Historie se opakovala

Bohemka porazila Žilinu i po třiceti letech znovu 4:1.

Historie se opakovala

Píše se 12. červen roku 1983 a k tehdejšímu 29. kolu československé ligy přijela do Ďolíčku ZVL Žilina. Klokani svého soupeře před více než deseti tisíci diváky rozdrtili 4:1 a získali první a zatím jediný titul mistra ligy.

Téměř o třicet let později se sešli hráči na stejném místě. V krátkém utkání proti sobě nastoupily staré gardy obou mužstev, Bohemka téměř ve stejném složení. A historie se magicky opakovala.

Po dvou gólech Václava Hrdličky a jedné brance Dalibora Slezáka pálil ostrými na druhé straně Ľubomír Kopas. Těsně před koncem se před prázdnou brankou ocitl nabíhající Pavel Chaloupka a po třiceti letech vsítil Žilině opět branku. Rozhodčí Jirků ukončil zápas, Bohemka vyhrála 4:1, na stadionu se skandovalo "Mistři, mistři" a Bohemians slavili titul mistra ligy. Dojemná chvíle na stadionu u Botiče.

K unikátnímu trojutkání se v sobotu připojil i reprezentační výběr Prahy, který ve vyrovnaném utkání porazil Žilinu 2:1. Slováci šli nejdříve do vedení brankou Kopase, "reprezentace" ale zápas otočila. Branku vstřelil Ivan Hašek a Karel Poborský a tento stav trval až do 35. minuty, kdy rozhodčí Zvonič zápas ukončil.

K poslednímu sobotnímu duelu naskočili Klokani proti výběru Jiřího Novotného a dlouho drželi s mladším soupeřem krok. V polovině utkání se ocitl osamocen před domácí brankou Ivan Hašek, po střetu s gólmanem Stanislavem Vahalou diváci volali po útočném faulu, rozhodčí situaci pustil, Hašek se dostal k dorážce a otevřel skóre utkání.

Na druhé straně ke vstřelení branky nevedly ani akrobatické nůžky hrotového útočníka Dalibora Slezáka. Těsně před koncem zápasu se řítil do vápna Přemysl Bičovský, spadnul, ale rozhodčí Hojsík odpískat penaltu odmítnul. Zápas skončil těsně 1:0 pro reprezentační výběr Prahy a všichni se s nostalgickým odpolednem v Ďolíčku loučili potleskem.

Bohemians ČKD Praha - ZVL Žilina 4:1
Branky: 2x Václav Hrdlička, Dalibor Slezák, Pavel Chaloupka - Ľubomír Kopas.

Reprezentační výběr Prahy - ZVL Žilina 2:1
Branky: Ivan Hašek, Karel Poborský - Ľubomír Kopas.

Bohemians ČKD Praha - Reprezentační výběr Prahy 0:1
Branka: Ivan Hašek.

Soupiska Bohemians ČKD Praha:
Zdeněk Hruška, Zdeněk Prokeš, Vladimír Hruška, Zdeněk Koukal, František Jakubec, Jiří Ondra, Přemysl Bičovský, Milan Čermák, Pavel Chaloupka, Jaroslav Marčík, Jan Poštulka, Stanislav Levý, Miroslav Příložný, Dušan Herda, Stanislav Vahala, Dalibor Slezák, Antonín Panenka, Karol Dobiáš, Václav Hrdlička. Trenér: Josef Zadina. Sekretář: Zdeněk Svoboda.

Soupiska ZVL Žilina:
Ján Cepo, Jaroslav Kališ, Dušan Kucharčík, Jaroslav Kostoľany, Jaroslav Mintál, Jozef Beleš, Ivan Šimček, Jozef Norocký, MJaroslav Šebík, Ján Berešík, Ľubomír Kopas, Ľudovid Sklenský, Vladimír Labant, Miroslav Šoška, Peter Vlček, Ľubomír Zuziak, Vladimír Veselý, Jozef Weber, Peter Holec. Trenér: Miroslav Gerhart. Lékař: Štefan Šumichrast.

Soupiska reprezentačního výběru Prahy:
Ivan Hašek, Petr Vrabec, Jiří Novotný, Vratislav Lokvenc, Ivo Ulich, Ladislav Vízek, Karel Poborský, Jiří Jeslínek, Ladislav Maier, Martin Müller, Aleš Bažant. Vedoucí: Josef Kotěra. Kustod: Jiří Šíma.

Rozhodčí:
Pavlín Jirků, Petr Hojsík, Jozef Zvonič.