Představujeme FC Hradec Králové

Utkání s Votroky sehrajeme v neděli od 17 hodin v Synot Tip Areně.

Představujeme FC Hradec Králové

Jedno historické prvenství našemu příštímu soupeři už nikdy nikdo nevezme. V roce 1960 se stal Hradec Králové prvním mimopražským klubem, který vybojoval prvoligový titul.
Během stoletého působení prošel SK Hradec Králové dvěma světovými válkami, které na několik let utlumily chod klubu, ale nezničily zájem o fotbal, který v době míru získával stále větší oblibu nejen mezi mládeží, ale i mezi dospělou veřejností. Vedle zmíněných mimořádností fotbalový klub prodělával i své provozní potíže, které se dostávaly až do krizových poloh, ale vždy se našli nadšenci, kteří klub opět vyvedli na výsluní.

Po zařazení do župní fotbalové soutěže se v roce 1919 dostavil první úspěch v podobě zisku titulu mistra Východočeské župy fotbalové. Do roku 1934 se tato radost opakovala celkem osmkrát. Vítězství vždy posunovalo klub ještě do kvalifikace o titul mistra Českého fotbalového svazu nebo o mistra Českého venkova. V těchto kvalifikacích hradecký tým nikdy neuspěl. Výjimku učinil rok 1930, kdy se stal mistrem Českého venkova.

Reorganizace soutěží provedená Československým fotbalovým svazem výkonnostně posunula SK Hradec Králové do divize. Vítězství v této soutěži v roce 1936 a 1945 dalo vždy možnost postupu do kvalifikace o mistra České divize. Ale i tyto kvalifikace byly pro Hradec neúspěšné. Po roce 1945 výkonnost týmů velmi kolísala, až se mužstvo propadlo dokonce do krajské soutěže. Ani čtyřleté působení v krajské soutěži nezlomilo touhu návratu do divize. Vítězství v soutěži v roce 1952 přineslo velmi důležitou zprávu o nové reorganizaci soutěží ČSFS a v roce 1953 byl SK Hradec Králové zařazen do Celostátní soutěže, odkud bylo možno se odrazit do I. ligy. V roce 1955 se to hradeckému týmu podařilo! Padesát let skrývané touhy funkcionářů klubu a jeho příznivců byly naplněny! SK Hradec Králové zvítězil v Celostátní soutěži a otevřely se mu dveře do I. ligy.
Pod křídly největšího strojírenského závodu v Hradci Králové, Škodovky, prožil období největších úspěchů, které bylo zahájeno ziskem mistrovského titulu v I. lize v roce 1960. Pod názvem Spartak Hradec Králové vstoupil do Poháru mistrů evropských zemi (PMEZ), aby se ve čtvrtfinále utkal s tehdy slavnou FC Barcelonou (0:4 a 1:1), aby se ve Středoevropském poháru postavil proti nejlepšímu italskému klubu Juventus 34 Turín (2:3 a 2:0) nebo aby neznámí hoši z Hradce Králové dokázali porazit slavný Ferencváros Budapešť (2:1 a 1:0)

Ročníkem 1966/67 skončila zlatá éra hradeckého fotbalu. Začaly se střídat krátké pobyty v I. lize s déletrvajícími propady do II. ligy či do České národní ligy (byla na úrovni II. ligy), ba i do II. ČNL (1983/84). Každý krátkodobý návrat do nejvyšší soutěže byl nejen radostí, ale i nadějí dlouhodobého pobytu mezi fotbalovou elitou. To se podařilo až v roce 1990, avšak hradeckému fotbalu chyběla herní kvalita.

Rok 1995 však přece jen zaznamenal nemalý úspěch v Poháru Českomoravského fotbalového svazu, který se stal kořistí SK Hradec Králové. Klub se po dlouhých letech opět posunul do evropské soutěže, nepočítaje krátké nahlédnutí v ročníku 1999/2000 dvěma utkáními v Intertoto Cupu UEFA. V Poháru vítězů pohárů v chladném podzimním večeru pod rozzářenými "lízátky" Všesportovního stadionu ve 2 . kole v utkání s Dynamem Moskva hradecký tým neuspěl a po těsném výsledku se rozloučil s evropskou soutěží.

Do letošní sezony vstoupil Hradec jako prvoligový nováček a počíná si více než slušně. V domácím prostředí dokázal například sebrat všechny body Spartě. Bohemka v této sezoně na Hradec narazila ve druhém kole a z východu Čech si přivezla bod za remízu 1:1. Pikantní bude zápas především pro Michala Pávka a Jiřího Kaufmana, kterých se týkala letní výměna. Na lavičce hradeckých „Votroků“ bude v roli asistenta někdejší obránce Klokanů Michal Šmarda. Součástí kádru je i Daniel Kocourek, který má za sebou také angažmá v zelenobílém klubu, stejně jako Vlastimil Karal. Obrácenou zkušenost má kromě Kaufmana ještě stoper Vršovických Pavel Lukáš.