Trenér Klusáček odpovídal na dotazy fanoušků

Po pátečním tréninku odpověděl trenér Bohemians na všechny příchozí otázky.

Trenér Klusáček odpovídal na dotazy fanoušků

Fanoušci, kteří měli zájem zaslat novému trenérovi Luďkovi Klusáčkovi otázky ještě před nedělním utkáním, dostávají nyní odpovědi. Dotazů se sešlo hned několik desítek a všichni mají nyní možnost nahlédnout na názory nového trenéra. Za všechny příchozí zprávy mockrát děkujeme a jsme rádi, že se během jednoho dne připojilo do tohoto projektu tolik fanoušků Bohemians.

OTÁZKA: Dobrý den, v první řadě bych Vám chtěl popřát hodně štěstí a úspěchů v Bohemce. Věřím, že jste ten pravý k záchraně mužstva v lize. Měl bych dotaz, jestli hodláte nějak změnit sestavu či rozestavění týmu, ba dokonce styl hry. Už dlouho to chce změnu. Děkuji za odpověď. S pozdravem Josef Bílek.
LUDĚK KLUSÁČEK: Dobrý den, chtěl bych poděkovat za přání. Je to zavazující, že mi takto věříte. Každý trenér má určitou představu. Nějaké změny nastanou jak v sestavě, tak trochu i v rozestavení. V neděli, respektive i v dalších utkáních, uvidíme, jak to bude fungovat. Je otázka, jestli se to projeví hned v prvním utkání. Já věřím, že to zabere. Na trénink totiž nebylo moc prostoru.

OTÁZKA: Přeji dobrý den. Situace Bohemky je víc jak složitá. Každý nový trenér má svoje hráče, které by chtěl mít v týmu. Jak je to ve vašem případě? Přijdou ještě nějaké posily dle Vašich představ? Děkuji Robert Vaněk
LUDĚK KLUSÁČEK: Dobrý den. Já myslím, že je to v tomto případě složité, neboť je po přestupním období. Navíc by nový hráč musel mít určitou kvalitu, takže při našem jednání jsme toto neřešili. Je to spíše otázka na léto.

OTÁZKA: Dobrý den, nemám dotaz, mám přání. ZACHRAŇTE PROSÍM BOHEMKU V 1.LIZE!!! Nikam jinam nepatří… Děkuji, s pozdravem Lukáš Klinkovský, Hranice
LUDĚK KLUSÁČEK: Dobrý den. To si přejeme všichni tady! Doufám, že se to posune tam, kam potřebujeme a nasměrujeme k záchraně.

OTÁZKA: Dobrý den, předem gratuluji k nové funkci. Chtěl bych se zeptat, jaký styl hry hodláte praktikovat, jestli se to bude nějak výrazně lišit od vašeho předchůdce. Přeji vám hodně štěstí. Děkuji za odpověď. Ondřej Kyselý
LUDĚK KLUSÁČEK: Dobrý den, děkuji za gratulaci a za přání. Co se týká stylu hry, určitě jsou všichni fanoušci zvyklí na agresivnější fotbal, který se tady dříve hrál a možná ho i vyžadují. Ale je nutné vycházet z typologie hráčů, kteří zde jsou k dispozici. Pokusíme se trochu zagresivnit náš projev, abychom se například dostávali ve více hráčích do zakončení.

OTÁZKA: Dobrý den, Bohemka se v uplynulém období snažila hrát fotbalově, což je jistě chvályhodné, ale absolutně se vytratila agresivita. Zápasy jsme končili třeba úplně bez napomínání nebo jen s jednou kartou. Změní se něco v tomto směru? Soupeře by utkání s Bohemkou mělo ještě půl roku budit ze sna. Děkuji a přeji hodně štěstí. Tomáš
LUDĚK KLUSÁČEK: Dobrý den, otázka je podobná té předchozí.

