Kraus na EURU stříbrný

Je to životní úspěch, říká záložník Bohemians.

Kraus na EURU stříbrný

Spanilá jízda českých reprezentantů do devatenácti let skončila až ve finále Mistrovství Evropy. Lvíčata se do závěrečného utkání kontinentálního šampionátu probojovala bez ztráty bodu. První porážka přišla ve finále od nových mistrů Evropy ze Španělska. Naděje českého fotbalu sice ve finále dvakrát vedly, ale nakonec neudržely příznivý stav ani v prodloužení a brankou čtyři minuty před koncem utkání přišly o zlatý sen. Čeští mladíci tak neprodloužili svou sérii bez porážky na deset soutěžních zápasů. Před Španělskem je naposledy předčili loni v říjnu v kvalifikaci hráči Makedonie. Na ME devatenáctiletých prolomili prokletí z let 2003, 2006 a 2008, kdy jejich předchůdci skončili pokaždé v semifinále, finále už však bylo nad síly svěřenců Jaroslava Hřebíka.

Zástupce Bohemians 1905 Martin Kraus nastoupil na turnaji do dvou utkání. V prvním duelu s Rumunskem odehrál v rámci taktického střídání poslední minutu a do dějin zápasu příliš nezasáhl. Výraznou měrou však přispěl především k důležitému vítězství ve druhém zápase s Irskem, kdy přišel na hřiště v 55. minutě za nepříznivého stavu 0:1, a poté svým dílem přispěl k obratu. Do konce turnaje již nehrál, ale i tak se podílel na jednom z největších úspěchů české kopané v posledních letech.

"Po finále ve mně samozřejmě převládá zklamání, ale časem si určitě všichni uvědomíme, jak velkého úspěchu jsme dosáhli. Pro mnohé z nás to byly životní zápasy a budeme na ně dlouho vzpomínat. Pro mě osobně byl turnaj velkou motivací do další práce, už se těším na Bohemku, na všechny lidi tam a na fanoušky. S klukama jsem byl na dálku v kontaktu a moc jsem jim  prvním zápase se Slavií fandil. Zvládli to perfektně, tak tam teď musí být výborná atmosféra, ostatně jako vždy. Vracím se se stříbrnou medailí a se zážitky na celý život," sdělil ještě z Rumunska benjamínek Bohemians.