Budeme se prát o každý bod

Rozhovor s Lukášem Budínským.

Jiří Kaufman je zraněný, Martin Kraus reprezentoval ČR na Mistrovství Evropy a Nicolase Šumského nepouští do hry administrativní průtahy. Do středu zálohy tak v prvních zápasech nové sezony naskočil odchovanec Bohemians Lukáš Budínský a svou příležitost chytil za pačesy dokonale. Na vítězství nad Plzní se podílel přihrávkou na oba góly, proti Nové Pace si připsal hattrick. Nyní se talent v zelenobílém chystá na zápas s Jabloncem. 

Lukáši, před rokem jsi začínal v B-týmu Bohemky, dnes jsi v sestavě kola Gambrinus ligy. To je celkem velký skok.
 To určitě ano. Do béčka jsem přišel ještě jako dorostenec a do dospělého fotbalu jsem ještě moc nenakoukl. Myslím si že za ten půlrok tam jsem se toho hodně naučil. Třeba rychlejší práci s míčem, větší taktickou vyzrálost, větší nasazení a podobně. 

V áčku rychle přibývá mladých hráčů. Jak se na to tváří ti starší? Už jste je v tréninku porazili? 
Já osobně jsem na tréninku mockrát nevyhrál. "Starší" to hrají hodně zkušeně. Vědí, kdy je potřeba zklidnit hru nebo kdy je třeba přitlačit. Skoro vždycky s námi hraje i kouč a ten to vždycky vyhecuje. 

Tvoje premiéra v základní sestavě byla proti Slavii, ve které jsi kdysi začínal. Měl jsi nějakou zvláštní motivaci?
Ani ne. Už je to celkem dlouho, co jsem ze Slavie odešel, takže už to nějak neřeším. Já jsem se chtěl soustředit jenom na to, abych podal co nejlepší výkon a aby se vyhrálo.

V druhém zápase proti Plzni už jsi zazářil a dvěma asistencemi zastínil i Pavla Horvátha. Jak ty góly z tvého pohledu vznikly? 
První gól padl z přímého volného kopu. Z tribuny a z televize to možná vypadalo jako nacvičený signál, ale nebyl. Ukopl jsem se a trefil Nešpiho do nohy. Druhá branka padla z rychlého protiútoku. Růža vyvážel balon, ve skluzu mi ho posunul a já nahrál Bálisovi mezi obránce. Tam se jiné řešení nenabízelo. 

A pak přišel zápas v Nové Pace a tvůj hattrick.
Do Nové Paky jsme jeli vyhrát a to se povedlo. Přijeli fanoušci, kteří výborně fandili celý zápas. Hattrick jsem dal naposled někdy v dorostu. Ani nevím kdy. Ale góly mi připravili kluci, takže polovina práce patří jim.

Dalším soupeřem Bohemky v lize bude Jablonec, který je hlavně v domácím prostředí hodně nebezpečný. Jak se tým na Severočechy chystá?
Chystáme se jako na každý zápas. V Jablonci nás nečeká nic jednoduchého, ale my se budeme snažit uspět. 

Pohled na tabulku je zatím hodně příjemný. Kam až to může Bohemka dotáhnout?
Tak po dvou kolech těžko říct. Budeme se určitě prát o každý bod a taky doufám, že bude chodit co nejvíc lidí. Ten fotbal se přece hraje pro ně, ne?