Klokani nabírají kondici na jaro, přeje jim počasí

Svěřenci Pavla Hoftycha našli v Břízkách u Jablonce ideální podmínky

Klokani nabírají kondici na jaro, přeje jim počasí

Fotbalistům Bohemians 1905 začala před týdnem příprava na jarní část sezóny a po drilu v pražských podmínkách se v neděli přesunuli do jabloneckých Břízek, kde budou až do pátku nabírat fyzickou kondici. V krásném prostředi našli hráči od Botiče ideální prostředí: "Máme trochu štěstí, protože sněhová nadílka napadla v den našeho příjezdu. Do té doby sněhu nebylo tolik, aby to bylo optimální na běžky. Teď jsou podmínky ideální, trefili jsme to dobře," pochvaloval si Pavel Hoftych, trenér Bohemians.

"Z těchto dnů těžíme prakticky celou sezónu, takže k tomu všichni přistupujeme svědomitě," hodnotí dny hrubé přípravy asi nejlepší z běžců na lyžích Josef Jindřišek. Právě zadák Bohemians se v neděli účastnil Jizerské pětadvacítky, jejíž slavnější obdobu na dvojnásobné trati dokonce před lety vyhrála Jindřiškova současná tchyně.

"Pepa společně s Martinem Kotyzou se hned připojili k týmu a absolvují celou přípravu bez úlev opět s námi," svěřil se trenér týmu Pavel Hofytch, který odjel na soustředění s pětadvacítkou hráčů. "Bohužel se nám zranili Benoit Barros i Amadou Cissé, kteří s námi nemohli odcestovat. Doba jejich rekonvalescence je plánována na tři týdny. Věřím, že se pak již normálně zapojí do přípravy, i když samozřejmě komplikace to je," mrzí Pavla Hoftycha, kterému na severu Čech chybí také Lukáš Hartig, který se připravuje v domácích podmínkách s B-týmem. "Pro Harťasova kolena by tohle nebyla zrovna ideální příprava, takže jsme museli vymyslet optimální řešení. Zůstal tedy s Václavem Hradeckým s naší juniorkou," sdělil hlavní trenér Bohemians, který naopak přivítal tři novice.

Jiří Ježdík s Tomášem Kavkou přicházejí z divizní rezervy, Rastislav Vdovjak ze Spartaku Trnava, kde v tamní juniorce stabilně hrál na pozici levého obránce: "Je to ročník 1990, u něhož očekáváme práci do budoucna. Uvidíme, třeba nás o svých kvalitách přesvědčí už na jaře, ale spíš si myslíme, že ta cesta bude směrem do budoucnosti. Byl bych rád, kdyby se třeba opakoval případ Martina Cseha, který půl roku trpělivě čekal na svou šanci a pak ji chytil pevně za pačesy. Ale jak již jsem řekl, třeba nás Rasťa překvapí a dostane šanci v základu dříve," uvedl kouč Klokanů. "Rasťa se tu zatím rozkoukává. Ale bavil jsem se s ním a je úplně v pohodě. Určitě mezi nás bez problémů zapadne," prozkoušel komunikativnost mladého hráče navrátilec do zeleno-bílého dresu Vladimír Bálek.

Hráče čeká v průběhu týdne pořádná lopota. Denní tréninkovou porci mají rozdělenou na tři fáze - dopoledne absolvují klasické výběhy případně běh na lyžích u lyžařsky zdatnějších jedinců. Odpoledne se potí v přilehlých kopcích a večer je čeká posilovna s regenerací. Na středu a pátek se hráči asi těší nejvíce. Právě v těchto dnech se totiž dostanou na umělou trávu, která je součástí areálu.

Hoftych rozčlenil hráče do dvou skupin, z nichž jedna se běžkám vyhne. "U některých hráčů je to zbytečná ztráta času. Loni vypadali jak turisti, co jdou na sněžnicích na Sněžku, tak jsme je vyřadili. Týká se to hlavně zahraničních hráčů," přiblížil kouč Bohemians a vzápětí neběžkaře "naprášil": "Je tam Aziz Ibragimov, Ferenc Róth, Vláďa Bálek, Venca Marek, Radek Sňozík, Martin Cseh a také nováček Vdovjak. No a dnešním výkonem se do této skupiny zařadil i Ivan Janek," směje se vršovický lodivod.

Dvaačtyřicetiletý trenér se pozastavil i nad případným posílením kádru oproti podzimní sestavě: "Největším problémem byla kvalita naší středové řady. Chyběla kreativita, působili jsme tupým dojmem a invence byla malá. Co jsme neubojovali, to jsme neměli. Jsem realista, takže vím, že v současné době si nemůžeme dovolit koupit hotového hráče. Musíme si víceméně vystačit s vlastními zdroji, pomoci by nám mohlo zařazení Jirky Kaufmana do středu zálohy. Proti Příbrami ukázal, že by nás mohl posunout dál," uzavřel s nadějí Pavel Hoftych.

Rozdělení hráčských pokojů na soustředění v Břízkách:

Sňozík - Rychlík
Havránek - Bartek
Marek - Štohanzl
Kavka - Ježdík
Lukáš - Pávek
Jindřišek - Kotyza
Róth - Dian
Vdovjak - Ibragimov
Nešpor - Kaufman
Janek - Cseh
Moravec - Hašek - Škoda
Bálek - Nikl