění. Momentálně ho trápí zranění kolena a do tréninkového procesu se vratí za dva týdny. Kdy se ale vrátí do reprezentace nebo na české trávníky, ještě neví. "Když nebudu hrát, tak oželím všechny finanční výhody, které Rusko poskytuje. Raději se vrátím domů a budu mít zase radost z fotbalu. Klidně budu pobírat třetinu platu, který mám v Petrohradu, jen abych hrál."