Klokani si semifinále Tipsport ligy nezahrají

Hattrick Lafaty zařídil postup Jablonce.

Klokani si semifinále Tipsport ligy nezahrají

V souboji dvou dosud nejúspěšnějších týmů pražské skupiny v Tipsport lize se Bohemians utkali s Jabloncem a pokud chtěli pomýšlet na postup, nesměli se Severočechy prohrát. Klokani se o postup ze skupiny prali statečně, David Lafata byl ale proti.

Hráči Bohemians, s čerstvě ukončeným kondičním soustředěním právě v Jablonci, vstoupili do utkání aktivněji a Severočechy dlouho nepouštěli do hry. Do zakončení se dostali Kaufman, který střílel v dobré příležitosti nad, a Moravec, který branku ohrozil dalekonosnou střelou z pětatřiceti metrů, tu však pokryl jablonecký brankář Frydrych a jeho spoluhráči se po čtvrthodině hry začali dostávat do zápasu a určovat jeho tempo. První velkou šanci měl v patnácté minutě Pekhart, který si ve vápně Klokanů zpracoval míč pro sebe a jeho střelu Havránek jen s námahou vyrazil. V další šanci se ocitl Lafata, který z úhlu mířil těsně vedle a chvíli po něm znovu Pekhart nastřelil ze stejné pozice tyčku. 

První gól přišel po půlhodině hry, když si Lafata naběhl na Michálkův centr z pravé strany a hlavičkou ho umístil přesně k tyči. Havránek si na míč sice sáhl, ale jeho cestě do sítě nezabránil. Klokani však prohrávali pouze minutu, když Štohanzl přistrčil míč Krausovi, který z osmnácti metrů parádní střelou "pod víko" vyrovnal. 

Do přestávky už fanoušci v Edenu viděli pouze nepřesné střely Michálka na jedné a Hartiga na druhé straně, takže poločas skončil nerozhodně.

Druhý poločas začal svým odvážným průnikem Štohanzl, který z nulového úhlu otřel míč o tyč. V zápětí ale na druhé straně skóroval Jabonec, když se po rohovém kopu dostal k volnému míči Lafata a dal svůj druhý gól v zápase. Klokani se hnali za vyrovnáním: zajímavý projektil vyslal z dálky Jindřišek, ale Frydrych byl u tyče připraven. Vyrovnání přišlo až za chvíli, konkrétně v 65. minutě: Jindřišek vystihl rozehrávku soupeře, Gröbl posunul míč na Nešpora a ten tváří v tvář brankáři tvrdým ale přesným zakončením vyrovnal. 

Po vyrovnání byli Klokani lepší a dostávali se i do zakončení. Nejdřív se po rohu neprosadil hlavou Marek Nikl. Další šanci měl Martin Nešpor, který ale měl málo času na zpracování míče, tak poslal míč také vedle. V 72. minutě se diváci dožadovali penalty, když Drsek sundal při průniku do vápna Krause, píšťalka rozhodčího však zůstala němá. Šanci měl i Jablonec, když se Vukovič pokusil ve vápně o nůžky, mířil ale těsně vedle. Poslední velká příležitost Klokanů přišla v 84. minutě, když se Kaufmanovi naskytla příležitost rozehrávat přímý kop přímo z hranice velkého čtverce. Signál s Držíkem ale vyústil pouze ve střelu, která by uspěla maximálně v rugby. 

O naplnění pravidla "nedáš - dostaneš" se postaral David Lafata. Severočeský kanonýr nejdřív utekl obraně a donutil Havránka ke dvěma fantastickým zákrokům. Rozhodnutí tak přišlo až z následného rohového kopu, po kterém se Lafata ocitl sám před brankou, završil svůj hattrick a rozhodl o výhře Jablonce.  

Klokani sice přišli o možnost postupu do semifinále, ale to neznamená, že už se na turnaji nepředstaví. Poslední zápas v rámci Tipsport ligy odehrají zítra (v neděli ve 13.30) proti Přibrami.