Podzimní střípky

Přinášíme vám ohlédnutí za podzimem v Gambrinus lize. Připomeňte si ligový podzim Bohemky kolo po kolu.

Podzimní střípky

Fotbalisté Bohemians 1905 mají za sebou velmi úspěšný podzim, který zhodnotili ve dvaadvacet bodů a místo v polovině tabulky. Klokanům se vydařil úvod soutěže a pak především závěrečná pasáž ligových bojů. Poprvé od sezony 2001/2002 dokázali zelenobílí v nejvyšší soutěži zvítězit ve třech po sobe jdoucích zápasech. Před devíti lety se jim to povedlo od dvanáctého do čtrnáctého kola, kdy porazili Staré Město 2:1, v Blšanech domácí Chmel 2:0 a skvělý trojboj zakončili nezapomenutelnou výhrou 2:1 doma nad Spartou. Nyní si výbornou formu Hoftychových svěřenců odskákaly Teplice, Hradec a také půlmistr z Plzně.

Bohemku drží především zápasy v Synot Tip Aréně - v tabulce domácích utkání figuruje na 5. místě. Horší je to, když Bohemka opustí hranice Vršovic. V součtu venkovních zápasů jsou Klokani ve spodku ligového pelotonu.

Pojďme si společně shrnout v pár větách každé z uplynulých sedmnácti kol. Pod krátkým hodnocením je vždy komentář některého z aktérů zápasu.

1. kolo: Bohemians 1905 - SK Slavia Praha 1:1

První utkání Bohemky ve vršovické aréně v roli domácího celku přineslo z derby do klokaní kapsy bod. Zisk za remízu 1:1 se na začátku soutěže zdál proti posílené Slavii cenný, ale sešívaní upadli do těžké deprese a body zejména v domácím prostředí rozdávali jako na běžícím pásu. Premiérový gól sezony vstřelil již v úvodních minutách David Bartek.
"Bod se Slavií beru, i když jsme byli jako doma, ale Slavia tady hraje mnohem déle, takže jsme se spíše my přizpůsobovali zdejšímu prostředí. Je to dobrý start do sezony a výkon je příslibem do budoucna,“ říkal v červenci Pavel Hoftych.

2. kolo: FC Hradec Králové - Bohemians 1905 1:1

Výborný taktický výkon hráčů od Botiče přinesl na horké půdě pod lízátky další bod. V předešlém kole si na Votrocích vylámala zuby mistrovská Sparta, o to více si zelenobílí bodu z Hradce vážili. Stejně jako se Slavií šli do vedení, když se do vlastní brány trefil exKlokan Pávek. Hradec však v druhé půli z penalty vyrovnal, a tak se body dělily.
"Jirka Kaufman skvěle nacentroval balon, ale já ho bohužel netrefil moc čistě. Teda vlastně bohudík, protože spadnul na záda Pávasovi a ten si ho tam plácnul," popisoval branku Klokanů Milan Škoda.

3. kolo: FC Viktoria Plzeň - Bohemians 1905 2:1

Poprvé a naposledy v průběhu podzimní části sezony nastoupili Klokani bez brankářské jedničky Radka Sňozíka. V bráně ho zastoupil Václav Marek a ten dvakrát tahal míč ze sítě. V závěru snížil svou první ligovou brankou Martin Nešpor. Bohemka na západu Čech nepropadla, ale na body to nestačilo.
"Je to super, ale mnohem raději bych byl, kdybychom remizovali. Takhle je ten gól k ničemu. Fotbal hraje na hřišti jedenáct hráčů za jeden tým, můj gól ale pro tým nakonec nic neznamenal, takže se spíše těším, až budeme bodovat a já se k tomu třeba i trefím," řekl po utkání Martin Nešpor, jehož premiérová ligová trefa soutěžila v České televizi i o nejhezčí gól týdne.

