Chceme fanouškům ukázat, že bijeme na poplach

Pražský deník přinesl rozhovor s trenérem Bohemians Jozefem Weberem.

Chceme fanouškům ukázat, že bijeme na poplach

S jasným cílem nabrat sílu na záchranářské boje nastoupila do zimní přípravy vršovická Bohemka. Po podzimu poslední tým tabulky Gambrinus ligy už přivítal první posilu, kterou je zkušený útočník Ivan Lietava. "Ofenziva a střílení gólů, to nás na podzim nejvíce trápilo," říká v rozhovoru pro Pražský deník trenér Jozef Weber.

Jaký kádr vás na začátku zimní přípravy přivítal? Kompletní? Žádné zdravotní trable?
Dlouhodobě zraněný je stále Radek Šírl. To byl pro nás klíčový hráč. Koukal jsem se do svých statistik a od jeho zranění jsme zahájili tu šňůru sedmi zápasů bez výhry. Jirka Havránek je po drobném zákroku, ale start ligy stihne, jinak jsou všichni v pořádku. A věřím, že přivítáme i nějaké nové hráče.

První posilou je útočník Ivan Lietava.
Ano, byl s námi už na tréninku. Ivan má chuť za Bohemku hrát, což pro mne byla hlavní zpráva. U nás je to trochu složitější a do našich podmínek budeme brát ty hráče, kteří za nás hrát chtějí. Hledali jsme kvalitu a Ivan ji má. V české lize už to potvrdil a věřím, že na to naváže.


V útoku byl asi největší podzimní problém Bohemky, že?
Přesně tak! V zápasech, které jsme odehráli dobře, jsme nedokázali proměňovat šance. S Jihlavou, Boleslaví, Slováckem... To nás stálo pět šest bodů a dneska by naše situace vypadala jinak. Nějaké překotné změny, udělat pět hráčů, ani není v našich možnostech. Musíme přivést dva tři, kteří nám v této činnosti pomohou.


Posilování je vždy otázkou finančních možností klubů. Na jaké posty byste si přál posily?
Útočníka máme, k němu bychom chtěli kreativního záložníka, který by zvýšil konkurenci. Máme naše mladé kluky, ale v některých fázích bylo vidět, že ta liga je pro ně složitá. Musíme jim dávat šanci, ale potřebují někoho zkušeného, aby se od něj učili. Hledáme hráče, kteří umí dát branku. Jakub Štochl se vrátil do Jablonce a na stoperu máme Cseha se Šmídem, což by bylo se dvěma stopery v lize složité, tady bychom to taky chtěli rozšířit.


Jakým způsobem bude probíhat zimní příprava?
Musím poděkovat vedení, že zrealizovalo herní soustředění v Turecku. Kondici budeme nabírat v Praze. Na Meteoru, v terénu, něco v Sokolovně nad Bohemkou. To bude nabírání hrubé kondice a v Turecku bychom se už chtěli věnovat fotbalové části.

Vítáte účast v Tipsport lize?
Vítám. Pro Bohemku je to trochu jiná záležitost, protože na nás chodí i na přípravu hodně fanoušků a má to svou specifickou atmosféru. Hraje se to v Edenu, takže vedle nás a s kvalitními soupeři, takže je to dobré.

Poslední místo určitě není důvod ke chválení, ale jak vy osobně byste zhodnotil podzim Bohemky? Úvod byl katastrofický, pak přišlo zlepšení, ale pak přišel propad. Kde se to zlomilo?
Zlomilo se to na tom, že jsme přestali dávat góly. V posledních sedmi utkáních jsme dali po jedné brance. Na Slavii jsme prohráli 0:1, stejně jako s Jabloncem, s Jihlavou 0:0 bylo hodně šancí, stejně jako s Brnem 1:1. Tam nás trápila koncovka. Na začátku jsme dostali dvakrát dardu, ale pak jsme byli herně vyrovnaní. Bylo to o těch gólech, o ofeznivní síle. A tam se nám nevedlo. Chyběla tam kvalita, byli bychom v klidném středu.

Bijete na poplach nebo vás může trochu uklidňovat fakt, že z posledního místa máte na devátou Olomouc pouhou tříbodovou ztrátu, protože tabulka je extrémně vyrovnaná?
Samozřejmě bijeme. Cítím zájem lidí. Ti, kteří dnes vedou Bohemku ji zachraňovali a vedli v těžké době. V létě se musela spousta prostředků investovat do toho, abychom mohli ligu v Ďolíčku vůbec hrát a tam klub vykrvácel. Věřím, že se v rámci našich možností posilníme a fanouškům ukážeme, že na poplach bijeme a že nám to není lhostejné.


Vždycky je důležité chytit vstup do jara. Pro vás to bude platit dvojnásob, protože vás na úvod čeká zápas v Příbrami.
Pak nás ještě bude čekat třináct kol, takže to není o tom jednom utkání, ale máte pravdu, že vstup je důležitý. Potom nás čeká Sparta a další složití soupeři. Budeme se snažit, abychom uspěli.

Zdroj: Pražský deník, Michal Káva, 3. ledna 2014, webové stránky