OTÁZKA: Dobry den. Mam na noveho trenera nekolik dotazu: 1. jak jste po prvnich trenincich spokojen s technickym a fyzickym stavem muzstva? 2. jake zapasove rozestaveni uprednostnujete? Budete ho v Bohemce uplatnovat? 3. prisel jste do Bohemky s tim, ze jedinym uspechem je zachrana v lize? Co konkretne zmenite/udelate, abychom pristi sezonu nehrali 2. ligu? Dekuji za odpovedi a preji Vam uspesne angazma :) S pozdravem BoFor Libor Havlik
LUDĚK KLUSÁČEK: Dobrý den, to je hodně dotazů. Za prvé, nemám vůbec připomínky, jak hráči pracují na tréninku. Myslím si, že žádný kondiční problém není, ten jsem nezaznamenal. Co se týče technické úrovně, jsou zde hráči, kteří by na tom potřebovali určitě zapracovat. Myslím si, že je to problém většiny českých týmů, zejména z druhé poloviny tabulky. Za druhé, upřednostňuji hodně hru na tři obránce, ale bohužel na to není čas, zavést ji do zápasů. Sezóna běží hrozně rychle, hraje se každý týden a na to je potřeba přípravné období, takže ne. Za třetí, do Bohemians jsem samozřejmě přišel s jediným cílem, aby se Bohemka zachránila! Takže když se to nepovede, budu hodně zklamaný! Druhá část otázky je trochu složitější. Já do taktických pokynů nemůžu úplně zabíhat. Budu věřit, že to fanoušci poznají na hřišti, ale nemusí to být úplně otázka jednoho týdne. Mockrát děkuji za přání.

OTÁZKA: Dobrý den vážený pane Klusáčku. Rád bych se zeptal, jak vidíte svoji budoucnost v Bohemce? Jak vidíte působení v Bohemce Martina Koláře? Před rokem byl klíčovým hráčem při hře o postup. Přeji Vám (nám), aby se povedlo kluky "nakopnout". První čtvthodina v Příbrami byla úžasná, jen dát góly :) Věřím, že kluci na ligu mají. Bohužel, los nám moc snadnou cestu nenabízí. Děkuji za odpovědi a hodně štěstí a úspěchů... Pavel Hrdina
LUDĚK KLUSÁČEK: Dobrý den, děkuji za přání k úspěchům. Nyní to není jen o losu. Zápasů moc nezbývá, situace je, jaká je. Ohledně mé budoucnosti, pracujeme s perspektivou do léta. Zásadní otázka je, jestli se nám podaří Bohemku zachránit. Martin Kolář má bohužel docela vážné zranění, takže bude záležet i na něm. Nyní bych to ale na jaro neviděl. Co se týká Příbrami, první poločas se mi směrem dopředu také líbil. Bohužel tam bylo pár okének, kvůli kterým nás soupeř potrestal.

OTÁZKA: V čem vidíte příčinu dosavadních špatných výsledků Bohemky a jaký máte připravený lék na jejich odstranění s okamžitou účinností, protože jiná možnost záchrany neexistuje. Děkuji. Petr Kráčmar
LUDĚK KLUSÁČEK: Dobrý den, rozhodně souhlasím, že musíme zapracovat na tom, aby tady proběhly změny s okamžitou účinností, opravdu není čas. Zápasy jedou jeden za druhým. Kde je příčina? Co mě tak napadá, viděl bych to v malé produktivitě. Patnáct branek ze skoro dvaceti zápasů je hrozně málo!

OTÁZKA: Zdravím, v první řadě bych chtěl pana Klusáčka uvítat v nové roli a popřát, aby se povedl nelehký úkol, udržet Bohemku v první lize. Proto je jednoznačně nutné nastartovat tým už výhrou nad na jaře velmi slabým Libercem, ale k otázce: Zajímalo by mě, jestli trenér tým sledoval už před příchodem, jestli má o hráčích v týmu přehled a zná je, nebo je teprve poznává a seznamuje se s nimi? A ještě jedna otázka? Určí sestavu na nedělní utkání sám, nebo je mu některý hráč ,,někým“ doporučen, popřípadě mu do sestavy ,, někdo kecá “ … např. pan Požár … a nemyslím to nijak špatně i když :-) Díky za odpověď a hodně stěstí. Jakub …nick Vine
LUDĚK KLUSÁČEK: Dobrý den, děkuji za přání a za přivítání, ale úplně nesouhlasím s tím, že má Liberec slabý tým. I když momentálně má určité zdravotní problémy, je to tým z horních pater tabulky, hrál Evropskou ligu a kvalitou kádru je hodně vysoko. Nehledě na to, že ho vede dobrý trenér a mají týmové pojetí. Já si nemyslím, že je to špatný tým. K té hlavní otázce, nezaměřoval jsem se jen na Bohemku, sledoval jsem českou ligu jako takovou. Převážnou většinu hráčů znám, nebo mám velmi dobré informace a některé poznávám. Co se týká nedělní sestavy, sbírám informace samozřejmě ze všech stran, ale není to tak, že by mi do toho někdo kecal. Ty informace jsou na můj popud a nejsou jen od Tomáše Požára, ale i od asistentů Dalibora Slezáka a Stanislava Vahaly, nebo i od známých, kteří fotbalu rozumí. Ty informace sbírám všude. Ale o sestavě budu rozhodovat sám, to finální rozhodnutí udělám já.

