Klokani odletěli do Portugalska

V roce 1927 se Bohemka vypravila na památný zájezd do Austrálie. Pro Bohemians to byl historický zájezd, který přinesl jméno i klokana do znaku. Tentokrát Bohemians cestují do Portugalska a pro některé hráče je to také historický zápis. "Poletím vůbec poprvé, už se na to těším," hlásil při čtvrtečním odjezdu od stadionu Jan Moravec, záložník Bohemians. Klokani vyrazili odpoledne autobusem na ruzyňské letiště a odtud odletěli směr Lisabon. Večer je čekal přejezd z Lisabonu na jih Portugalska do Fara, kde stráví následující týden. "Budeme se věnovat především tréninku na přírodní trávě a ve druhé polovině soustředění nás čekají místní soupeři," řekl o plánu trenér Zbyněk Busta.

Ve čtvrtek bylo na Bohemce od ranních hodin živo. Masér Vláďa Hric se po dlouhé době chystal na velký výjezd. "Nesmíme nic zapomenout. Když jsme jeli z Jizerských hor před pár dny, tak jsem tam nechal tašku. Teď by to bylo daleko horší. Máme s sebou bedny s dresy, bereme míče, vše pro trénink. Chtěli jsme se vejít do limitu kilogramů na letišti, každá osoba může mít maximálně dvacet kilo," hlásil před odjezdem masér Vladimír Hric. Vše se nakonec zdárně podařilo. Do Portugalska odletělo celkem 24 hráčů, zbývající mají na programu trénink v Praze s asistentem Václavem Hradeckým, který zároveň vede A-dorost.

Po čtvrtečním příletu čeká na hráče víkend plný tréninku. Hotel Alfamar nedaleko Fara v oblasti zvané Albuferia nabízí pro fotbalové týmy skvělé podmínky. "Jsou tu tři tréninková hřiště, regenerace, fitness, vše určené pro sportovce. Před Bohemkou zde byly týmy z německé Bundesligy, po Bohemce přijedou dva ruské týmy z Mosky," vypráví recepční hotelu. Bohemka využije v prvních dnech především tréninková hřiště. "Těším se hlavně na přírodní trávu, to je úplně něco jiného," libuje si záložník Martin Kotyza. V pátek a o víkendu se Bohemka bude věnovat zejména tréninku, přípravná utkání jsou naplánována na druhou polovinu soustředění. "Po příletu budou jednotlivé termíny zápasů potvrzeny. Střetneme se většinou s portugalskými týmy," říká Libor Koubek, sekretář Bohemians.

Trenéři už chtějí v Portugalsku finalizovat větší část základní sestavy. Po návratu jim budou do začátku jarní části soutěže zbývat ještě dva týdny. "Na soustředění se určitě narýsuje část sestavy, do které potom budeme dosazovat jednotlivce, případně hráče, kteří by ještě přišli," doplňuje Busta. Do dějiště evropského šampionátu v roce 2004 nevyrazili mladíci Hrábek, Květoň, Císař, Brhlík a Formáček. Navíc se k nim přidal i Martin Knakal, který ulehl se zánětem průdušek. Tým se z Portugalska vrátí ve čtvrtek 31. ledna.

SEZNAM HRÁČŮ V PORTUGALSKU

Brankáři
Radek Sňozík 
Lukáš Zich

Obránci 
Pavel Lukáš 
Karel Rada 
Michal Šmarda 
Lukáš Marek 
Michal Pávek
Marek Nikl

Záložníci
 
Petr Kunášek 
Jiří Vágner 
Ivan Hašek 
Pavel Hašek 
Vlastimil Karal 
Jan Růžička 
David Bartek 
Jan Moravec 
Martin Kotyza 
Jan Morávek 
Lukáš Adam 

Útočníci 
Dalibor Slezák 
Milan Škoda 
Vladimír Bálek 
Michal Polodna 
Michal Ordoš