Meteor novou farmou Bohemians

Sportovní ředitel Tomáš Požár nejen o nové zelenobílé spolupráci.

Meteor novou farmou Bohemians

Od nového ročníku bude mít Bohemka nový farmářský tým. Je jím Meteor Praha VIII, který po roce nahradil Kladno. Nejen o nové zelenobílé spolupráci dvou tradičních pražských celků mluvil v krátkém rozhovoru sportovní ředitel Bohemians Tomáš Požár.

Proč má Bohemka novou farmu? Byl hlavním důvodem sestup Kladna?
S Kladnem byla naprosto skvělá spolupráce co se týče mezilidských vztahů, kde jsme si naprosto vyhovovali. Nicméně k ukončení spolupráce přispěly dva faktory. Prvním byl fakt, že Kladno spadlo do divize, což pro nás až tak závažný problém nebyl, ale je pro nás důležité, že Meteor je pražský tým s vlastní infrastrukturou, takže jsme se rozhodli pro spolupráci s Meteorem.

Co ze zázemí Meteoru může Bohemka využít?
Meteor vlastní novou velmi kvalitní umělou trávu. Má i jiné možnosti, takže se korektně dohadujeme o tom, jak tu spolupráci uchopit i z hlediska infrastruktury.

Ředitel Meteoru Volf říkal, že ve spolupráci s Bohemkou jsou skvěle nastavené parametry. Můžete být konkrétní?
Ta spolupráce na sportovní úrovni by měla být podobného charakteru jako byla s Kladnem, tedy nenásilnou formou na úrovni dohod a společných zájmů. My jsme s Kladnem nikdy nic neřešili násilím, vždycky to byla pouze doporučení a plánujeme to tak i s Meteorem. Musíme cítit, že všechny tři strany, oba týmy i hráči, chtějí, aby konkrétní situace byly nastaveny tak, jak byly s Kladnem. A pokud bychom cítili, že jedna strana má výhrady, tak od toho ustoupíme.

Má Bohemka se svým úzkým kádrem Meteoru co nabídnout, když má první tým a juniorku?
Zkušenost ze spolupráce s Kladnem byla taková, že byly momenty, kdy jsme Kladnu chtěli vyjít vstříc a pomoci jim. Především v závěru soutěže, kdy začalo mít výsledkové problémy a reálně hrálo o sestup, a my jsme neměli jak pomoci. Kádr se ukázal jako úzký, abychom Kladnu nějak pomohli, protože je nastavený tak, aby byl efektivní pro potřeby A týmu a zároveň se minimalizovaly náklady. Podobné to bude i tento rok, ale možnost volby spolupracovat s klubem, který je součástí třetí ligy, je pro nás motivující. Přestože jsme neměli možnost využívat spolupráce tak intenzivně a hromadně, tak někteří hráči chodili hrát za Kladno a mělo to svůj efekt, který to bude mít i s Meteorem.

Může to být i opačně? Může Meteor pomoc Bohemce?
Ta spolupráce není nastavena FAČR tak, aby byla obousměrná. Z hlediska legislativy jde pouze o přesuny z Bohemky do Meteoru. Ale v případě, že by nás zaujal některý hráč z Meteoru, ať už by mohl hned nebo z hlediska budoucnosti a perspektivy významně zasáhnout do A týmu, tak toho partnerského stavu využijeme a můžeme jednat. O některých jménech už se s Meteorem bavíme, ale zatím nic nemá konkrétní obrysy, na to je velmi brzy.

Do začátku ligy zbývá týden. Co všechno zbývá udělat?
Ještě probíhají nějaká jednání. Rádi bychom tým obohatili o jedno nebo dvě jména. Ale není to jednoduché a do prvního kola se to nemusí podařit. Tým nemusí být v téhle podobě i přesto, že liga začne, protože přestupní termíny se uzavřou teprve v následujících dnech a týdnech. Takže je pořád čas na doplnění.

Co Vám k potřebě doplnění řekl zápas se Spartou?
Ten zápas jsme si vyhodnocovali pozitivně, ale ukázal nám, že je stále na čem pracovat. Výkon nebyl bez chyb, ale myslím si, že byl příslibem. Na druhou stranu pořád to bylo pouze přípravné utkání a samotná ligová soutěž se bude hrát jinak. Nemůžeme přeceňovat tento výsledek ani fáze hry, kdy jsme měli parametry natolik, abychom mohli začít spát a být uspokojení.

Zůstává v Bohemce útočník Ndiaye? Zaujal Vás jeho výkon na Letné?
Zaujal. Máme o něm informace a věděli jsme, proč ho sem chceme přivést. Známe jeho projev. Pozitiva i negativa. Vyhodnotili jsme si to tak, že nám má co nabídnout a věříme, že bude příslibem a přínosem.

Můžete být konkrétní ohledně hráčů, kteří Bohemkou prošli v létě? Jaká jednání už jsou uzavřena?
Konkrétní budeme v průběhu příštího týdne. I v těchto minutách dořešujeme některé hráče a máme i jejich registraci. FAČR sice má své administrativní procesy, ale téměř všude jsme dohodnuti.