Sami sebe už nedoženeme

Do první ligy Bohemka již postoupila, hlavní cíl je tudíž splněn. Zdálo by se, že už nemáme o co hrát a ve zbývajících zápasech se budeme pouze připravovat na nadcházející sezonu. Tak úplně pravda to rozhodně není. Zkusme se teď podívat trochu do historie druhé ligy, přesněji do období posledních deseti sezon, a najít několik met, které bychom do konce soutěže mohli překonat. I kvůli těmto statistikám bude mít konec sezony náboj a stojí za to přijít do Ďolíčku. V neděli od 17 hodin máte první příležitost poděkovat hráčům za postup do ligy.

Sami sebe už nedoženeme

Nejprve si shrňme známá fakta. Tři kola před koncem máme na kontě 59 bodů, dali jsme celkem 34 branek, 12 obdrželi a pouze dvakrát za celou soutěž prohráli. Již teď jsme jednu metu daleko překonali. V minulém roce postupoval z prvního místa Střížkov s bodovým ziskem pouhých 53 bodů (což byl nejmenší bodový zisk vítěze), druhá Příbram měla o bod méně. Tabulka byla loni vůbec velmi vyrovnaná, odstup sedmé Jihlavy od prvního místa byl stejný jako je v tuto chvíli mezi námi a druhou Čáslaví. Z tohoto pohledu se naše dosavadní účinkování v druhé nejvyšší soutěži jeví jako více než suverénní a byla by škoda si ho v závěru soutěže pokazit.

Druhá meta, kterou zmíníme, leží naopak nedosažitelně daleko. Přesně před deseti lety v sezoně 1998/99 nasbíralo vítězné mužstvo druhé ligy úctyhodných 73 bodů a nastřílelo 62 branek při pouhých 12 obdržených a jen třikrát za celou sezonu odcházelo z hřiště jako poražený tým. Nejpikantnější na tom je, že tím mužstvem byla Bohemka. Druhé České Budějovice navíc tenkrát získaly jen o bod méně a měly na kontě dokonce jen dvě porážky. Lepšího výsledku než tato dvě mužstva za posledních 10 let nikdo nedosáhl. Naším úkolem pro zbývající tři kola by tak mohlo být alespoň vyrovnání dvou dílčích výše zmíněných výsledků. Jinými slovy nedostat do konce soutěže už žádný gól a ani jednou neprohrát.

Velmi pravděpodobné je, že pokud skončíme v tabulce na prvním místě, budeme nejméně produktivním vítězem druhé ligy. Tři roky zpátky nastřílelo vítězné Kladno 45 branek, nám v tuto chvíli k této metě chybí 11 zásahů, což se z pohledu dosavadních výsledků jeví jako nesplnitelný úkol. Ale kdo ví?  Podobně nedosažitelný bude patrně i výkon Starého Města, které v sezoně 1999/2000 vyhrálo druhou ligu s patnáctibodovým náskokem na druhou Plzeň. Nás v tuto chvíli do Čáslavi dělí deset bodů. Do konce soutěže bychom tudíž museli patrně všechno vyhrát a ještě čekat, že Čáslav zaváhá.