Udrželi jsem kostru kádru, to byl náš cíl

Bohemka neoslabila, naopak jde do nové sezony posílena.

Pro Bohemku bylo prioritou udržet kostru kádru, to se zatím podařilo. „Kluci ví, že tady není nejlepší ekonomická situace, ale snažíme se to vyvážit mezilidskými vztahy. Neslibujeme klukům miliony, hrají tady za skromných podmínek a mnohdy musí na své peníze ještě čekat. O to víc si jejich přístupu vážíme, ale víme, že to nejde donekonečna,“ říká Lukáš Přibyl, ředitel Bohemians 1905. Zájem byl o několik hráčů z našeho kádru. Asi největší zájem projevilo Brno o Jana Štohanzla. „Naše představy se ale výrazně lišily. Nechtěli jsme Honzu prodávat, ale kdyby byla nabídka výhodná pro klub i pro Honzu, tak bychom o tom jednali. Ale první návrhy k jednání ukázaly, že představy všech stran se velmi liší, takže jednání ani nezačala,“ popisuje Přibyl zájem o Štohyho. Další zajímavé nabídky měl brankář Radek Sňozík. „Máme dohodu, že když dostane zajímavou nabídku, nebudeme mu bránit v odchodu, protože toho pro Bohemku hodně udělal. Ve hře byla Trnava, ale tato možnost padla. Nyní už je příprava v pokročilé fázi a bylo by velmi složité hledat náhradu,“ dodává Přibyl.

Nicméně i tak bude dost odchodů z Bohemky. „Nechceme si držet příliš široký kádr, chceme pouštět hráče, kteří nepatří do úplně nejužšího kádru,“ popisuje úmysl klubu Lukáš Přibyl.

Mezi brankáři asi dojde k jedné změně. „Několik klubů má zájem o Jirku Havránka. V dalších dvou týdnech budou probíhat jednání o jeho odchodu, protože chceme, aby někde chytal. Místo něj bychom povolali někoho z juniorky nebo jako třetího brankáře můžeme využít trenéra gólmanů Pavola Švantnera, což je zvykem i v jiných klubech,“ popisuje stav brankářů trenér Hoftych.
Mezi obránci došlo k jednomu odchodu. Do Hradce Králové přestoupil Michal Pávek, který hrál na postu stopera nebo defenzivního záložníka už od třetí ligy. „Dohoda s Hradcem je taková, že proběhne výměna za Kaufmana. Pávek podepsal smlouvy v Hradci, my jsme podepsali dvouletou smlouvu s Kaufmanem a teď už doladíme jen smlouvy mezi kluby,“ říká o výměně ředitel Bohemians 1905. Jelikož si v přípravě zlomil ruku Pavel Lukáš a bude dva týdny chybět, povolali trenéři do kádru mladého Hauera, který odjel i na soustředění do Sence. „Po odchodu Pávka máme tři stopery – Nikl, Lukáš, Cseh. Na tomto postu může nastoupit i Dan Nešpor, který přijde z Vlašimi,“ prohlásil kouč.

Oproti jaru se asi asi nejvíce změní situace v záloze. Na odchodu je Martin Kotyza, který míří na půlroční hostování do Vlašimi. S ním by tam měl působit i Benoit Barros, který nastupoval převážně za B-tým. Na odchodu je také Michal Dian. „Ve hře je jeden slovenský tým a kdyby nevyšel, tak Michal bude hostovat v Sezimově Ústí ve druhé lize,“ říká trenér Hoftych. „Ve středu zálohy budeme v ofenzívě pracovat s dvojicí Kaufman a Kraus, Michal Dian by neměl dostatečné herní vytížení.“ Hostování z Trnavy skončilo Rastislavu Vdovjakovi a v Bohemce nebude pokračovat. Budoucnost v Bohemce nemá ani Ferenc Róth, který se připravuje individuálně a hledá si angažmá. „Ferenc v poslední době nepředváděl výkony podle našich představ, proto jednáme o jeho odchodu,“ říká Pavel Hoftych.

Hráči, kteří se vracejí z hostování v Bohemce z většiny asi nezůstanou. Růžička pokračuje v Čáslavi v letní přípravě a o jeho dalším působení v tomto klubu se bude jednat. Podobné je to u stopera Ptáčka, který se velmi dobrými výkony vykopal do základní sestavy druholigového klubu. „Toho sledujeme, udělal velký pokrok a mohl by brzy být aspirantem na A-tým. Také Ivan Hašek se do přípravy Bohemky nevrátí, s největší pravděpodobností začne přípravu s B-týmem Sparty. „Ivan v Praze studuje a bylo by dobré, aby pravidelně hrál. V tom případě se kombinace Prahy a fotbalu jeví ideálně,“ vysvětluje ředitel Lukáš Přibyl. Jediným, kdo se zapojil do přípravy je Ivan Janek, o jehož dalším působení se rozhodne po soustředění v Senci. „Nevylučujeme ještě další odchody, nechceme mít příliš široký kádr. Soustředíme se na to, abychom měli kvalitu v užším kádru, než mít na soupisce plno průměrných hráčů,“ dodává kouč Pavel Hoftych.