Jozef Weber nejen o duelu s Hradcem

Nový trenér má za sebou první týdny na lavičce.

Jozef Weber nejen o duelu s Hradcem

Po nedělním duelu s Hradcem Králové poskytl trenér Jozef Weber médiím rozhovor o prvních týdnech v novém týmu a funkci. Nyní si jeho odpovědi můžete přečíst i na Virtuálním Ďolíčku.

Čím si vysvětlujete, že jste byl pro Bohemku kandidát číslo jedna?

"Těžko říct. Je za mnou nějaká práce v Jablonci, i když jsem tam byl jen jako asistent. S Tomášem Požárem se známe už dlouho, často jsme spolu diskutovali o fotbale a on zná mé názory a to asi také rozhodovalo."

Je to v Bohemce těžší, než jste myslel?
"Věděl jsem jaká je situace, nějaké věci mě zaskočily, ale to neříkám jako alibi. Přišel jsem i proto, aby se některé věci změnily. Věděl jsem, že to bude těžké. Na druhou stranu mě některé věci v Hradišti i dnes potěšily, takže je na čem stavět. Že to bude těžké si ale myslím pořád."

Co je největším problémem současné Bohemky?
"Chybí nám fotbalová kvalita, proto jsme tam, kde jsme. Ale co se týká pracovitosti, tak nemám problém. Chtěli jsme do utkání s Hradcem vstoupit aktivně a zaskočit ho útočnou hrou. Bohužel chyběla kvalita 30 metrů od branky soupeře. To je ten prostor, kde rozhoduje rychlost, převzetí míče, výběr místa, kolmá přihrávka, seběhnutí, taková ta nadstandardní kvalita. Proto i přes snahu šance nepřicházejí."

Je pro vás komplikací, že máte k dispozici úzký kádr?
"Mrzí mě, že není kádr tolik široký, ale když jsem sem šel, věděl jsem, že je to tak, tak se na to nemůžu vymlouvat. Klukům jsem řekl, že do léta budou mít šanci ukázat, že za Bohemku mohou hrát i v budoucnu."

Jak vidíte boj o záchranu?
"Budeme bojovat, nic nezvdáváme. Situace ale není jednoduchá. Kdyby se udělala tabulka posledních 10 kol, tak jsme se Žižkovem poslední. A to je realita. Musíme se zvednout. Na Slovácku vedeme 1:0, pak přijde zbytečná penalta a vrátíme je zpátky do zápasu. Dnes zas slušné, výkon nebyl špatný, ale je to o štěstí. Vyloučení, nespadne nám to tam po standardce. Takový zápas kdybychom vyhráli 1:0, tak by nás to ohromně povzbudilo."

Co vám říkali kamarádi na to, že jdete do Bohemky?
"Většina známých od fotbalu mi říkala, že strkám hlavu do oprátky. Já se ale nebojím. Je to výzva, proto jsem to přijal. Nelituji toho. Bohemka má tradici, asi by to bylo jiné, kdyby mě oslovil jiný klub. Lákala mě pozice hlavního trenéra. Souhlas jsem dal až po jednání s vedením, kde jsme kromě záchrany jednali i o tom, co tady chceme budovat. To mě oslovilo."

Co vám na to říkal pan Komňacký?
"Věděl, že je to pro mě šance a přál mi to. Říkal mi, že dřív nebo později tato situace nastane a že rozhodnutí je na mně."

Jak tým zareagoval na změnu rozestavení?
"Na změnu rozestavení kluci zareagovali slušně. Nebylo vidět, že by se s tím trápili. Získáváme střed pole, což předtím Bohemka neměla. Chceme více kombinovat a ne to jen nakopávat. Přechod do útoku se mi už líbí, pak už je to o té kvalitě 30 metrů od branky."

Zdá se, že si hráči dovolí více v soubojích jeden na jednoho. Nabádáte je k tomu?
"Já je k individuálním akcím nutím! Fotbalista, který nemá odvahu obejít soupeře, nemůže hrát fotbal. To jim říkám. Samozřejmě to musí být zdravé riziko ve správném prostoru na soupeřově půli. Říkám to Moravcovi, Bartkovi, krajním hráčům. I když jim to desetkrát nevyjde, tak je za to pochválím, že to zkusili. Ve velkém fotbalu je kvalita jeden na jednoho rozhodující."

Komplikuje vám hodně práci odnaučovat hráče tvrdosti a sbírání žlutých karet?
"Neustále na tom pracujeme. Získávat žluté karty a chlubit se tím, to není můj styl. Takhle hrát nebudeme. To jsem klukům jasně řekl, že dokud tady budu, tak takovým stylem se prezentovat nebudeme. Budeme hrát agresivně, ale s úmyslem získat míč, abychom mohli jít do útoku. Ne faulovat."

Co v tom případě říkáte na vyloučení Nešpora?
"To byla naprostá nedisciplinovanost. Kdyby nechal Fukala hrát, tak to odhlavičkoval do autu a měli jsme míč. Tohle by ti hráči měli umět. To je jen o přemýšlení. Když jsem přišel do Bohemky, klukům jsem říkal, že tohle nepovažuju za bojovnost. To je pseudobojovnost. Bojovnost u mě je čistě uhrát míč, získat ho, něco s ním vymyslet. Ale dohrát takový nesmyslný souboj v rohu, to je ohromná škoda. Utrpěl tím celý zápas."

Jak vidíte partu v kabině?
"Tam jsem zatím žádný problém nenašel. Pro trenéra je taková atmosféra v kabině určitě výhoda. Nejsme v lehké situaci, a kdybychom se měli ještě rozkládat zevnitř, tak by to byl velký problém. Klukům jsem řekl, že stejně jako si vážím jejich práce a nebudu je nikde veřejně kritizovat, tak po nich chci, aby byli tým a vzájemně se respektovali."

Před zápasem jste šli na hotel, což většina kluků nezažila. Proč jste sáhl k takovému kroku?
"Já chtěl, aby byli kluci před zápasem spolu. Tady kluci ale nebyli zvyklí na spoustu věcí, na které si teď budou muset zvyknout. Interní věci ale nechci vytahovat ven."