Z Třeboně s 9. místem a dobrým pocitem

O víkendu 20.-21.3. se v Třeboni konal turnaj, který tradičně upne zrak mnoha fanoušků fotbalu v přípravkové kategorii. Každoročně se sem sjíždí nejlepší týmy z ročníku 2001 a svádí mezi sebou víc než těsné souboje, kde občas rozhodují opravdové maličkosti.

Systém turnaje dělí 14 týmů do 2 skupin po 7 účastnících. Skupina A má úvodní hvizd již ráno a je též nazývána skupinou dopolední. Této skupiny se účastnili týmy: Bánská Bystrica, AS Trenčín, SK Slavia Praha, Dynamo ČB, Mladá Boleslav, Baník Ostrava, Hradec Králové. Skupina B, která začala až po odehrání všech zápasů úvodní skupiny, se nazývala B a měla pracovní název odpolední. Ve skupině mezi sebou soupeřili: Bohemians 1905, 1.FK Příbram, Ústí nad Labem, MŠK Žilina, Slovan Liberec, Baník Most, SK Kladno.

Utkání ve skupině
Ve skupině nemohlo být naším cílem nic jiného než postup. Čekali nás těžcí soupeři a věděli jsme, že každá drobnost může rozhodovat, proto jsme chtěli z každého zápasu vytěžit maximální možný bodový zisk.

B1905 - Ústí nad Labem 1:1
B:
Pejša

Úvodní střetnutí turnaje bylo opravdu typickým otevíracím zápasem, ve kterém byste těžko hledali velké množství fotbalové krásy. Zápas byl velice bojovný a plný osobních soubojů s málem brankových situací před oběma brankami. O to víc mrzí, že se soupeř dostal do vedení nabídnutou penaltou. Po obdržené brance jsme museli zvýšit obrátky směrem dopředu a tlačili jsme se před jeho branku. K zaslouženému vyrovnání nám pomohlo důsledné napadání Pejši, který potrestal chybu v rozehrávce soupeře dvě minuty před koncem.

B1905 - Baník Most 4:1
B:
2× Čakurda, 2× Novák

S Mostem se opakovala stejná písnička, jakou jsme zažili minulý týden na Kladně. Zápas otevíráme dvěma brankami a tím pro nás začíná hluché místo. Pouštíme soupeře do tlaku a nabízíme kontaktní branku. Naštěstí se příběh z minulého týdne nenaplňuje do puntíku, protože Most neproměnil svou šanci na vyrovnání, zatímco my zvyšujeme náskok a uklidňujeme se výrazným vítězstvím.

B1905 - SK Kladno 0:1

První zápas, ve kterém jsme nedokázali vstřelit branku, i když nutno podotknout, že šance na ní byly. Jsem rád, že Kladno pro nás přestává být strašákem a tohoto soupeře se nebojíme. V našem projevu na hřišti to bylo znát a odehráli jsme kvalitní zápas, který rozhodl Vlček nepříliš důraznou střelou po individuální akci na začátku zápasu. Po obdržené brance jsme se opět vrátili do zápasu, ale branka soupeře zůstala v tomto zápase zamčenou.

B1905 - 1.FK Příbram 1:1
B:
Pejša

Věděli jsme před zápasem, že to je jeden z nejdůležitějších zápasů skupiny, protože výhra nad tímto soupeřem by nás velmi přiblížila k postupu ze skupiny. Tomu odpovídalo i naše tempo a nasazení v zápase. Přitlačili jsme příbramské hráče na jejich polovinu a dokázali se dostat i do vedení po trestném kopu Pejši. Bohužel soupeř s námi srovnal krok taktéž trestným kopem, který ani nemám chuť komentovat. Vyrovnávací branka nás ovšem dostala ještě do většího tlaku, ale i přes veškerou snahu a gólové šance zůstal stav nerozhodný 1:1.

B1905 - FC Slovan Liberec 2:1
B:
Musil, Pejša

K tomuto zápasu nemůžu dodat nic víc, než že je to typický příklad utkání, díky kterému přicházejí trenéři a diváci o své duševní zdraví. Utkání začalo dobře, kdy rozehrávku soupeře vystihl Musil a přímočaře si udělal cestu k brance, kde nás s přehledem poslal do vedení. Pak už to začalo! Jedna šance nic, druhá šance nic. Soupeřův trestný kop a skóre je srovnáno. Náš hráč metr před brankovou čarou, vedle. Náš hráč sám před brankářem, střela do něj. Náš hráč na soupeřově vápně, připravené na střelu, vedle. Všichni tlačí míč do branky očima, ale on stále nechce za brankovou čáru. Až minutu a půl před koncem vzal osud zápasu do svých rukou Pejša a po kličce od mantinelu si chytře poradil i s brankářem a zápas končí naší výhrou 2:1.