OTÁZKA: Trenére, chtěl bych se zeptat, jestli někdy uvidím naše mužstvo (do konce sezony) se dvěmi útočníky? Prosím o vynechání frází typu celé mužstvo bude útočit atd. Díky moc, hodně štěstí, držím palce a BoFor. Jirka
LUDĚK KLUSÁČEK: Dobrý den a zároveň děkuji za přání. Záleží, jak se na to člověk podívá. Já to nevidím jako frázi, protože, když to vezmu z odborného hlediska, je to, s prominutím, nesmysl. Neznamená to, že s jedním útočníkem hrajeme defenzivně a se dvěma útočně. Viděl jsem mužstva, která hrála systémem 4-3-3, tedy na tři útočníky, a hráli to defenzivně. Já to z odborného hlediska takto nevidím a doopravdy to neberu jako frázi, nezlobte se na mě.

OTÁZKA: Dobrý den, ze všeho nejdříve vám chci poděkovat, že jste nabídku Bohemky jako někteří jiní neodmítl a ukázal se jako chlap co se nebojí jít s kůží na trh, ať už se záchrana povede nebo ne, Toho si moc cením a držím vám palce ve vaší ( naší ) teď už kritické situaci. Nyní moje dotazy:
- Mužstvo je psychicky velmi labilní,vždy se po prvním inkasovaném gólu sesype místo aby zatnulo zuby a rvalo se o to víc.Je to až neuvěřitelné.Není tu práce taky pro psychologa ? Neuvažujete o něm ?
- Lietava je především střelec,hráč do vápna,nehodláte ho doufám jako p. Weber nechat při soupeřových rozích bránit v našem vápně,vždyť potom po získání míče zákonitě chybí vpředu...
- Nepokusíte se k Lietavovi dát druhého útočníka ? Mám na mysli Bartka,důrazný i rychlý je,nebojí se jít do souboje a vystřelit...
- Bude hrát pod vámi konečně Nerad stabilně v základu ?
- Dočká se šance i Havel ?
- Moravec a jeho produktivita i přístup k zápasům je již dva roky velice diskutabilní. Dlouhodobě hraje bohužel pod svoje možnosti, po většinu zápasů bývá na hřišti prakticky neviditelný. Souhlasíte ?
- Na levém beku by měl hrát Kalina, I přes svůj věk dovede zaútočit, zatáhnout balón a nebojí se i vystřelit z dálky. Jeho spolupráce s Bartkem na levé straně byla příkladná. Vaitkunas hoří při bránění jeden na jednoho. Je můj názor totožný s vaším ?
- Pravý kraj obrany... Výběr mezi Pauschekem a opomíjeným Růžičkou. Což na domácí zápasy stavět Pauscheka, který je lepší směrem dopředu než dozadu a Růžičku na venkovní zápasy u kterého je to naopak ?
Děkuji velice za vaše odpovědi a přeji vše nejlepší. Bohouš

