Honza Morávek pomohl pokořit Schalke

Odchovanec Bohemky hraje pravidelně Bundesligu a dává góly.

Odchovanec Bohemians 1905 Jan Morávek v Bundeslize válí. Po smolném začátku, kdy kvůli zranění vypadl ze základní sestavy, se do ní před několika koly vrátil a teď i skóroval. Navíc byl celý zápas u toho, když jeho Kaiserslautern ve 14. kole převálcoval Schalke 04 5:0. Mori tak ukázal trenéru Magathovi, že je výborný hráč a že při případném návratu do Schalke by byl určitě oporou. Jan Morávek odehrál celé utkání a v 88. minutě skóroval, když uzavřel skóre na konečných 5:0. Při rychlém protiútoku si naběhl na Dickův centr a zamířil hlavou k tyči.

„Určitě je to krásný pocit. Podařilo se nám vyhrát, dal jsem gól a ještě proti klubu, kde jsem působil. Pro nás to bylo velmi důležité utkání, abychom se odtrhli od spodku tabulky a to se podařilo parádně,“ hlásil Jan Morávek po zápase. Kaiserslautern zaznamenal pátou výhru v sezóně a poskočil na 11. místo v tabulce, čtyři body před patnácté Schalke, které je tak čtvrté od konce.

Jednadvacetiletý český reprezentant zažívá v Kaiserslauternu šťastné období. Pravidelně hraje a vyhovuje mu i mentalita týmu, kde má dva české spoluhráče Bílka a Šimůnka. Rozumí si také s Chorvaty, kteří se také významně podíleli na výhře nad Schalke – Lakič dal dva góly, Iličevič se trefil z penalty. „Jsou tu tři, Rivič, Lakič a Iličevič. Jsou to hračičky, chtějí hrát fotbal a to mi naprosto vyhovuje. Člověk si s nimi může narazit míč, není to klasický německý fotbal plný agresivity. Spolupráce s nimi mi sedí,“ řekl Jan Morávek před pár dny v rozhovoru pro Deník Sport.

Mori před rokem a půl přestoupil z Bohemky do Schalke 04. Ovšem v německém týmu se změnil trenér, přišel rázný Felix Magath a Mori v širokém kádru složitě bojoval o místo v sestavě. Když už nastoupil, dokázal hned skórovat. Data hovořila pro něj, ovšem na to trenér příliš neslyšel. Stavěl Morávka v přípravě na pravý kraj obrany, mistrovské zápasy pro něj byly spíše výjimečné. V létě se tak rozhodl odejít na roční hostování. „Určitě z toho mám dobrý pocit. Vím, že jsem se rozhodl správně. Odešel jsem z Česka, abych pravidelně hrál bundesligu a to se nyní daří,“ dodává Mori.

Kaiserslautern Morimu sedl. „Je to menší klub než Schalke, pořád na nás chodí čtyřicet tisíc lidí, jezdí za námi i ven. Je to tu skvělé. Příprava byla z mého pohledu dost povedená. První zápas jsem odehrál v základu, jenže přišlo zranění, na tři zápasy jsem vypadl a nebyl výraznější důvod měnit sestavu. Musel jsem čekat na šanci. Ta přišla, trenér změnil rozestavení, začali jsme hrát na pět záložníků. Tím jsem se vrátil do sestavy,“ raduje se Mori a především vyzdvihuje oddanost fanoušků. Na Schalke jich přišlo 49 474. Za Rudé ďábly odehrál v této sezoně 11 zápasů a v nich dal dva góly.

Jan Morávek sleduje i zápasy Bohemky a skoro každý týden je v kontaktu s trenérem Pavlem Hoftychem. „Voláme si často a vzájemně si líčíme novinky. Pořád mě zajímá dění okolo Bohemky, jsem hrozně rád, že teď třikrát vyhrála a je osmá. To je skvělý výsledek,“ raduje se Mori z úspěchů svého klubu, kde se učil fotbalu od šesti let. Triumf nad Schalke oslaví střídmě, v neděli o něm určitě bude ještě obšírně diskutovat s fanoušky, protože se spoluhráčem Jimmy Hofferem se účastní autogramiády v obchodním centru Globus v St.Wendelu.

Vánoce si mladý záložník příliš neužije. Ještě necelý týden před Štědrým dnem hraje Bundesligu, krátce po Vánocích už se musí hlásit zpět v přípravě, protože Bundesliga znovu začíná druhý lednový týden. Celý zbytek sezony odehraje Honza Morávek v Kaiserslauternu, po sezoně se má opět vrátit do Schalke 04, které teď pomohl pokořit.