Klokani navštívili ZŠ Botičská

Fotbalové dopoledne mělo velký úspěch.

Klokani navštívili ZŠ Botičská

Fotbalová delegace klubu Bohemians 1905 navštívila ve středu žáky Základní školy Botičská. Za předsednický stůl se posadil hlavní trenér Pavel Hoftych, hráči A týmu Jan Štohanzl, Martin Nešpor, Martin Kraus a tiskový mluvčí Jaroslav Köstl. Přítomen byl i projektový manažer Bohemians Pavel Landa a také lidé z radnice Prahy 2, do jejíhož katastru ZŠ Botičská spadá. Program tedy společně s dětmi shlédl místostarosta pro školství Jan Pech, vedoucí odboru školství a kultury Ing. Zuzana Folprechtová a referentka městské části Mgr. Lucie Langrová.

Fotbalové dopoledne bylo rozděleno do několika částí. V té první byla žákům devítileté školy představena bohatá historie Bohemky formou prezentace s obsahem krásných videí. Děti tak s napětím sledovaly boje o mistrovský titul v roce 1983 nebo pokutový kop Antonína Panenky z finále Mistrovství Evropy v roce 1976.

Po zhlédnutí tohoto programu následovala beseda s hráči a trenérem. Zpočátku převládal u žáků stud, ale nakonec se odhodlali a častovali respondenty velkým množstvím otázek. Ti čelili mnohdy zajímavým otázkám velmi statečně. "Mám z toho super pocit, když jsem já byl na základce, tak jsem si vždycky přál, aby za námi někdo takhle přišel," sdělil Martin Nešpor, který shodou okolností tuto základní školu vystudoval. "Trochu jsem se bál, aby na mě paní učitelky nevzpomínaly ve zlém, protože jsem nebyl úplně vzorný žák, ale hlásily se ke mně. To mě potěšilo," dodal střelec dvou ligových branek. Otázky se většinou točily kolem fotbalového života účastníků, ale občas někdo zabředl i do soukromí, a tak jsme se mohli dozvědět, že benjamínek týmu Martin Kraus má těsně před maturitou a po každém tréninku spěchá domů, aby se mohl učit. Nejvíce asi pobavila otázka týkající se vstřelení vlastního gólu. Zatímco hráče doposud naštěstí nic takového nepotkalo, trenér Hoftych má odlišnou zkušenost. "Když jsem dohrával kariéru v Rakousku, tak jsem tam byl na testech. Ve dvou zápasech jsem dal tři góly a oni se rozhodli, že si mě nechají. Od té doby jsem až do konce svého působení nevstřelil soupeřům ani jeden gól, zato jsem hned třikrát zamířil do vlastní brány," uvedl se smíchem Hoftych.

Děti také velmi zaujal maskot Bohemky, který nemohl na akci chybět. Po besedě s žáky přišel na řadu kvíz o historii Bohemky. Žáci dávali při prezentaci zřejmě dobrý pozor, protože na všechny otázky odpověděli správně a vyhráli tak lístky na utkání Bohemky proti Jablonci, které se bude hrát v pátek 4. března od 20.15.

Po kvízu následovala autogramiáda, která si, jako již tradičně, vysloužila velký zájem. Hráči se podepisovali na kartičky, plakáty i na jiné bohemácké doplňky. Nedílnou součástí dopolední akce bylo také focení se s maskotem, figurínou oblečenou do zápasové sady, hráči a především s poháry. Do školy se podařilo dopravit repliku mistrovského poháru z roku 1983 a také trofej za vítězství v prvním ročníku Fortuna Víkendu šampionů, což je první pohár, který Bohemka vyhrála po svém znovuzrození.

Na úplný závěr si žáci Základní školy Botičská pomocí radarového zařízení mohli mezi sebou poměřit rychlost své střely. Vítězem se stal hráč starších žáků Bohemians Dominik Kostka. Dvouhodinové dopoledne se dle reakcí všech přítomných setkalo s obrovským úspěchem.

"Jsme s touto akcí velmi spokojení. ZŠ Botičská je naše partnerská škola a s panem ředitelem Mgr. Jaroslavem Procházkou je perfektní spolupráce. Naše první kroky jsme tudíž chtěli vést právě sem. I nadále jsme připraveni v této tradici pokračovat i na jiných školách a přibližovat tak Bohemku co nejširšímu spektru dětí. Na žácích bylo patrné, jak celou akci velmi intenzivně prožívají a i na členech našeho kádru bylo vidět, jak je fotbalové dopoledne vtáhlo do děje. V neposlední řadě je také důležité, že tato a jiné podobné akce, mohou pozitivně působit na děti a ukázat jim možnosti využití volného času. Děti mohly vidět, že když se budou snažit, tak to mohou dotáhnout až do první ligy, což dokazuje místní absolvent Martin Nešpor," uvedl tiskový mluvčí Jaroslav Köstl.