LUDĚK KLUSÁČEK: Dobrý den, děkuji, uznání si vážím. Když to vezmu postupně:
- Zcela jednoznačně to s mužstvem vždycky zamává, když dostanete první branku. Součástí práce trenéra je i ta psychologická část. Myslím si, že je to v této oblasti práce mnohem produktivnější, než aby hráč běhal rychleji, aby se naučil zpracovat přihrávku a podobně, takže jsme na tom také pracovali. Doufám, že v tom uděláme nějaký posun, když ta situace nastane. Ale byl bych raději, abychom tu první branku dali my.
- Ivanova postava a fyzické předpoklady ho samozřejmě předurčují k tomu, aby byl silný ve hře hlavou a tolik hráčů zase nemáme. A jelikož standardky rozhodují, tak chápu, že ho Jožka Weber využíval i při defenzivních standardkách a já, pokud Ivan bude hrát, to budu dělat také.
- Je to určitá varianta, ale já bych nerad prozrazoval před nedělí taktické záměry. Ale, jak jsem již popisoval, není to úplně nejpodstatnější.
- To jsou otázky, na které se hodně špatně odpovídá. Určitě bych nechtěl prezentovat, kdo nebude, či bude hrát. S hráči budu mluvit, a když si budu myslet, že by měli dostat šanci, tak je postavím. Na druhou stranu, situace, ve které Bohemka je... Petr Nerad je určitě zajímavý typ fotbalisty. A Milana Havla bych nejdříve rád viděl v zápasech Juniorské ligy, či České fotbalové ligy za Meteor. Jeho střelecký potenciál je velice zajímavý.
- Souhlasím s tím, že Honza Moravec má obrovské předpoklady. A když bude v optimální psychické i zdravotní kondici, tak jeho výkony mohou být mnohem kvalitnější. Nemyslím si, že by měl špatný přístup k zápasům. Je pravda, že má možnosti hrát oproti svým kvalitám lépe.
- Bohužel já se tímto způsobem nechci vyjadřovat o možnostech hráčů, nebo kdo bude hrát, či nebude hrát. Vy to poznáte ze sestavy, která přijde na hřiště. A o tom si poté uděláte svůj obrázek.
- Samozřejmě, každý má právo na svůj názor. Je to podobné jako v předchozím dotazu, nechci to takto přes sdělovací prostředky prozrazovat.

OTÁZKA: Dobrý den pane trenére. Přeji vám hodně úspěchů u Bohemky : Můj dotaz zdá se mi, že mužstvo nemá takovou fotbalovou kvalitu. Chybý mi tam větší fyzický fond a agrese, což dříve bylo doménou Bohemky. Fandové z Uničova : Děda Láďa a vnuk Miška.
LUDĚK KLUSÁČEK: Dobrý den a děkuji za příjemné přání. V tom dotazu jsou dvě protichůdné věci, nebo tak to na mě alespoň působí. Fotbalová kvalita a zároveň chybí agrese. Souvisí to s tím, že herní projev je určitě mnohem méně agresivnější, je tam méně fotbalového nátlaku, což bylo dříve doménou Bohemky. Musíme také vycházet z typologie hráčů. Fotbalisti jako Moravec, či Nerad opravdu nemůžou být stejní jako Hartig, Baláž, nebo Slezák, kteří to uběhali, pobili se tam. V herním projevu musí fanoušci respektovat, co máme v kádru.

OTÁZKA: Dobrý den. Děkuji, že jste přijal nabídku a zkusíte Klokany vyvést z útlumu. Položím vám několik otázek, na které stáčí k odpovědi pár slov. 1.Jste jako trenér, cukr nebo bič? 2.Zkusíte hrát na dva útočníky? 3.Myslíte si, že je ve vašich možnostech, udělat z naší Bohemky zase to mužstvo, které jezdí po zadku a rve se o každý míč? 4.Jakou mají, Klokani, fyzičku? Držím vám palce a doufám, že Klokany udržíte v kaprlize. Hodně štěstí. Jirka BOFOR!!!!

LUDĚK KLUSÁČEK: Dobrý den, za podporu jsem vděčný, děkuji. Já se snažím hráče motivovat jednoznačně pozitivním směrem, ale nemám problém, když to nefunguje, sáhnout k nějakým tvrdším opatřením. Ale nestalo se mi, že by mi během mého způsobu trénování, nastal nějaký zásadní problém. Ale pokud si mám vybrat jedno z toho, tak spíše cukr (úsměv). Ohledně dvou útočníku, tak na to jsem již odpovídal. V dalším bodě máme určitě rezervy. Ale jak jsem říkal, nemůže být tým srovnatelný s mužstvem Hartiga, Slezáka nebo předtím Sloupa. Nyní po mém příchodu jsme nedělali kondiční testy, ale žádný zásadní problém jsem nenašel, mužstvo je dobře trénované.

