U17 udělila Liberci lekci z produktivity

Svěřenci trenéra Vanka vezou ze severu šťastné tři body.

U17 udělila Liberci lekci z produktivity

Poprvé jsme v mistrovské sezóně cestovali k zápasu mimo Prahu. Pod Ještědem jsme se potkali s týmem Slovanu Liberec.

Na Městském stadionu bylo připraveno krásné travnaté hřiště, které skýtalo hodně prostoru, protože svými rozměry patřilo rozhodně mezi největší v soutěži. Domácí volného místa využívali mnohem lépe než my a těžili z našeho špatného napadání a nedostatečného tlaku na míč. Celý zápas tak převládaly pasáže, kdy měl soupeř míč více na kopačkách.  My jsme se do hry sice několikrát dostali, ale oproti minulým zápasům bylo těchto period jako šafránu.

Liberec hrál velice dobře a od začátku ohrožoval naši branku. Po Hořákově odkopu střílel soupeř jen těsně mimo a stejně skončil i střílený centr z příměho kopu, který se také nevešel mezi tři tyče. Po rohovém kopu jsme se poprvé dostali k ohrožení branky Liberce i my. Po Blechově práci pálil Přibyl, ale brankář jeho střelu vyrazil. Ve 26. minutě nám zatrnulo. Situace hodně připomínající ofsajd nebyla odmávána, ani odpískána a hostující útočník šel sám na Dařinu, který náš tým podržel. Tento moment se ukázal jako klíčový v prvním poločase a možná i v celém zápase. Po naší rychle akci byl totiž na druhé straně faulován Charvát a přímý kop z hranice pokutového území procedil Kalaš ne zrovna pevnou zdí Slovanu a rázem jsme vedli 1:0. V posledních vteřinách první poloviny se nám povedla hezká akce. Trčka udržel těžký míč, prostrčil mezi obránci na rozběhnutého Kučeru, ten přešel přes posledního hráče Liberce a svůj samostatný nájezd s přehledem zakončil a navýšil naše vedení na 2:0. Pak už se ozval jen hvizd rozhodčího a šlo se do kabin.

Druhý poločas se odehrával téměř neustále podle stejného scénáře. Domácí hráli aktivně, drželi míč a my jsme se snažili vyrážet do brejků, které se nám však ne vždy dařily dotáhnout do zakončení. Vyložených šancí bylo velice málo, protože všichni hráli velice zodpovědně v obranné fázi. V této činnosti vyčnívali zejména střední obránci Hořák s Brakem a defenzivní štít Kalaš. Přesto se však urodily dvě situace, kdy jsme mohli inkasovat. Chyba v rozehrávce znamenala brejk, který hráči Slovanu vyřešili výborně, ale domácí útočník v zakončení naprosto selhal, když minul téměř prázdnou branku. Ve druhé možnosti neprostřelili domácí Dařinu a kopal se jen rohový kop. Naše náznaky neskončily vyloženou šancí, ani vstřelenou brankou, a tak si z horké půdy z Liberce odvážíme výhru 2:0.

Trenér Petr Vanko: "Fotbalově jsme se moc neprosazovali, a tak dnešní zápas byl hodně o bojovnosti a zodpovědné hře. Na výhru jsme se dnes hodně nadřeli a proti výborně hrajícím domácím je to vítězství cenné. Představuji si však, že na hřišti budeme působit mnohem silněji na míči - ať už v přesnosti a rychlosti kombinace, nebo v kontrole míče. To se nám dařilo jen na začátku, ale čím více se nedařilo, tím šlo sebevědomí dolů a množily se nepřesnosti. Je potřeba sportovně uznat, že pro domácí je prohra krutá. Cením si však toho, že když to dneska nešlo fotbalově, tak to všichni odmakali a nechali na hřišti všechno."