Buranova odpověď

Zpráva od Petra Jiráta, předsedy představenstva DFB

Buranova odpověď

Tak se mi dostalo té cti, že jsem obdržel od pana Vejsady mravoličnou SMS zprávu, v níž jsem obdržel – cituji doslova–  „kamarádské varování“, abych si na tomto pánovi neléčil mindráky a zdržel se veškerých komentářů na téma, že je podvodník a lhář. Zároveň vyjádřil názor, že se nechovám jako právník, ale jako buran.

Kam se ve svém rodokmenu podívám, narazím na selské předky. Proto je možné, že některá má vyjádření postrádají vyšší kulturu a sofistikovanost, na kterou je dozajista pan Vejsada, vzorný otec od rodiny, lev salónů (určující módní styly zejména v oblasti do čela naražených kulichů), známý doyen zápasnických tělocvičen a soukromý docent českého jazyka (zejména na úseku podmětu a přísudku) zvyklý.

Nicméně mám za to, že jsem si právě proto zachoval i trochu toho selského rozumu. Tento selský rozum mi říká, že kdo tvrdí, že má nebo v nejbližší době bude mít na účtu dvacet osm nebo třicet milionů a nemá je tam a je mu jasné, že je ani mít nebude, je lhář. Stejně tak mi tento selský rozum napovídá, že kdo někomu tvrdí, že potřebuje prodloužit smlouvu dodatkem proto, že mu mají tyto peníze dorazit a lže mu, protože tento dodatek potřebuje pouze proto, aby uplatnil vůči této osobě smluvní pokutu, je podvodník.

Takže pane Vejsado, je mi líto. Pokud jste tvrdil panu Švarcovi, že vám má dorazit na účet několik desítek milionů, které mu následně pošlete, nebyla to pravda a vy jste to věděl, jste sprostý lhář. Stejně tak, pokud jste to tvrdil proto, abyste vůči němu mohl účelově uplatnit smluvní pokutu a dopředu jste tento „fígl“ na něho připravil, jste podvodník. Podvodník z morálního, lidského i právního hlediska (a jste pachatel trestného činu podvodu bez ohledu na to, zda se vám na to přišlo a bez ohledu na to, zda se váš čin náhodou nepromlčel).

Můžete mne samozřejmě za tento můj veřejně prezentovaný názor žalovat. Jenom bych vám kamarádsky poradil poučit se z historie, jak dopadl Oscar Wilde, který se rozhodl pro nactiutrhání žalovat někoho, kdo o něm tvrdil pro něj nepříjemnou pravdu. Na druhou stranu, pokud mne žalovat nebudete, dáváte mi za pravdu mlčky.

Samozřejmě jsem si vědom, že jste možná neměl na mysli řešení právní, ale posílal jste mi svým osobitým stylem „zlomenou černou tužku“. Vězte, že ani v takovém případě se vás nebojím.

JUDr. Petr Jirát, právník z Plzně