Pohár za postup do Gambrinus ligy již v Ďolíčku

Bohemka dostala trofej za 2. místo ve Fotbalové národní lize.

Pohár za postup do Gambrinus ligy již v Ďolíčku

Na včerejším zasedání Ligového shromáždění FAČR ředitel klubu Ladislav Valášek převzal pohár za druhé místo našeho klubu Bohemians Praha 1905, a.s. ve Fotbalové národní lize a tím i za postup do první Gambrinus ligy.

Program včerejšího LS FAČR byl poměrně velmi bohatý nejen s ohledem na slavnostní předání pohárů pro nejúspěšnější kluby Gambrinus ligy a Fotbalové národní ligy v uplynulém ročníku. Ladislav Valášek pro náš klubový web k včerejším zasedáním FAČR a LFA dodal:

1) "Důležité bylo schválení změny Licenčního manuálu, podle kterého se Znojmo bude moci vrátit z hostování v Brně na domácí stadion, pokud bude v mezidobí dostavěn a bude splňovat všechny parametry stanovené pro GL. Hrozba sankcí pro případ neplnění ale zůstala v předpisech zachována, takže tato změna nebude znevýhodňovat ostatní kluby, které již investice do stadionů realizovaly nebo realizují, včetně našeho klubu. Pro fanoušky fotbalu je to rozhodně pozitivní zpráva, vždyť z podstaty klubového fotbalu vyplývá, že klub má hrát domácí soutěžní utkání v místě svého sídla, kde má nejvíce fanoušků a ne před prázdnými tribunami někde ve vzdáleném azylu."

2) "Rozlosování nového ročníku GL respektovalo naši žádost, abychom kvůli výstavbě nového vyhřívaného trávníku mohli hrát první dvě kola venku. Start GL bude tedy pro nás dvojnásobně těžký, zvláště když budeme začínat na hřišti úřadujícího mistra a když FC Viktoria Plzeň se netají ambicemi nejen v první GL, ale také na evropské úrovni. Fanoušci se mají opravdu na co těšit, i když před podzimní premiérou v Ďolíčku s Příbramí nás bude čekat ještě těžké utkání se Zbrojovkou Brno. Potom hned Sparta a další atraktivní a prestižní prvoligová utkání Bohemky budou vlastně po třech letech následovat, ať už doma v legendárním Ďolíčku, nebo na vekovních stadionech."

3) "Velkou diskuzi vyvolala problematika vysílacího schématu pro přímé TV přenosy. Jednání, která v této věci vede FAČR a STES s veřejnoprávní i soukromou TV nejsou dosud ukončena. Pro Bohemku, jako i pro všechny ostatní prvoligové kluby, je důležitá nejen vazba na hrací model, tzn. termíny domácích utkání, která nebudou vysílána v přímém TV přenosu, ale také pojetí TV přenosu. V zájmu našich fanoušků jsme mimo jiné navrhovali, aby se fanouškovská dimenze projevila např. také zastoupením fanoušků při komentování průběhu a výsledku utkání a hlavně v průběhu pořadů, které přenosy utkání doprovází a pro které se navrhují různé inovace. Názory hráčů, trenérů, manažerů a rozhdočích jsou jistě důležité, ale stejně důležité jsou názory a postřehy fanoušků, kvůli kterým se vrcholový profesionální fotbal hraje."

4)"Podobně velkou diksuzi vyolala problematika počtu týmů v Juniorské a celostátní dorostenecké lize. Některé tzv. velké kluby se silnou mládežnickou základnou spíše prosazovaly menší počet účastníků, většina však chtěla pokračovat v současném rozšířeném počtu s tím, že systém se zvýšeným počtem týmů v těchto vrcholných mládežnických kategoriích je třeba nejprve ve větším časovém bloku vyhodnotit a hlavně věnovat opravdu zvýšenou pozornost nejen kvalitě samotných utkání, ale také kvalitě infrastruktury a celého tréninkového a výchovného procesu, kde v českém fotbale je nejvíce rezerv a problémů. Ve vztahu k využívání státních dotací pro mládežnický fotbal bude FAČR uplatňovat důsledné a náročně přístupy vůči občanským sdružením ligových klubů, do kterých tyto dotace směřují."

5) "V návaznosti na předchozí body, kde jsem za Bohemku prosazoval nejen zájmy klubu jako účastníka GL, ale i zájmy našich fanoušků, jsem na zasedání LS FAČR informoval o připravované iniciativě představenstva našeho klubu a vedení Družstva fanoušků Bohemians ke zlepšování přístupu pořadatelských klubů nejen vůči hostujícím mužstvům, ale i vůči fanouškům hostů. Nejde jen o reakci po velmi negativních zkušenostech našeho mužstva a našich fanoušků z utkání se Střížkovem v Příbrami, které byly rovněž projednávány Disciplinární komisí FAČR. Jde o shrnutí širších a dlouhodbějších pozitivních a negativních zkušeností našich fanoušků z Ďolíčku a dalších prvoligových a druholigových stadionů v ČR. Konkrétní návrhy na změny a vylepšení ve vztahu k fanouškům budou ještě projednávány a upřesňovány uvnitř klubu ve spolupráci s vedením DFB, aby specifikované nárvhy mohly být urychleně adresovány k přijetí opatření nejen na úrovni samotných profesionálních klubů, ale především také na úrovni vedení FAČR. Tato nová iniciativa Bohemky vznikla v kontextu dalších iniciativ směřujících ke zlepšování a ozdravění českého fotbalu vůbec."

O této společné nové iniciativě našeho klubu a DFB budeme podrobněji informovat na našem klubovém webu s cílem, aby se mohly naše návrhy postupně uplatňovat v praxi. Tedy samozřejmě také v praxi na našem stadionu v Ďolíčku, a to i přesto, že je zde řada limitů, omezení a rizik, která na nových moderních stadionech GL nejsou nebo ne v takovém měřítku. Pokud se ale profesionální fotbal v ČR má vyvíjet podobně jako je tomu ve fotbalově nejvyspělejších zemích, jiné cesty není a fotbal musí být nejen více férový a transparentní, ale také ještě bezpečnější, vstřícnější a atraktivnější pro fanoušky jak domácích, tak hostujících mužstev.

Po jednání LS FAČR pokračovalo ještě zasedání Ligového grémia Ligové fotbalové asociace, které řídil dosavadní předseda ing. Dušan Svoboda (který je současně předsedou LS FAČR, předsedou PFS a místopředsedou představenstva AC Sparta Praha).

"Tentokrát kromě krátkého shrnutí dosavadní činnosti LFA šlo hlavně o procedurálně-technické otázky spojené s potřebnými změnami stanov LFA, respektive se strategickými potřebami budoucích změn stanov LFA, které budou projednány po uzavření smlouvy o spolupráci mezi FAČR a LFA, která je v procesu vyjednávání. To vše s cílem posílit nejen bezprostřední a přímé kompetence profesionálních klubů při správě svých profesionálních soutěží, a s nimi souvisejíích práv, ale současně také zvýšit kvalitu a celkovou atraktivnost profesionáních soutěží, a to i z hlediska zájmů, potřeb a přínosů fotbalových fanoušků, jak to prosazuje také naše Bohemka a jak je tomu ve většině zemí v Evropě, resp. v rámci UEFA," uvedl L. Valášek na závěr stručných poznámek ke včerejšímu zasedání Ligového shromáždění FAČR a Ligového grémia LFA.