Zastupitelé odsouhlasili směnu Ďolíčku

Na programu zastupitelstva Městské části Praha 10 bylo mimořádné zasedání.

Zastupitelé odsouhlasili směnu Ďolíčku

Starosta Městské části Praha 10 Mgr. Bohumil Zoufalík svolal na čtvrtek mimořádné zasedání zastupitelstva. Jak jsme již informovali na oficiálních stránkách a jak bylo deklarováno na tiskové konferenci v Ďolíčku v úterý 23. září, Městská část Praha 10 chtěla dnes definitivně dokončit proces záchrany stadionu Bohemky.

Ve 13 hodin začal dlouhý proces projednávání a schvalování. I když byl návrh směny bodem číslo jedna na předem zveřejněném programu, k samotnému jednání o Ďolíčku došlo až ve tři čtvrtě na čtyři.

Předtím se ovšem stihlo schválit tzv. „ticketovné“, které by mělo i do budoucna pomoci Bohemians i sousední Slavii a vyrovnat tak podmínky mezi ostatními kluby Synot ligy. Tento bod byl z minulého jednání zastupitelstva stažen, o to větší úspěch je jeho dnešní projednání a především schválení. Pro tento návrh hlasovalo 23 zastupitelů, 3 byli proti a 1 se zdržel hlasování.

K řečnickému pultíku se před hlasováním o směně pozemků přihlásilo hned několik občanů Prahy 10. Starosta Mgr. Bohumil Zoufalík poté poprosil čtvrteční hosty Mgr. Lukáše Eichingera (Bohemians Real) a Ing. Dariusze Jakubowicze (Bohemians Praha 1905) o vysvětlení jejich postoje.

Před čtvrtou hodinou, tedy po necelých třech hodinách zasedání, se konečně přistoupilo k hlasování o směně pozemků. Pro návrh bylo dvacet dva, proti návrhu hlasovali čtyři a zdrželi se celkem dva zastupitelé. To znamenalo schválení tohoto návrhu a radostnou reakci fanoušků v sále i na chodbě za dveřmi zasedací místnosti.

Zde přinášíme abecední seznam zastupitelů hlasujících pro navrhovanou směnu: Ivana Cabrnochová, Jana Čunátová, Jan Florián, Martin Hejl, Karel Hošek, Markéta Jirásková, Vladislav Lipovský, Michal Neubauer, Vladimír Novák, Hana Nováková, Hana Nováková, Aleš Polanecký, Miroslav Svoboda, Boris Šťastný, Vanda Švecová, Milan Richter, Jiří Vaníček, Ivan Vinš, Jiřina Vondráková, Petr Vozobule, Antonín Weinert a Bohumil Zoufalík. Děkujeme!

Pro městskou část je proces získání stadionu do svého majetku nyní ukončen. Podle právních rozborů, které má MČ Prahy 10 k dispozici, by Magistrát hl. m. Prahy již neměl mít možnost tuto situaci změnit a měl by nyní zařídit zápis směny do katastru nemovitostí, k čemuž bude vyzván MČ Praha 10 v nejbližších dnech. Po dokončení všech právních úkonů nutných ke změně majitele pozemku vstoupí okamžitě v platnost i nájemní smlouva, o které klub s MČ Praha 10 informoval na svolané tiskové konferenci 23. září v Ďolíčku a která je uzavřena na dobu dvaceti let ve výši nájemného 1 Kč ročně.

Vše tedy nasvědčuje tomu, že do 30. listopadu, do kdy má klub stále písemnu výpověď ze stadionu od společnosti Bohemians Real, bude Ďolíček již městským stadionem, a tudíž by Bohemka mohla nadále působit ve Vršovicích.

Z pohledu Městské části Praha 10 a majitele stadionu Bohemians Real je další jednání s Magistrátem hl. m. Prahy ohledně směny stadionu, či odkupu bezpředmětné.