Na úvod těsná porážka

Klokani i přes dobrý výkon na Spartu nestačili.

Na úvod těsná porážka

Pražské derby mezi Bohemkou a Spartou otevřelo nový ročník nejvyšší fotbalové ligy, která měla premiéru s hlavním novým sponzorem, holdingem SYNOT.

A nejen nový fotbalový mecenáš se dočkal svého „poprvé“. Na lavičce Klokanů zažil debut před vyprodanými ochozy Roman Pivarník, někdejší trenér Sigmy Olomouc nebo Vysočiny Jihlava.

Jak lépe se uvést před fanoušky, než vítězstvím nad největším rivalem. K tomu ale stála na cestě forma letenských, jež nejdříve doslova vyřídila v předkole estonský Tallinn, aby následně uzmula Superpohár poměrem 3:0 nad loňským vicemistrem, plzeňskou Viktorkou.

Trenér Pivarník poslal na hřiště stejných jedenáct bojovníků, jako před týdnem na generálku proti Ústí. A ti se mu odvděčili aktivní hrou a bojovností. 

První poločas by nezasvěcený pozorovatel těžko rozsoudil, které mužstvo bylo lepší. Klokani srdnatě bránili, zatímco sparťanská lehkost z předchozích duelů byla ta tam. I když hned ve čtvrté minutě tomu mohlo být jinak, kdyby Přikryl proměnil svoji příležitost, ale v samostatném úniku ho vystál Havránek a následnou střelu zblízka vyrazil na roh.

Klokani v závěsu odpověděli. Costa prohrál v rohu šestnáctky souboj s Jindřiškem, kterému se podařilo dostat míč před branku na Engelmanna. Sice ho zablokoval v zakončení Švejdík, ale k odraženému míči se na hranici malého vápna dostal Moravec a ze všech sil se do něj opřel. Bičík vyrazil balon k Mikušovi na penaltu, jenž mu ho nekompromisně vrátil na břevno.

A tak první poločas rozhodla minela, která se stala v šestadvacáté minutě. Nešpor sledoval dlouhý míč, který před ním bránil Brabec. Ten si chtěl pomoci s brankářem, což se ukázalo osudným. Havránek už neměl moc kam konstruktivně hrát, navíc mu při převzetí míč odskočil, ale stále ho mohl jednoduše "odkopnout". Nicméně se pokusil útočníka Sparty obejít. Nešpor mu míč vypíchl a pak už mu nic nebránilo ho poslat do branky.

To Klokany otřáslo a paralyzovalo. Do konce poločasu drželi míč spíše hosté a k vážnější situaci již nedošlo.

Druhou část sice začali Klokani aktivně, ale zchladila je situace z 56. minuty. Nejprve se mohl prosadit Nešpor, když Brabce přelétl odkop Přikryla, ale další zaváhání Havránka napravil Šmíd. Následně však z centru vrátil Lafata hlavičkou míč k Hušbauerovi, jemuž se svezl na pravý vnější nárt a zamířil přesně k levé tyči.

Natěšený Ďolíček ztichl. Ale jen na minutku. To se dostal k zahrání standardní situace Rada a poslal kousek od půlící čáry prudký točený centr. Jako muž mnoha tváří se pak ukázal Michal Šmíd, který nejenom brání, ale branky dokáže i střílet. Do míče se položil „rybičkou“ a nedal šanci Bičíkovi k zviditelnění.

Vzápětí se odehrála podobná situace. Rada se tentokrát s centrem posunul blíže k brance a opět s ním měla obrana Sparty problémy. Několikrát před Bičíkem prosvištěla těla hráčů, než mohl míč na poslední chvíli skokem vyrazit.

Byla to krušná pětiminutovka. Na druhé straně totiž s pomocí tyčky ochránil Havránek branku proti Nešporovi, který těsně před ním neproměnil dobrý centr z pravé strany.

Pak se hra trochu uklidnila a spíše se jednalo o několikaminutové fáze, kdy se jeden tým bránil a druhý útočil, nicméně bez větších příležitostí.

Čas plynul a Klokani se stále nemohli dostat do šance, která by „smrděla“ brankou. Sparťané si zkušeně hlídali zadní vrátka, navíc často vyráželi na zteče, které jen díky nedůrazu neskončily brankou. Přestože rozhodčí Zelinka protáhl utkání o pět minut, Klokani už nezvládli zápas zremizovat a prohráli tak se Spartou o jednu branku. Ale svoji kůži nedali lacino.