Vedení klubu přivítalo delegaci z Vilniusu

Představitelé litevského klubu přiletěli do Prahy potvrdit vzájemné memorandum.

Vedení klubu přivítalo delegaci z Vilniusu

Zástupci litevského klubu Žalgiris Vilnius přiletěli do Prahy, aby se poprvé osobně setkali se zástupci nově spolupracujícího klubu z Vršovic. Na poznávací schůzku v rámci zelenobílé spolupráce přiletěl sportovní ředitel Mindaugas Nikoličius a technický ředitel Andriejus Ovčinikovas.

V pátek proběhlo klubové setkání s vedením Bohemians Praha 1905. Na radnici Městské části Praha 10 je poté přivítal starosta Mgr. Bohumil Zoufalík a zástupci Desítky pro domácí v čele s Petrem Vozobulem, za Bohemku se zúčastnil schůzky předseda představenstva Ing. Dariusz Jakubowicz a předseda dozorčí rady Mgr. Petr Svoboda. Večer je dále čeká návštěva utkání Gambrinus ligy mezi Slavií a Duklou.

O víkendu mají zástupci litevského klubu na programu krátkou poznávací trasu historického centra Prahy, setkání se zástupci Družstva fanoušků Bohemians a před sobotním zápasem představení fanouškům a poděkování za rychlou, korektní a vstřícnou spolupráci.

Prvním hmatatelným příkladem nově vzniklé zelenobílé spolupráce je půlroční hostování litevských reprezentantů. Mantas Kuklys a Egidijus Vaitkunas již okusili v minulém kole českou Gambrinus ligu a s největší pravděpodobností zasáhnou i do sobotního derby.

Virtuální Ďolíček vám přináší krátký rozhovor se sportovním ředitelem Vilniusu Nikoličiusem.

Tato spolupráce vznikla, na fotbalové prostředí, nezvykle rychle, čím myslíte, že to bylo? A jak vůbec vnímáte tuto zeleno-bílou spolupráci vy?
Historie obou našich klubů je dost podobná. Náš klub před pěti lety zasáhla ekonomická krize a naši fanoušci ho pomohli zachránit a byli jsme přeřazeni do druhé ligy. Když jsme byli zkontaktováni vašim klubem, bylo to potěšující. A navíc náš hlavní trenér Marek Zub se velice dobře zná s vaším ředitelem Valáškem, což usnadnilo další vzájemnou diskuzi. Věřím, že jsme navázali dobrou spolupráci výhodnou pro oba kluby.

Co si od toho slibujete? Nyní výpomoc hráčská, ale do budoucnosti by bylo dobré propojit i mládež, vzájemně navštívit tréninková centra, vyslat trenéry na stáž…
Věřím, že si můžeme vypomáhat na několika úrovních. Sportovní úsek A mužstva, trenéři, výměna informací, skauting, návštěva tréninkového centra a tak dále. Navíc plánujeme vzájemný zápas v Praze.

Jak říkáte, právě v červenci by se mohlo odehrát vzájemné přípravné utkání v Ďolíčku.
Ano, věřím v to. Kvalifikovali jsme se do Ligy Mistrů UEFA a náš první zápas se odehraje v půlce července. Musíme najít společně termín, který bude oběma stranám vyhovovat.

Jste poprvé v Praze?
V Praze jsem byl již několikrát, ale zatím jen na letišti (smích).

A co byste rád viděl během své návštěvy?
Mým hlavním cílem je poznat váš klub, jak zde pracujete, jaké máte problémy. To je pro mě důležité.

Praha je ale jedno z nejkrásnějších měst na světě.
Budu vám věřit, co mi ukážete, to rád uvidím. Ale to až v neděli.