Zpověď Pavla Švarce – díl druhý

Druhý a poslední díl obsáhlého rozhovoru s prezidentem Bohemians <b>Pavlem Švarcem</b> odkrývá vztahy s trenérem Petrželou, osud peněz za přestupy nadějných hráčů, platy trenéra i hráčů a dozvíte se také s jakým výsledkem skončila ekonomická bilance za minulý rok. A věřte, budete překvapeni. Rozhovor s Pavlem Švarcem vznikal korespondenční formou, tzn. otázky byly položeny písemnou formou a prezident klubu na ně po zralé úvaze písemně odpověděl.

Zpověď Pavla Švarce – díl druhý

PŘESTUPY: Peníze jsem si nenechával, je to sprostá lež

V dobách trenéra Petržely se říkalo, že velká částka z přestupů zůstávala u Vás a u trenéra a nešla tak do klubového rozpočtu. Je to pravda?
Je to sprostá lež, k této otázce se nechci vyjadřovat. Vždyť z peněz za přestupy se financuje chod Bohemky.

Během jara 2002 odešel od mužstva trenér Vlastimil Petržela a nebyl to rozchod zrovna přátelský. Jaké jsou současné vtahy se bývalým koučem zelenobílých?
V současné době jsou vztahy narovnané.

Pro fanouška jsou kompetence jednotlivých členů vedení klubu hodně nepřehledné. Bohemka má prezidenta, ředitele, sportovního ředitele…  Kdo má hlavní slovo při hráčských přestupech?
Přestupy ven fungují tak, že se zabýváme každou reálnou nabídkou, konzultujeme ji s trenérem a konečné slovo má představenstvo. Přestupy podepisují vždy já a pan Kavalírek. Nákupy do klubu vytipovává trenér společně se sportovním ředitelem Svobodou. Rozhodující ve všem je představenstvo, které rozhoduje podle finančních možností klubu.

Když odchází opora z týmu, fanoušci se zlobí. Ale zároveň s tím jde ruku v ruce finanční zisk. Jak vy přistupujete k prodejům hráčů? Jako obchodník nebo jako fanoušek?
Samozřejmě jsem se všemi hráči v blízkém kontaktu, mám k nim osobní vztah, ale chci zdůraznit, že ke každému přestupu přistupuji jako obchodník. Kdybych k nim přistupoval jako fanoušek, tak klub nepřežije.

Nastane doba, kdy bude moci Bohemka nakupovat hotové hráče či bude nadále spoléhat na šťastný výběr hráčů z nižších soutěží?
Každý klub musí dělat obojí. Kupovat hotové hráče v akutní případech dle požadavků trenérů nebo podle ambicí klubu. Současně ale musí hledat mladé levnější hráče, které vychová v hotové. Také Real Madrid doplňuje kádr z odchovanců, z hráčů nižších soutěží i nákupem hvězd. Je to všude stejné.

PENÍZE: loňský rok měla Bohemka zisk

Deník Sport nedávno zveřejnil platy hráčů. Trenér Uhrin prý pobírá nejnižší plat ze všech koučů v 1.lize – 40 tisíc korun…
Netuším, zda je to nejnižší, ale zcela jistě vím, že určitě nemá nejvyšší.

Mezi lidem převládá názor, že fotbalisté jsou přepláceni a vydělávají milióny. Jak jsou na tom hráči Bohemky?
Platy hráčů se pohybují od 5.000,- Kč do 50.000,- Kč, prémie za vyhraný zápas je 20.000,- Kč a za remízu 10.000,- Kč.

Od začátku této sezóny se na zelenobílých dresech pravidelně objevuje logo nového sponzora – Union pojišťovny. Mají na vzájemnou spolupráci nějaký vliv neutěšené výsledky mužstva?
Smlouva s generálním sponzorem je podepsána do léta. Není odvislá od výsledků mužstva, ale od obchodních aktivit našeho klubu, které přinášejí zisk hlavnímu partnerovi.

Fotbalové kluby krachují v Německu, Itálii a dalších vyspělých zemích. Ani Bohemka si nemůže moc vyskakovat. Jaká je současná finanční situace klubu?Díky přestupu Kamila Čontofalského do Zenitu Petrohrad máme rozpočet zabezpečený a 90% přestupů do klubu máme vyřešeno. Ostatní doplatky za přestupy vyřešíme během jarní části sezóny.

Nezdá se Vám, že klub stále jen stěží přežívá místo toho, aby konečně ekonomicky rostl?
Situace ve fotbale i v celé společnosti není jednoduchá a naše vedení se samozřejmě zabývá myšlenkou rozvíjet další ekonomické aktivity klubu, abychom v budoucnu nebyli závislí jen na prodeji hráčů. Dokladem je loňský rok, za který budeme vykazovat zisk společnosti.