OTÁZKA: Dobrý den. Na trénincích fotbalistů se rozmohla moderní sportovní obuv. Nová inteligentní kopačka Adizero F50 se systémem MiCoach pomáhá zjišťovat výkonnost profesionálních i amatérských fotbalistů. Nejen při trénincích, ale i zápasech se hráč jednoduše dozví například průměrnou rychlost běhu, jaká byla jeho maximální rychlost nebo jakou vzdálenost uběhl při vysoké intenzitě pohybu. Byl by jste pro, aby takové kopačky obuli naši fotbalisti v Bohemians? A aby se třeba takové informace po zápasech zveřejňovali a fanoušci to mohli u všech našich fotbalistů porovnávat? Děkuji za odpověď

LUDĚK KLUSÁČEK: Dobrý den. Určitě, pro mě jako trenéra to není sice zásadní věc, ale když bychom tu měli další parametr, na který bychom se zaměřili, tak bych byl pro. Navíc Gambrinus liga statistiky začíná evidovat. V tom zápase stejně rozhoduje činnost s míčem, úspěšnost a není to o naběhaných kilometrech, či soubojích. V tom může být hráč v podprůměru a může vstřelit dvě branky.

OTÁZKA: Dobrý den trenére, chtěl bych se Vás zeptat, zda budete do budoucna uvažovat o lepším propojení u A mužstva a mládeže ve smyslu přípravy hráčů na jejich budoucí začlenění do A mužstva (mám tím na mysli sjednocení herních systémů (Juniorka, U19) tak, aby byl potom přechod co možná nejjednodušší). Nezdá se mi, že by se tak od příchodu generace kolem Bartka, Moravce atd. v klubu dělo. S pozdravem Jakub Zelenka
LUDĚK KLUSÁČEK: Dobrý den. To není úplně má parketa. Nechci říkat, jestli je to špatně nebo dobře. V této fázi máme jednoznačnou prioritu a to je A mužstvo a veškerou svoji energii dám do záchrany mužstva, detailního poznávání hráčů, sledování soupeřů, sestavování tréninků. Toto není má náplň práce, spíše to spadá do funkce sportovního ředitele Tomáše Požára. Až se intenzita práce sníží, tak mohu být určitě, pokud bude chtít nějakou radu, nápomocen.

OTÁZKA: Dobrý den, co Vás nejvíc překvapilo na Bohemce po Vašem návratu po letech???? děkuji Felčar. BOFOR a držme se
LUDĚK KLUSÁČEK: Dobrý den. Musím říct, že prakticky nic (smích). A to nemyslím nějak špatně. Stadion je pořád stejný, má stále svoji atmosféru a věřím, že až se v neděli zaplní, že to bude super. Co mě velmi příjemně překvapilo, jsou tréninkové plochy v Uhříněvsi. Čekal jsem, že budou v horším stavu.

OTÁZKA: Zdravim ,jsem cizinec a omluvam se za češtinu,ale ta otazka mne trapi už hodne dlouho, neni to otazka primo pro Vas ale asi take dokažete odpovedet.Proč nehledame nove hrače na prostoru bejvale Jugoslavie, prikladu nemusim rict ale podivajte se do Teplic, Jablonce atd ,a za par korunek dostaneme hotovy a vyborny hrače. Hrvačić

LUDĚK KLUSÁČEK: Dobrý den, nemusíte se omlouvat. Souhlasím s tím, že speciálně v bývalé Jugoslávii je plno výborných fotbalistů. Ale na druhou stranu musím říct, že tyto špičky, co vidíme, nejsou všechno, co sem přichází. Fotbalistů sem přichází hodně a spousta zase odejde. Otázkou je hlavně produktivita a návratnost investovaných peněz. Při dobrém skautingu je to určitě otázka k zamyšlení a doplnění mužstva zase o jinou kvalitu. Bohemka teď v tomto ohledu zapracovala. Přivedla dva litevské hráče na půl roku a uvidíme, jak to půjde dále.

LUDĚK KLUSÁČEK: Na závěr bych rád poděkoval za zaslané otázky. Zájmu fandů Bohemky o náš klub si velmi vážím a těším se v neděli na shledanou v Ďolíčku!

Redakční poznámka: všechny dotazy byly položeny autenticky tak, jak přišly z emailových schránek tazatelů.