SPŘ-B - První mistrovský víkend

O víkendu jsme zahájili dvě soutěže

Dnešní víkend odstartoval naše počínání v mistrovských soutěžích. V sobotu se nám postavilo Tempo Praha při zápasech hraných systémem 5+1 a v neděli o rok starší soupeř z Běchovic, když se zápas odehrál v počtu 7 hráčů.

B1905 - FC Tempo Praha (2001)

V sobotu jsme poprvé odehráli mistrovský zápas v nové soutěži, která je založena v rámci reorganizace soutěží v mládežnických kategoriích. Hraje se systémem 5+1 a utkání probíhá současně na dvou hřištích. Při zápasech bude mužstvo v podstatě vždy složeno půl na půl s ročníkem 2000. V praxi to znamenalo, že na jednom hřišti hráli naši o rok starší kolegové spolu s výpomocí našich dvou hráčů a na druhém hřišti se o náplň zápasu staral náš ročník s dopomocí brankáře z ročníku 2000.

Hře v tomto počtu hráčů se velmi často a pravidelně věnujeme na tréninku, ale zápas je o něčem jiném, což se i v průběhu utkání potvrzovalo. Zmenšený prostor dostával hráče obou družstev pod větší tlak, což vyústilo ve větší počet chyb a nepřesností, ovšem zároveň i větší počet přihrávek a samostatných akcí, které jednoduše vedli k brance soupeře a do nebezpečných situací. My i Tempo jsme si během tří třetin dokázali vypracovávat velký počet brankových příležitostí, které ovšem častěji končili v brance Tempa. Na naší hře bylo vidět, že jsou kluci zvyklý na spolupráci a delší kombinaci na velkém prostoru při hře 7+1. Ovšem zápasy 5+1 budou o něčem jiném a bude se třeba přeorientovat k větší individuální drzosti. Při zápasech na malém prostoru je skoro při všech akcích blízko k soupeřově brance a kluci se budou muset naučit spojit souboje 1v1 se střelbou. Mnohokrát se ve hře objevovala situace, kdy stačí jednoduché posunutí míče okolo protihráče a střelba. Velikost hřiště a počet hráčů je přizpůsoben tomu, aby padalo co nejvíce branek. Naše hra sice měla občas hezké prvky kombinace, které by ovšem na tomto malém prostoru měla ustoupit zdravé chamtivosti a větší chuti vzít gólovou situaci na sebe. Je to ovšem první zápas, který nás nechal osahat si tuto soutěž a ukázal, kde bude spočívat její síla. Hráči budou pod větším tlakem soupeře, budou se muset rychleji rozhodovat a zároveň rychleji pracovat s míčem. Odměnou za dobře provedené činnosti s míčem jim bude větší možnost vstřelení branky. V prvním zápase se objevilo několik velmi pohledně vyřešených situací, kterých bude doufám v návaznost s větším návykem na malý prostor pouze přibývat.

B1905 - FC Tempo Praha 17:8 (hřiště 1 9:2; hřiště 2 8:6)

Branky: 3× Traore, 3× Musil, 2× Štěpánek, Šumilov, Plíšek, 7× hráči ročníku 00

Sestava: Plíšek, Turek, Čakurda, Musil, Heč, Šumilov, Štěpánek, Koubek, Traore

B1905 - Sokol Běchovice 10:0 (8:0)

Zápas se Sokolem Běchovice se hrál podle starých kolejí a pravidel, když oba týmy proti sobě nastoupili v počtu 7+1. Ačkoli byl počet hráčů na obou stranách stejný, tak od první minuty to na hřišti vypadalo, jakoby nás bylo na hřišti o několik hráčů více. Na naší hře byla velká chuť do hry, která se projevovala především velmi dobrým pohybem spojeným s kvalitním počínáním v soubojích. Běchovičtí hráči si v prvním poločase příliš neužili, zato brankář si na málo zpocený dres určitě ztěžovat nemohl. Hned v úvodu jsme si připravili dvě gólové šance, ale Žambůrek nejprve rozchytával brankáře a následně zkoušel pevnost brankové konstrukce. Svou třetí šanci během tří minut už proměnil a po závaru před soupeřovou brankou dopravil míč do sítě - 1:0. Hra se dále odehrávala na polovině soupeře, ale na gól se čekalo dalších 10 minut, když Dostál prošel přes několik soupeřů a připravil míč Pejšovi, který střelou z první navýšil skóre - 2:0. Ve hře nebyla nouze o pěkné kombinace i drzé individuální akce, ale to pravé koření fotbalu přišlo až v posledních pěti minutách prvního poločasu. Vše začal Pejša, který připravil střeleckou pozici pro Žambůrka, jehož levačka našla přesně cíl - 3:0. Uběhli pouze dvě minuty a centr Lukáše Doláka končí za asistence hostujícího hráče v síti - 4:0. Psala se 21. minuta a rohový kop, který poslal před branku Nejeschleba proměňuje v pátý gól Novák - 5:0. Minuta 22. a soupeř jde opět rozehrávat na půlku, centr Doláka usměrňuje lehkou tečí do sítě opět Novák. Tatáž minuta nabídla dovršení hattricku Nováka, kterého do střelecké pozice vybídl křížnou přihrávkou Krejčík. Poslední gól přišel ve 24. minutě, míč po rohovém kopu soupeře získal a vyvezl Žambůrek, předal Apeltauerovi, který s jistou dávkou štěstí dopravil míč do sítě - 8:0.


Do druhého poločasu jsme šli s cílem vyzkoušet si odlišný styl hry, než na který jsme zvyklí a tato změna se projevila v počtu vstřelených branek. Naším cílem bylo dostat krajní hráče více do mezi hry na střed a tím si i vytvořit větší počet střeleckých pokosů ze středových pozic. To se do jisté míry dařilo, ale již jsme nemířili tak přesně jako v poločase prvním. Vyjímkou byla první minuta druhé půle, když trefil Novák bodlem odkrytý kout soupeřovi branky - 9:0. Dále jsme se dostávali do zakončení, ale už jsme buď netrefovali branku, nebo si připsal úspěšný zákroky brankář hostí. Postupem času přestal soupeř klást odpor a hra byla chvílemi na pohled velice lenivá. Poslední gólové oživení přišlo ve 36. minutě, když si soupeř srazil do branky střelu Nováka. Zbytek zápasu jsme v poklidu dohráli na soupeřově polovině s míčem u nohy.

B1905 - Sokol Běhcovice 10:0 (8:0)

B: 5× Novák, 2× Žambůrek, Dolák, Pejša, Apeltauer

Sestava: Zvoníček - Apeltauer, Nejeschleba, Žambůrek, Strnad, Novák, Dolák, Pejša, Peter, Krejčík, Freisler, Dostál

Martin Vanko "Hned úvodní víkend byl velmi povedený jak po stránce herní, tak hlavně z pohledu vstřelených branek. Jsem rád, že při pohledu na hřiště se chtějí v podstatě všichni, kdo jsou na hřišti aktivně účastnit hry, čímž nám vzniká větší prostor pro držení míče i jednodušší cesta do gólových šancí. V obou zápasech si mohl divák najít něco, co ho mohlo potěšit. K vidění byli kombinace, souboje, góly z dálky, po individuální akci i centru a hlavně spousta dobře vyřešených situací. Doufejme, že v nastaveném trendu budeme pokračovat i nadále."