4. kolo: Bohemians 1905 - 1. FC Slovácko 1:0

Vynikající výkon Klokanů okořeněný brankou Lukáše Hartiga. Bohemka slavila první vítězství v sezoně a víc není třeba dodávat.
"Musím kluky pochválit. Poradili jsme si s promáčeným terénem a měli jsme vyhrát větším rozdílem. Děkujeme všem fanouškům, kteří do hlediště přišli. Dneska nám pomohli a věřím, že takovými výkony přilákáme i další diváky do hlediště. Věříme, že jsou to fanoušci Bohemky a ne jen stadionu," uvedl trenér Pavel Hoftych.

5. kolo: FK Baumit Jablonec - Bohemians 1905 3:1

Na severu Čech se Bohemka prezentovala velmi kvalitním výkonem a zásluhou trefy Vladimíra Bálka šla i do vedení. Domácí ale do poločasu výsledek otočili, a když přidali po přestávce třetí gól bylo o osudu utkání rozhodnuto. Skvělé představení rozjeli fanoušci Bohemians a všem ukázali svou sounáležitost s klubem.
"Bohužel jsme vedení nedokázali udržet, i když rozjezd jsme měli slibný. Body musíme holt urvat jinde," střádal plány kapitán týmu Radek Sňozík.

6. kolo: Bohemians 1905 - SK Dynamo České Budějovice 2:2

Zápas dvou rozdílných poločasů nabídl srpnový duel dvou soupeřů v boji o záchranu. Klokani úvod utkání doslova prospali, ale o to drtivější měli závěr. O bodu pro zelenobílý tábor rozhodl trefou v nastavení Jiří Kaufman.
"Je to velká euforie, ale chtěli jsme vyhrát, což na začátku utkání rozhodně nevypadalo," litoval úvodního dějství druhý střelec Bohemians.

7. kolo: MFK Ústí nad Labem - Bohemians 1905 1:0

Nejhorším podzimním výkonem se Bohemka prezentovala na teplických Stínadlech v souboji s ligovým nováčkem.
Již ve 20. vteřině mohli Pražané prohrávat a velká šance severočeských fotbalistů jako by předznamenala obraz utkání. Klokani byli doslova darební a "domácí" vstřelili nádherný gól, kdy Zdeněk Volek vymetl všechny pavučiny z rohu brány Radka Sňozíka.
"Utkání se nám ani v nejmenším nepovedlo. Čeká nás klíčové utkání s Příbramí, musíme udělat nějakou změnu," vyzýval zklamaný Hoftych.

8. kolo: Bohemians 1905 - 1. FK Příbram 1:0

A změna se konala. Tým odjel na krátké třídenní soustředění do Vrchlabí, kde načerpal především psychické síly. V bojovném utkání přidali Hoftychovi svěřenci i nadstavbu v podobě fotbalovosti a připsali si brankou Jana Štohanzla do tabulky důležité tři body.
"Všichni jsme ohromně šťastní, dali jsme do toho spoustu sil a o to je vítězství krásnější," uvedl spokojený střelec.

9. kolo: Zbrojovka Brno - Bohemians 1905 1:0

Klokani vstoupili do utkání skvěle a kdyby měli jen trochu přesnější koncovku mohlo to být po patnácti minutách 3:0. V druhé půli ale přišel obrovský herní útlum a do té doby zoufalé Brno se zásluhou gólové střely matadora Dostálka mohlo radovat z vítězství 1:0.
"To byl typický zápas blbec, moc jsme chtěli, ale přemíra snahy nám možná v koncovce trochu svázala nohy. Druhou půli nechápu, hráli jsme hrozně," sdělil Pavel Hoftych.

10. kolo: Bohemians 1905 - FC Baník Ostrava 1:1

Vyrovnané utkání okořenily branky, které padly v průběhu dvou minut. Nejprve se krásně trefil Frejlach, aby zanedlouho poté přihrál na stranu Klokanů alespoň bod Jiří Kaufman.
"Je pro nás moc důležité, že jsme si v Synot Tip areně udrželi neporazitelnost. Sice to nepřeceňujeme, ale hráči můžou mít v hlavách, že hrát tady můžou opravdu s každým," radoval se z dílčího úspěchu lodivod Vršovických.

