Vyzpovídali jsme místopředsedu představenstva klubu Vladislava Suchého

"Mohu zaručit, že na Bohemce nikdo nic nevzdává," říká místopředseda Suchý.

Vyzpovídali jsme místopředsedu představenstva klubu Vladislava Suchého

Na fóru se začaly objevovat dotazy o koncepční práci, budoucnosti Bohemky a podobně. Zeptali jsme se proto na nejdůležitější a nejzásadnější otázky jednoho z nejpovolanějších. Místopředseda představenstva, člen Družstva fanoušků Bohemians a dlouholetý fanoušek Bohemky Vladislav Suchý nám nastínil současnou situaci a pohled do blízké budoucnosti vršovického klubu.

Nejenže jste dlouholetým příznivcem Bohemians, ale tím, že zastáváte funkci místopředsedy DFB a místopředsedy představenstva klubu jste velmi zasvěcen do současného dění v klubu, který se v Gambrinus lize pere o záchranu.

Všechny tři pohledy se slučují v jedné věci, a tou je již naznačená neuspokojivá sportovní stránka Bohemky. Velmi mě to trápí, a to i vzhledem k tomu, že se objevují fámy o řízeném sestupu, což musím naprosto kategoricky odmítnout. Každý v klubu děláme maximum pro to, aby Bohemka nezmizela z provoligové mapy. Pokud odhlédnu od vyloženě sportovní části, tak mě optimismem naplňuje, že se dvě důležité kauzy týkající se Bohemians – stadion a soudní spory – snad blíží ke svému zdárnému konci. V otázce stadionu v DFB společně s DPD cítíme, byť je to poměrně složitý proces, že jsme historicky ještě nikdy nebyli tak blízko konečnému verdiktu, jako je tomu právě teď. Musím však podotknout, že nám v těchto zmíněných případech nejvíce škodí spekulace. Chtěl bych fanoušky Bohemky poprosit o trpělivost, protože nemůžeme všechny situace popisovat do detailů, neboť druhá strana pracuje s podsunutými a ve svůj prospěch převrácenými informacemi velmi ráda. Vejsada je perfektní manipulátor, dokáže obvinit kohokoliv z čehokoliv. Například že předseda DFB Petr Jirát je kamarád s panem Švarcem, se kterým já údajně podnikám. Jsou to samozřejmě všechno lži a nejvíce o tom může vyprávět člen představenstva DFB Luděk Provazník, který s Vejsadou vede komunikaci a mnohdy je to opravdu hraní si se slovíčky.

Za poslední měsíce se v Bohemce ve sportovním úseku udály dvě podstatné změny. Do nově zřízené funkce sportovního ředitele přišel Tomáš Požár, posléze převzal Bohemku nový trenér Jozef Weber. Navíc bude mít Bohemka od příští sezóny juniorský tým, rovněž se začíná navazovat větší spolupráce s mládeží. To jsou všechno kroky ke správně nastavené koncepci profesionálního prvoligového klubu.
Ano, s tím souhlasím, ale samozřejmě vnímám i to, že některým lidem začíná slovo koncepce poměrně vadit, protože za to se dá krásně schovávat. Jsem však přesvědčený, že krok s Tomášem Požárem je správný, především proto, že spolupráce s mládeží na Bohemce nebyla vždy ideální. My nemůžeme jít cestou nákupů drahých posil, ze všeho nejvíce potřebujeme zapracovávat naše mladé odchovance, protože pro nás je to nejefektivnější cesta. Kluci mají ke klubu vztah, jako například Petr Nerad, který je náš odchovanec a má Bohemku v srdci. Do budoucna chceme, aby těchto kluků bylo v Bohemce co nejvíce. Současné složení kádru není ideální, což si velmi dobře uvědomujeme, ale jsou za tím i zcela objektivní důvody, jako je například zranění Máry Nikla. Již nyní víme, že v létě potřebujeme udělat obměnu kádru a přivést nové hráče. Na tomto pracuje právě nový sportovní ředitel ve spolupráci s trenérem Weberem. Věřím, že se vyhneme hrozícímu sestupu a budeme tvořit mužstvo pro prvoligové boje.

Můžete zaručit, že uvnitř klubu směřuje vše k záchraně prvoligové příslušnosti?
To je naprosto zbytečná otázka. Mohu zaručit, že na Bohemce nikdo nic nevzdává. Doslova mě štvou různé fámy, které například poukazují na to, že se nechceme zachránit kvůli tomu, že hráči nedostávají výplaty, to však není pravda! Ekonomická situace je tu v rámci možností stabilizovaná a všechny fanoušky Bohemky ujišťuji, že děláme pro záchranu maximum.

Po posledních ligových kolech až nepřehlédnutelně často trestala Komise rozhodčích arbitry rozhodujících zápasů Bohemians. Ve všech případech se jednalo o verdikty poškozující Bohemku, je to náhoda?
Tresty rozhodčích po našich utkáních něco naznačují a my s tím samozřejmě spokojeni nejsme. Na Bohemce ale rozhodně nechceme dělat fotbal tak, jak to ve fotbalovém zákulisí bývalo zvykem. Celkové atmosféře kolem fotbalu z mého pohledu nepříspívají ani návraty funkcionářů spojených s temnou minulostí českého fotbalu. Jsem přesvědčen, že i tohle nový předseda FAČR vnímá a bude při případných proviněních v rozhodování velmi rázný.

Mezi fanoušky se spekuluje o prodeji Bohemky, máte o tom nějakou informaci?
Informace, které mám, a chci věřit, že jich mám dostatek, nesměřují k tomu, že by kdokoliv jednal o prodeji Bohemky. Jediné o čem vím a čeho se pravidelně zúčastňuji, je jednání se správcem konkurzní podstaty, kdy se snažíme uzavřít celou kauzu Bohemians. Víme, že pokud bude Bohemka zmítána soudními spory, neumožňuje jí to plnohodnotně se soustředit na fotbal. Proto cítím zvýšenou nervozitu pana Vejsady a doufám, že bude čím dál víc nervóznější.

Bohemka není jen fotbal, a tak DFB organizuje v květnu již III. Bohemácký pařník. Vnímáte, že fanoušci mají o Bohemku stále velký zájem?
Ano, teď se ve vedení DFB našlo pět nadšenců, kteří chtějí lidi strhnout nebo jim ukázat, že není nic ztraceného. Bohemka je v první řadě fotbal, ale snažíme se fanoušky přivést i na jiné myšlenky. Proto jsme se pokusili obnovit tradici pařníku. První dva Bohemácké pařníky se povedly, potřebujeme dát lidem novou chuť a především s nimi více komunikovat. Potkat se s nimi, říct si třeba i informace, které nemůžeme pouštět na webu, nebo na setkáních pod pergolou. Setkat se s lidmi, kterým Bohemka leží na srdci a věřit v to, že vyplujeme do lepších časů.