Bohemians splnili licenční podmínky

Prioritou klubu je ekonomická stabilita, uvádí Ladislav Valášek, ředitel Bohemians 1905.

Obdržení licence na další prvoligový ročník je vždy pro každý profesionální fotbalový klub určitým mezníkem. Ne jinak je tomu i v případě Bohemians 1905, a.s. V letošním roce má však udělení licence zvláštní význam i proto, že český fotbal, a ani česká ekonomická a politická sféra, neprožívají nejlepší časy. Navíc problémy takových klubů jako je Slavie opravdu ukazují, že nikdo nemůže spoléhat na nějakou benevolenci ze strany Licenční komise ČMFS. Nutno ale přiznat, že ani pro Bohemians 1905 však nebylo snadné naplnit všechny náročné podmínky, které pro získání licence nutno zpracovat a doložit.

„Velké díky patří všem akcionářům a také všem pracovníkům ekonomického, sportovního, technického a obchodně-marketingového oddělení, protože bez nich by se nepodařilo na další sezonu licenci získat. Čekají nás však ještě některé další dílčí kroky, které bude nutno realizovat jak ke splnění doplňujících a související podmínek udělené licence, tak k udržení celkové ekonomické stability klubu. To vše je nutnou podmínkou úspěšné sportovní výkonnosti a celkového fungování klubu v Gambrinus lize,“ uvedl ředitele klubu Ladislav Valášek.

Ekonomická stabilita bude v nadcházející sezoně pro Bohemians 1905 nadále prioritou, a to i s ohledem na to, že po třech letech odchází trenér Pavel Hoftych. Každá změna v osobě hlavního trenéra s sebou totiž vždy ve fotbalovém klubu nese další změny a většinou i vyvolává další nemalé náklady.

Vedle změn ve sportovním úseku, o kterých se jedná, bude vedení klubu usilovat také o změny a zlepšení činnosti obchodního úseku, který musí vyprodukovat daleko větší příjmy, než tomu bylo doposud. Logicky tedy půjde o zvýšení příjmů jak od obchodních a reklamních partnerů, tak ze vstupného a z fanshopu.

To vše ale vyžaduje korektní a kreativní postupy uvnitř a vně klubu. „Ano, jen tak lze sjednotit a aktivizovat nejen hráče a trenéry, ale všechny akcionáře, pracovníky a především také všechny věrné fanoušky klubu. K získání a udržení jejich důvěry a loajality je pak nutné, aby se nejen hrál moderní a atraktivní fotbal, ale také, aby se hledaly cesty k potřebným úsporám ve všech oblastech činnosti. Nově bude třeba uchopit také vztah k mládeži, a to i proto, že se postupně prosazuje ze strany ČMFS reorganizace mládežnických soutěží a také nové přístupy ke způsobu přípravy a hry talentované mládeže. Stejně tak jisté inovace bude nutno prosadit i ve vztahu k zahraničí, protože tuzemské fotbalové trendy mají svoji globální a mezinárodní či nadnárodní dimenzi. Jinak a stručně řečeno, získání licence je vždy jen první krok na cestě do nové sezóny a ty další musí postupně a koordinovaně následovat,“ zdůraznil ředitel klubu.

"Závěrem asi není třeba znovu zdůrazňovat, že rozhodnutí o udělení licence na další rok je tudíž pro celý klub nejen velkou výzvou a příležitostí, ale také závazkem, k jehož splnění musejí přispět všichni, kdo komu leží na srdci budoucnost vršovických Klokanů," dodal Valášek.