B1905 - MŠK Žilina 0:3

Poslední zápas ve skupině už se stal téměř formalitou, která se musela odehrát, protože náš tým byl již tak vyčerpán, že mnozí měli problém vůbec doběhnout vystřídat natož tvořit nějaké kloudné fotbalové akce. Žilina si v klidu počkala na šance, které poté proměnila a zaslouženě nad námi vyhrála.

Naše bilance ve skupině:
5. místo 2 - 2 - 2 8:8 8b.


Kdo si počítal tabulku, tak zjistil, že v případě prohry o jednu branku proti Žilině bychom postoupili mezi nejlepších 8. To je fakt, na který jsem chtěl pouze upozornit, ale myslím, že v tomto zápase se skupina nerozhodla. Rozhodl náš vzájemný zápas s Příbramí, kde jsme zbytečně přišli o vedení a neproměněné šance s Libercem, které nás stály cenné plus body ve skóre. I přes těsný ne postup, který byl v podstatě o dva vstřelené góly, musím vyjádřit velkou spokojenost s průběhem zápasů. Kluci je odmakali na maximum a pouze zbytečné neproměňování šancí nás stálo postup do dalších bojů, protože v poli jsme rozhodně nebyly týmem, který by tahal za kratší konec.

Skupina o 9. - 14. místo
Do této skupiny postoupily týmy, které v konečném pořadí skončili na 5.-.7 místě ve skupině A i B. My jsme si do této fáze turnaje přenesli 6 bodů a skóre 6:2 ze zápasů s Libercem a Mostem. Z druhé skupiny k nám přišli Mladá Boleslav, Hradec Králové a Baník Ostrava.

B1905 - Hradec Králové 2:0
B:
Novák, Traore

V zápase jsme vstřelili brzy dva góly, což nám dodalo až přílišný klid do konce zápasu, který ovšem soupeř nepotrestal a my mohli po tomto utkání v klidu vykročit za devátým místem.

B1905 - Mladá Boleslav 1:1
B: Pejša

Zápasy s Mladou Boleslaví jsou vždy o jednom hráči a to je soupeřův kapitán Mašek, který patří mezi vyjímečné hráče ve svém ročníku. Na začátku zápasu jsme ho nepustili do hry a vytvořili si tlak, který vyústil v úvodní branku zápasu. Poté jsme přidali několik pohledných akcí, které určitě pobavili diváky, ale k navýšení skóre to nevedlo. Naopak soupeř si závěrečným tlakem vynutil vyrovnání právě brankou Maška.

B1905 - FC Baník Ostrava 3:0
B: Strnad, Pejša, Nejeschleba

Tento zápas se nedá komentovat jinak než vítězství v "suchým triku". Naše poslední vystoupení si kluci užili a zahráli si pěkný fotbal podpořený vstřelenými góly a rozloučili se s turnajem jasným vítězstvím.


Celkově jsme tedy na turnaji obsadili 9. místo

Konečné pořadí:
1. Příbram, 2. Kladno, 3. Žilina, 4. České Budějovice, 5. Banská Bystrica, 6. Slavia, 7. Trenčín, 8. Ústí nad Labem, 9. Bohemians 1905, 10. Mladá Boleslav, 11. Baník Ostrava, 12. Most, 13. Liberec, 14. Hradec Králové.

Sestava: Zvoníček - Nejeschleba, Apeltauer, Řehoř, Musil - Pejša, Čakurda - Novák, Traore, Strnad, Freisler

Martin Vanko "Na turnaji nás sice může mrzet páté místo ve skupině, ale jak napověděla vyřazovací část, kdy 3 týmy z naší skupiny postoupily ve čtvrtfinále, a obsadili první 3 místa, měli jsme ve skupině týmy v dobré formě. Těší mě, že v utkáních jsme nebyli horšími týmy, naopak jsme si dokázali vytvořit velké množství příležitostí, které ovšem ke gólům nevedly. Bohužel i takový je fotbal, někdy vám do branky padne to, co nechcete, občas nedáte nejjasnější šance. Proměňování šancí je hlavně o sebevědomí a soustředění (viz. Tomáš Necid - jdu na hřiště s tím, že dám branku a rozhodnu zápas). Dalším faktem, který mě na turnaji potěšil, je velká odolnost kluků proti polehávání na hřišti a "fňukání" v osobních soubojích. Kluci dokázali být pevní a spíše zápas bolel soupeře než nás. Na závěr děkuji všem, kdo se turnaje účastnili jak z řad kluků, kteří podali dobrý výkon, tak rodičů, kteří je celý turnaj podporovali"