V neděli souboj exligistů

Starý známý a příjemný soupeř. Tak nějak by se dal nazvat náš nedělní sok zpod Krušných Hor. S FK Baník Most jsme se v loňské sezoně utkali dvakrát a oba dva souboje jsme dokázali vyhrát. S nikým jiným se nám tuto bilanci v první lize bohužel  nepodařilo zopakovat, takže jsme také společně sestoupili. Teď jsou Severočeši naším soupeřem o dvě postupové příčky zaručující vstupenku do elitní společnosti. Oni sami se do této role sice nijak zvlášť nepasují, ale jejich dosavadní výsledky budí přinejmenším respekt. Mimo jiné dokázali vyhrát na Spartě B a v průběžné tabulce jim patří 4. místo. Předprodej na utkání probíhá již v síti Ticketstream.

V neděli souboj exligistů

Fotbal se pod Krušnými Horami začal hrát již na začátku minulého století. Fotbalový klub SK Most byl založen v roce 1909 v hostinci Gambrinus, základní kapitál činila částka 1 koruna a 15 haléřů. S tréninkem se začalo za stodolou rozsáhlého vojenského execíráku. Fotbalisté tenkrát oblékali vlastní oblečení a místo kopaček se hrálo v takzvaných fáračkách. Postupem času se klub zprofesionalizoval a začal působit v nižších fotbalových soutěžích. Tam zůstal až do sezony 1996/97, kdy poprvé postoupil do druhé ligy. Za osm let, už pod názvem FK SIAD Most, přišel další slavný postup. Tentokrát mezi českou fotbalovou elitu. Ve své premiérové sezoně skončili mostečtí na 10. místě, o rok později na 12. místě a loni, jak již bylo řečeno, společně s námi sestoupili. V této sezoně se klub vrátil k názvu FK Baník Most

Snad žádný tým v Čechách nemění tak často sestavu jako Most. Za poslední rok se na soupisce objevilo snad 60 fotbalistů z nejrůznějších koutů světa. Řada z nich v týmu  již dávno nepůsobí, jiní se ještě ani nestačili rozkoukat. Loni v první lize nebylo žádnou výjimkou, že ve dvou zápasech po sobě nestoupily dvě zcela rozdílné jedenáctky. Teď ve druhé lize dává trenér Žák na hřišti přednost spíše českým fotbalistům a sestavu příliš nemění. V posledním zápase s Fulnekem se v základní jedenáctce objevili pouze tři cizinci – stopeři Webster, Hainault a krajní záložník Oboya. Dosavadní výsledky Severočechů jsou podle jejich vlastních slov až nad očekávání příznivé. Na svém kontě mají 9 bodů a v průběžné tabulce jim patří 4. místo. Po domácím výprasku od sousedního Sokolova dokázali vyhrát na Spartě B, doma porazit Vítkovice, pak přišla porážka v Karviné a nakonec vítězství nad Fulnekem.
S Mostem jsme se ještě ve druhé lize utkali celkem třikrát. Bilance z těchto zápasů hovoří ve prospěch našeho soupeře, my jsme dokonce ani v jednom zápase nedali gól. Poslední vzájemný zápas na podzim v Ďolíčku jsme vyhráli 1:0. Bylo to hodně vydřené vítězství, po gólu Pavla Lukáše již ve třetí minutě zápasu jsem neproměnili dvě další velké příležitosti na zvýšení náskoku a celý druhý poločas se pak strachovali o výsledek. Jarní souboj v Mostě patrně nemá cenu připomínat, náš famózní obrat ve druhém poločase, který podtrhl úžasný gól Dalibora Slezáka, má každý jistě stále v paměti.

Poslední vzájemná utkání:
Podzim 2003 Bohemka – Most 0:2
Jaro 2004 Most – Bohemka 0:0
Podzim 2004 Bohemka – Most 0:0
Podzim 2007 Bohemka – Most 1:0
Jaro 2008 Most – Bohemka 2:4