11. kolo: FK Mladá Boleslav - Bohemians 1905 3:2

V rámci jedenáctého kola zajížděli zelenobílí do města automobilů a předvedli odvážný výkon, kdy dvakrát vedli po brankách Lukáše Hartiga. Ani to však na fotbalisty Mladé Boleslavi nestačilo. Bohemku popravil dvěma góly Jakub Řezníček, který určil konečné skóre 3:2.
"Jsem šíleně vytočený, takhle zápasy ztrácet nesmíme," čertil se po utkání Lukáš Hartig, který se dvěma zásahy posunul na první místo mezi střelci Bohemians v samostatné české lize.

12. kolo: Bohemians 1905 - FC Slovan Liberec 3:1

Na utkání se bude vzpomínat jako na začátek obrození střelce Milana Škody. Bohemka prohrávala 0:1, pak se poprvé v kariéře trefil Držík a poté již následovala chvíle vytáhlého útočníka Bohemians. Škoda byl po střídání na hřišti dvě minuty, když si naskočil na centr Josefa Jindřiška. První hlavička ještě skončila na tyči, ale po dorážce již mohl Škoda a s ním celý stadion vybouchnout v nadšení. Třetí gól přidal Martin Nešpor, který do prázdné brány doklepl střelu Hartiga, který vše zařídil svou skvělou individuální akcí.
"To, že jsem byl minulý týden přeřazen do béčka mě nakoplo," přiznal v mixzóně Milan Škoda.

13. kolo: SK Sigma Olomouc - Bohemians 1905 3:1

Hráči od Botiče byli na Hané přes půl hodiny lepším týmem. Velkou šanci neproměnil Hartig, a když se neujala ani střela Štohanzla, tak začali olomoučtí trestat. Během pěti minut, které rozdělila poločasová přestávka vstřelili domácí tři góly a bylo po zápase. Kosmeticky upravil výsledek Milan Škoda.
"Škoda, že jsme se nedostali do vedení. Olomouc pak předvedla především výborný nástup do druhého poločasu a zaslouženě vyhrála," litoval Hoftych.

14. kolo: Bohemians 1905 - AC Sparta Praha 0:1

První skalp Klokanů ve vršovické aréně získali letenští fotbalisté, kteří doslova uválčili výhru 1:0. Bohemce zápas nesednul, ze Sparty poutal pozornost především robustní Kweuke, jediný střelec utkání.
"Dnes jsme na Spartu prostě neměli," uvedl smířeně kapitán Bohemians Radek Sňozík.

15. kolo: FK Teplice - Bohemians 1905 0:2

První výhru na hřišti soupeřů si Bohemka připsala na neoblíbeném stadionu na Stínadlech. Již to vypadlo, že mají Klokani z téměř devatenáctitisícové arény komplex, ale ten zlomili pomocí branek Milana Škody a Jana Štohanzla, někdejšího hráče Teplic.
"Jestli mě naše výhra nějak překvapuje? Ne, my jsme sem přijeli vyhrát," hlásil MIlan Škoda.

16. kolo: Bohemians 1905 - FC Hradec Králové 1:0

Potvrdit dobrý výsledek je vždy to nejtěžší. Hoftychovým svěřencům se to povedlo a brankou Milana Škody (koho taky jiného) zdolali nepříjemný Hradec 1:0. V tabulce jej předstihli a vytvořili dobrý základ pro jarní boje. S vítězstvím nad lídrem soutěže z Plzně v dalším kole nikdo moc nepočítal.
"Neslavíme, ještě tady máme Plzeň," vedly trenéra Hoftycha myšlenky k dalšímu soupeři.

17. kolo: Bohemians 1905 - FC Viktoria Plzeň 1:0

Drtivý nástup Vršovických nemohla ustát ani suverénní Plzeň. Již ve 20. vteřině se v zajímavé situaci ocitl Škoda a ve 4. minutě již emoce vytryskly naplno po trefě Trubily. Srdnatým výkonem doskákali Klokani k překvapivým, leč zaslouženým bodům.
"Je to odměna za práci, kterou hráči odvádějí. Byl to zážitek a my si toho hrozně vážíme," zářil spokojeností Pavel Hoftych.