Zelenobílá spolupráce

Redaktor Stanislav Hrabě si všiml začínající spolupráce Bohemky se zelenobílými kluby.

Zelenobílá spolupráce

Zelenobílí všech zemí světa, spojte se! Takový projekt rozjeli Bohemians Praha 1905, v němž hodlají oslovit zahraniční kluby se stejnou kombinací barev. "Lepší než ti proletáři," směje se tomuto přirovnání nejslavnější klokan Antonín Panenka, prezident klubu. "Jde o společenské, kulturní a fanouškovské kontakty, které mohou ovšem přejít i ve sportovní," odhaluje náplň ředitel Ladislav Valášek.

Dva litevští reprezentanti Mantas Kuklys a Egidijus Vaitkunas přicházejí z mistrovského Žalgirisu Vilnius na jarní hostování pomoci Bohemians Praha 1905 v boji o záchranu v Gambrinus lize. Nahodilý transfer? Nikoli. Pražský klub naplnil projekt, v němž hodlá kontaktovat zahraniční kluby, nesoucí rovněž zelenobílé barvy. V případě Žalgirisu (v překladu zelený les) to dotáhl až do získání hráčských posil.

Projekt je velkolepý, klokani se chystají oslovit nejslavnější evropské kluby. "Už šel dopis na skotský Celtic Glasgow," prozrazuje ředitel Ladislav Valášek. "Neočekáváme, že získáme posily z ostrovů, jde více o propojení fanoušků. Ale kdo ví…" ponechává prostor širší spolupráci.

Na rakouskou modlu Rapid Vídeň mají Bohemians těžkou páku - Antonína Panenku, prezidenta klubu, jenž v dresu Rapidu mnoho let působil a nastoupil v jeho zelenobílém dresu i v roce 1985 ve finále Poháru vítězů proti anglickému Evertonu. "Mám tam pořád hodně přátel, na lavičce i ve vedení," přiznává mistr Evropy 1976. "Třeba Andy Marek," připomíná populárního hlasatele.

Tureckou stopu začali Bohemians prošlapávat na prosincovém setkání s velvyslancem v Česku Cihadem Erginayem. Vstřícnost byla zajištěna, zástupce této země je velkým fandou fotbalu. Přestože vyrůstal v Ankaře, jeho předkové pocházejí z Bursy, kde místní Bursaspor navléká zelenobílé barvy. "Pan velvyslanec však hájí zájmy celého Turecka, proto rád zprostředkuje kontakty i na další zelenobílý prvoligový klub Konyaspor," sděluje jeho sekretářka Miriam Vicianová. Za Konyaspor nastupuje bývalý hráč Bohemians Tomáš Borek.

Kontakty se nalézají různě. "V případě Celtiku Glasgow a francouzského Saint-Etienne nám přislíbil pomoc slovenský kolega Lubo Moravčík, jenž se stal v obou klubech legendou," odkrývá ředitel Valášek luxusní propojení. "V Saint-Etienne trénoval rovněž Ivan Hašek, jeho syn Ivan vede u nás juniorku," přidává další. "Redaktor Radiožurnálu Petr Nosálek je odborník na barvy fotbalových klubů a vypracuje mi seznam," nemíní Panenka nechat uniknout jediný.

Zatím je nejdál spolupráce s Žalgirisem Vilnius, kterou pozná fanoušek i na hřišti. "Litevský klub prožil podobný příběh znovuzrození jako my," rozkrývá důvody sblížení Valášek. "V roce 2009 zbankrotoval a rovněž mu pomohli fanoušci. Jde o první praktický příklad prosazení myšlenky propojení zelenobílých klubů," upozorňuje. Který bude následovat?

Zdroj: Nedělní Sport, Stanislav Hrabě, 2. února 2014