Bohemka v Žirovnici třetí

Klokani vítězství v Perleťovém poháru neobhájili, oplatili ale porážku Dukle.

Bohemka v Žirovnici třetí

Po roce se Klokani opět vydali do Žirovnice. Zdejší Perleťový pohár je nejtradičnějším letním fotbalovým turnajem v Česku, a Bohemians na něm obhajovali loňské vítězství.

V semifinálovém zápase jim byla soupeřem, stejně jako v loňském ročníku, Viktoria Žižkov. Pražské derby ale rozhodně nebylo tak jednoznačné jako minule, kdy Bohemka hned v prvním poločas dala Viktoriánům čtyři branky a zbytek se jen dohrával.

Letos šli žižkovští hned po deseti minutách zápasu do vedení. Rozhodčí ještě neodpískal penaltou zavánějící Bartkův zákrok, ale do volného míče se opřel Michal Sedláček, jeho střelu tečoval jeden z obránců, a Kuru v brance Klokanů byl bezmocný.

Odpověď Klokanů přinesla patnáctá minuta. Po akci Šumského s Potočným se k centru dostal Bartek, posadil míč na hlavu Bálka a ten vyrovnal na 1:1.

Ve 27. minutě měli Klokani obrovskou příležitost dostat se do vedení. Po rohovém kopu nejdříve hlavičkoval Potočný, následně doráželi Bálek a Rada. Přes hradbu těl žižkovských hráčů se ale míč do branky nedostal. Gólem neskončila ani akce po ose Růžička, Potočný, Bálek, protože poslední jmenovaný hlavičkoval nad.

Zkraje druhého poločasu byl střelecky aktivní jeden z nejmladších Klokanů na hřišti Petr Nerad. Oba jeho střelecké pokusy po nahrávkách Růžičky ale skončily nad brankou. To Viktoria byla produktivnější. V 55. minutě (čtvrt hodiny po zahájení druhého poločasu) se Sedláček dostal k Čermákově centru a poslal červenobílé do vedení.

Klokani mohli odpovědět střelami Nerada a Jindřiška, obě ale brankář Boháč chytil. V závěru zápasu byl pak Bálek po Neradově přihrávce chycen v těsném ofsajdu a když Šumský po Bálkově přisunutí vystřelil vedle, zvítězila Viktorka 2:1 a poslala Bohemku do zápasu o třetí místo.

Ve druhém zápase dvou „vojenských“ týmů porazila bánskobystrická Dukla tu pražskou 1:0 a Klokany tak v duelu o bronz čekal klub z Julisky, se kterým minulý týden prohráli 1:2. V dnešním zápase ale Bohemka Dukle porážku oplatila.

Po deseti minutách měl velkou šanci Jan Moravec, který využil zaváhání červené obrany, ale nestřílel dostatečně razantně a jeden z obránců míč odkopl před brankovou čarou. Velkou šanci Dukly měl z přímého kopu Malý, míč poslal i za pomoci teče zelené zdi těsně vedle a následný rohový kop Sňozík vyboxoval.

Rozhodnutí zápasu o bronz přišlo po dvaatřiceti minutách hry. Po Moravcově akci se k zakončení dostal Jirouš, jeho střela se odrazila k volnému Orolínovi, který poslal Bohemku do vedení 1:0.

Dukla měla na konci prvního i v průběhu druhého poločasu několik šanci na vyrovnání stavu. Aktivní byl hlavně Engelmann. Jeho střely ale Sňozíka ani  Havránka, vystřídavšího do druhého poločasu, neohrozily.

Velké příležitosti na změnu stavu přinesl i samotný závěr utkání. Nejdřív musel Havránek daleko z branky, aby zachránil vedení před dotírajícím Engelmannem. Na druhé straně Kalina centroval na Bartka, jehož hlavu vychytal Kučera. Velkou šanci měl po Jindřiškově centru Šmíd, míč ale poslal těsně vedle.

Na vítězství Klokanů ale závěrečné šance nic nezměnily. Bohemka porazila Duklu 1:0, oplatila ji poslední porážku a na Turnaji v Žirovnici obsadila konečné třetí místo.