Štohanzlův neuvěřitelný gól

„Ještě patnáct vteřin, nechám rozehrát ten přímák,“ říkal sudí Koucourek hráčům, když se ho na hřišti ptali, kdy bude konec zápasu.

Brankář Vorel vykopl míč na hlavičku Lukáše, ten přiťukl Štohanzlovi, který se s míčem pomazlil, poslechl výkřiky z lavičky a z půlky vystřelil na bránu. Čtyři vteřiny před koncem avizovaného tříminutového nastavení zapadla jeho neuvěřitelná střela do branky. Byl to bleskový úder, který odstartoval zeleno-bílou euforii. „Asi jsem ještě nikdy nebyl tak šťastný, byl to neuvěřitelný pocit, protože to nikdo nečekal,“ říkal po utkání šťastný střelec Jan Štohanzl. Bohemka díky jeho neuvěřitelné brance z půlky získala první výhru v letošní sezoně.

Prohlédněte si gól Jana Štohanzla na webu www.fotbalzive.cz.

Po vyrovnané první půli se Bohemka dostala pod tlak a celou druhou půli trnula a spoléhala především na skvělé zákroky brankáře Sňozíka. Až přišla 93. minuta a gól, který vstoupí minimálně do historie letošní Gambrinus ligy. „Vorel špatně vykopnul míč. Letělo to těsně za půlku, odkud mi Pavel Lukáš hlavou míč přiťukl. Chtěl jsem to podržet, ale z lavičky na mě křičeli, abych střílel. Říkal jsem si proč, vždyť jsem na půlce. Ale podíval jsem se a branka byla prázdná, tak jsem to zkusil a vyšlo to,“ popisoval svoji životní branku čtyřiadvacetiletý fotbalista, který v létě přišel na přestup z Teplic. Na svém kontě má zatím čtyři ligové góly, dva z nich dal v zeleno-bílém dresu. Je nejlepším a zároveň jediným střelcem Bohemky v letošní sezoně. „Žádný kanonýr ale nejsem, prostě to zatím tak vyšlo,“ dodal Štohanzl, který hrál v Mladé Boleslavi své jubilejní 70. utkání v Gambrinus lize.
 
Když Štohanzl vystřelil zhruba ze 45 metrů, celý stadion včetně hráčů jen zíral, jak to celé dopadne. Míč bez dotyku o zem zaplul do sítě, Vorel už se nestačil vrátit. „Trefil to přesně, nešlo to chytat, byla to moje chyba,“ řekl po utkání smutný hrdina z boleslavské branky. „V mojí kariéře ještě takový gól v zápase, ve kterém jsem byl jako trenér, nepadl,“ přiznali po utkání shodně oba trenéři. Ani Štohanzl nemá s takovým zakončením bohaté zkušenosti. „Nikdy se mi to ještě nepovedlo. Ale takový je fotbal. Byl to šťastný gól, který nám může hodně pomoct.“

Každá generace fanoušků Bohemky si takový gól občas užije, ale ten Štohanzlův je přesto výjimečný – střelec to přesně takto chtěl, jeho předchůdci v zeleno-bílých dresech se podobně trefili spíše omylem. V osmdesátých letech se něco podobného povedlo populárnímu Jirkovi Sloupovi. V utkání proti Interu Bratislava se od půlicí čáry trefil přímo v Ďolíčku. „Pamatuji si na to, ale podrobnosti už si nevybavím. Byl jsem pod hlavní tribunou, jeden z útočníků mi tam nabíhal, tak jsem mu to chtěl nacentrovat. Ale míč mi skočil, gólman už vybíhal na ten očekávaný centr a mě se to svezlo po nártu a zapadlo až do brány,“ vzpomíná Jirka Sloup, který s velkým uspokojením přijal zprávu o výhře Bohemky. „Byl jsem v Plzni na fotbale, je to skvělé.“

V roce 1994 viděl Ďolíček další podobnou branku. Jaroslav Kamenický tak překonal libereckého brankáře Maiera. Kamenického branka z půlky byla vyhlášena gólem desetiletí. Do této společnosti se nyní zařadil i Jan Štohanzl, ovšem jeho gól je o to cennější, že autor tento úmysl zamýšlel. Teď už bude žít branka svým životem v různých anketách, pro Bohemku jsou v tuto chvíli nejdůležitější tři body.